Innovatielab

Het Liudger Innovatielab is de plek voor docenten, leerlingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en kennisinstellingen, om te experimenteren met moderne leertechnologie en zo te werken aan vernieuwend onderwijs. Het delen van kennis, ervaring en leermiddelen staat daarbij centraal. 

Waarom een Innovatielab?

In ons strategisch perspectief hebben we vier belangrijke doelen staan, namelijk:

  • verbeteren en vernieuwen van het onderwijs
  • aansluiten bij de belevingswereld van jongeren
  • ontwikkelingen op het gebied van digitalisering benutten
  • maatwerk in scholing voor leerlingen en personeel  

Bedrijven en instellingen stellen leermiddelen beschikbaar, omdat zij het belangrijk vinden om te investeren in innovatieve toepassingen voor het onderwijs. De inventaris van het Liudger Innovatielab is flexibel. Dit betekent dat er voortdurend ander materiaal beschikbaar is. 

Wil je samenwerken, materiaal beschikbaar stellen, gebruikmaken van het aanwezige materiaal of een bezoek brengen aan het Innovatielab of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op!

HP VR Backpack
De HP backpack-is de eerste professionele draagbare VR-pc. Hierdoor raak je niet verstrikt in snoeren en kabels. Met deze backpack kun je een 3D-wereld simuleren die je helemaal omsluit.
Aantal aanwezig: 1

HP Sprout
De Sprout is een nieuw soort alles-in-één computer die gebruikers in staat stelt om de wereld om hen heen te maken, ontwerpen en aan te passen. Met de scanner kun je elk fysiek object omtoveren in een digitaal 3D object, wat weer verder bewerkt en verwerkt kan worden. Hiermee wordt de fysieke– en digitale wereld met elkaar verbonden.
Aantal aanwezig: 1

DELL Canvas
De Dell Canvas is een beeldscherm met interactieve pen en totem waarmee leerlingen hun ideeën tot leven kunnen brengen. Het touchscreen bord staat horizontaal op het bureau. Leerlingen kunnen hiermee de tijd tussen ideeën en ontwerp verkorten.
Aantal aanwezig: 1

Opname studio met greenscreen
De opnamestudio kan gebruikt worden om video’s te maken. Docenten kunnen video’s opnemen om ze te gebruiken in de les (Flipping the classroom) en leerlingen om video’s op te nemen voor schoolopdrachten. De greenscreen is een veelgebruikte studiotechniek in de film- en televisiewereld. Hiermee kun je de groene achtergrond makkelijk vervangen door een andere achtergrond, zodat het net lijkt alsof je in bijvoorbeeld New York bent.
Aantal aanwezig: 1

Prowise touchscreen
Het Prowise Touchscreen is een interactief schoolbord dat gebruikt kan worden voor interactie in het klaslokaal. Prowise Presenter is de presentatiesoftware van Prowise die zowel leerkracht als leerling de mogelijkheid biedt zelf lessen of werkstukken te maken, met innovatieve tools te werken en interactiviteit te creëren in de lessen. De touchscreen kan ook gekanteld worden, zodat leerlingen er educatieve spellen kunnen spelen.
Aantal aanwezig: 1

3D printer
Met deze printer kun je modellen in 3D printen. Een 3D-ontwerp kan met een computerprogramma (bijvoorbeeld SketchUp) worden ontworpen of gescand van een bestaand voorwerp.
Aantal aanwezig: 1

Flir warmtebeeld camera
Met de warmtebeeld camera kun je op een lcd-schermpje zien waar veel of weinig warmte uitgestraald wordt. Zo kunnen leerlingen op interactieve en praktische wijze alles leren over warmte en temperatuur. Ze zien met eigen ogen zien hoe bijvoorbeeld isolatie werkt en in welke mate en met welke snelheid warmte verloren gaat.    
Aantal aanwezig: 1

VR-sets
Virtual Reality (VR) is een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid, die je met een VR-bril kunt ervaren. Dankzij de 3D-effecten en volledige 360 graden beelden, geeft het je een gevoel dat je daadwerkelijk middenin de actie zit. Zo kun je theorie en praktijk dichter bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld voor Aardrijkskunde kun je de uitbarsting van een vulkaan bekijken.

Aantal aanwezig:
Oculus go headset: 2
VR set met laptop: 4

Merge Cube: Augmented Reality
De MERGE Cube is een kubus die er erg futuristisch uitziet. Met een speciale app op een smartphone of tablet kunnen leerlingen de kubus in hun hand houden en scannen. Op het scherm verschijnt er een digitale, nieuwe wereld die ze kunnen aanraken en mee kunnen spelen. Zoals bijvoorbeeld het menselijk lichaam of het zonnestelsel.
Aantal aanwezig: 2

Sphero Mini
De Sphero is een robot in de vorm van een lichtgevende bal die je kunt besturen met je tablet of smartphone. Je kunt er met behulp van apps allerlei verschillende spelletjes mee doen. De robot is volledig programmeerbaar.
Aantal aanwezig: 2

Sphero Ollie robot
De Ollie robot is een op afstand bestuurbare robot die je kunt bedienen via een app op je smartphone of tablet. Je kunt er met behulp van apps allerlei spelletjes mee doen. De robot is volledig programmeerbaar.
Aantal aanwezig: 3

Tello Drone
De Tello drone is een instapmodel drone die je kunt besturen met je smartphone of tablet. Je kunt van tevoren bewegingen instellen die de drone uitvoert. Zo kunnen leerlingen op een laagdrempelige manier leren programmeren. Door de sensoren en beschermende onderdelen is de drone bestand tegen vallen en stoten. Met de drone kun je foto’s en video’s maken vanuit de lucht.
Aantal aanwezig: 4

Het Liudger Innovatielab is dagelijks van 8.30 – 16.00 uur geopend en bevindt zich op de begane grond van locatie Splitting, Leerweg 2 in Drachten.

Heb je vragen over het Liudger Innovatielab?

Neem gerust contact op!