J

CSG Liudger en ROC Friese Poort ontwikkelen NIEUWE LEERWEG

CSG Liudger en ROC Friese Poort ontwikkelen NIEUWE LEERWEG

CSG Liudger en ROC Friese Poort gaan een NIEUWE LEERWEG ontwikkelen, als vervanger van de gemengde leerweg (gl) en theoretische leerweg (tl) van het vmbo. De NIEUWE LEERWEG omvat één praktijkgericht vak, met innovatief, uitdagend en toekomstgericht onderwijs, voor alle gl- en tl-leerlingen. De NIEUWE LEERWEG moet leiden tot een optimale doorlopende leerlijn van het vmbo naar het mbo en aansluiten bij de beroepspraktijk. Op maandag 22 maart werd het startsein voor het ontwikkelen van de NIEUWE LEERWEG gegeven, door de directie van CSG Liudger en ROC Friese Poort.

NIEUWE LEERWEG
Bij de NIEUWE LEERWEG gaan de leerlingen werken aan uitdagende en innovatieve opdrachten uit de beroepspraktijk. De opdrachten worden uitgevoerd op beide scholen, maar ook bij bedrijven en instellingen. “Door gebruik te maken van elkaars kennis en faciliteiten, bieden we de leerlingen een nieuw en kansrijk perspectief en bereiden we hen nog beter voor op vervolgopleidingen. Zo zorgen we dat het vmbo en mbo nog beter op elkaar aansluit”, aldus Wytze Algra, locatiedirecteur CSG Liudger locatie Splitting. Vmbo-leerlingen en mbo-studenten gaan in projectgroepen samenwerken. Zo maken vmbo-leerlingen alvast kennis met het mbo en leren de studenten om leiding te geven. Ook excursies, praktijkdagen, stages en presentaties van gastdocenten gaan onderdeel uitmaken van het lesprogramma.

Pilot
CSG Liudger en ROC Friese Poort starten vanaf schooljaar 2021-2022 met een pilot voor één vak bij CSG Liudger in Burgum, Drachten (Splitting) en Waskemeer. De docenten van CSG Liudger en ROC Friese Poort stellen samen het Programma van Toetsing en Afsluiting vast voor deze vakken. Daarbij ontwikkelen ze lessen met echte praktijkopdrachten en kijken ze waar en wie de lessen het best kan geven. Dit kan een docent van CSG Liudger, een docent van ROC Friese Poort of iemand uit de beroepspraktijk zijn. Ook worden afspraken met het bedrijfsleven gemaakt over de bijdrage die zij kunnen leveren. Te denken valt aan stages, excursies en gastlessen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de NIEUWE LEERWEG voor schooljaar 2024-2025 hebben staan. Vanaf dat moment volgen alle vmbo-gl en -tl leerlingen het praktijkgerichte vak en sluiten het naast minimaal vijf theoretische vakken af met een examen.

Uit de media:

RTV NOF
Zaterdag 27 maart rond 13.15 uur een interview met Wytze Algra, locatiedirecteur Splitting op RTV NOF. Beluister het interview via www.rtvnof.nl

Friesch Dagblad - 24 maart 2021 


CSG Liudger te Burgum, Drachten en Waskemeer

0512 305 700

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.