Regiofinale FIRST LEGO League in locatie Raai

De afdeling technasium van CSG Liudger locatie Raai in Drachten organiseert op 9 december vanaf 10:00 uur één van de regiofinales van de FIRST LEGO League. Deze internationale wedstrijd voor jongeren tussen de 9 en 15 jaar is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de deelnemers slimme oplossingen bedenken voor complexe technische uitdagingen.

Maar liefst 28.000 teams uit meer dan 70 landen namen vorig seizoen deel aan de wedstrijden van de FIRST LEGO League. Tijdens de regiofinale in Drachten ontwerpen, programmeren en bouwen de deelnemende teams een volledig autonome robot. Ze gebruiken hiervoor LEGO-elementen en speciaal daarvoor ontworpen softwareprogramma’s. Binnen een speelveld voeren de geprogrammeerde robots opdrachten uit zoals het verplaatsen, ophalen en wegbrengen van objecten.

Daarnaast hebben de teams voorafgaand aan de regiofinale onderzoek gedaan naar een thema waarin de maatschappelijke rol van techniek en technologie centraal staat. Het thema wisselt jaarlijks en gaat altijd over een actueel vraagstuk waar wetenschappers en ingenieurs zich vandaag de dag op concentreren. Dit jaar hebben de teams opdracht gekregen om creatieve en innovatieve oplossingen te bedenken voor de wereldwijde waterproblematiek en hoe techniek en technologie daar een rol in kunnen spelen. De resultaten van de onderzoeken worden tijdens de regiofinales gepresenteerd.

De leerlingen van het technasium van CSG Liudger locatie Raai hebben uitgebreide ervaring met dit soort onderzoeken. ‘Regelmatig krijgen we vragen van bedrijven en organisaties uit de regio of onze leerlingen zich kunnen buigen over een technische of technologische uitdaging’, vertelt Roelof Brinksma, technasium-coördinator van CSG Liudger locatie Raai. ‘We worden vooral benaderd omdat de oplossingen die onze leerlingen bedenken vaak verrassend creatief en innovatief zijn. Zij kijken met een andere blik naar de situatie en zetten moderne middelen, zoals robotica, in als oplossing.’ De FIRST LEGO League sluit dan ook naadloos aan bij de doelstellingen van het technasium en het is een perfecte omgeving om de regiofinale te organiseren. ‘Onze school heeft een mooie grote centrale ruimte vlak naast de technasium-afdeling waar we perfecte faciliteiten hebben voor een evenement zoals dit. We zijn er dus helemaal klaar voor om de teams, hun supporters en belangstellenden te verwelkomen. Daarnaast hebben we een markt waar bedrijven en organisaties uit de regio zich presenteren aan het publiek en aan de deelnemende teams. Dit zijn vooral innovatieve bedrijven die techniek en technologie inzetten op hun specifieke werkterreinen. Onder meer de brandweer, Innovatiecluster Drachten en Wetsus (het Europese centrum voor duurzame watertechnologie), werken hieraan mee. Het wordt hierdoor een boeiende en inspirerende dag voor iedereen die interesse heeft in techniek en technologie’.

De regiofinale van de FIRST LEGO League vindt plaats op zaterdag 9 december 2017 vanaf 10:00 uur in CSG Liudger locatie Raai, Leerweg 1 in Drachten. Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. U bent van harte welkom.


  • Weekthema Oase week 50: Samen

    Het is de tijd van het jaar om ‘samen’ te zijn. Als het buiten donker, nat en kil is, is het extra fijn om samen te 'schuilen'.

    lees meer

CSG Liudger te Burgum, Drachten en Waskemeer info@csgliudger.nl 0512 305 700