J

Leerlingen Raai winnen Technasium Brandweer Award

Leerlingen Raai winnen Technasium Brandweer Award

Op woensdag 12 februari streden zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen om de Technasium Brandweer Award 2019-2020. Leerlingen van CSG Liudger locatie Raai bedachten een slim blussysteem en een brandalarmering via de mobiel en wonnen daarmee de finale.

Er is steeds meer aandacht voor brandpreventie in veestallen. De technasiumleerilngen kregen dan ook als opdracht om een een zowel innovatief als technische voorziening, voorwerp, apparaat of systeem te ontwerpen. Met als doel veestalbranden te voorkomen, te bestrijden of te beperken.

Op 13 scholen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen zijn de afgelopen periode ruim 200 leerlingen in groepen aan de slag gegaan met deze opdracht. Er is per provincie een regiofinale gehouden. Deze vonden plaats op de brandweerkazernes in Assen, Groningen en Heerenveen. De twee beste teams mochten woensdag 12 februari meedoen aan de finale op de boerderij van Agnes van der Ven in Gasselternijveen. Agnes is bekend van het tv-programma Boer zoekt vrouw. Tijdens de finale keek een deskundige jury naar de meest vernieuwende en inhoudelijk goede ideeën, maar ook naar het prototype en de procesposter, waarin de wijze waarop de groep als team geopereerd had naar voren kwam.

De leerlingen van locatie Raai bedachten een systeem dat wordt aangesloten op de elektriciteitsinstallatie in een boerderij of schuur. Als er kortsluiting ontstaat, komt er direct bluspoeder vrij bij de stekkerdoos. Ook bedachten de leerlingen een speciale app. Zodra er in de stal kortsluiting ontstaat, krijgt de boer een melding en ziet hij waar het probleem is. Op die manier kan een veehouder een eventuele grote brand voorkomen.

Bij het technasium werken leerlingen aan realistische vraagstukken uit het bedrijfsleven, van de overheid of instellingen. De Brandweer Fryslân, Groningen en Drenthe was wederom opdrachtgever voor de Technasium Brandweer Award. De brandweer gaat samen met de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) kijken of het winnende idee in de praktijk kan worden uitgevoerd.

Bron: www.brandweer.nl en www.technasium.nl

CSG Liudger te Burgum, Drachten en Waskemeer

0512 305 700

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.