Basisscholen winnen regiofinale FIRST LEGO League Drachten

Op vrijdag 2 februari vond één van de regiofinales van de FIRST LEGO League plaats bij CSG Liudger Splitting in Drachten. Aan de finale deden ruim 200 basis- en vo-leerlingen mee. De basisscholen deden het opvallend goed. CBS De Sprankeling uit Damwoude ging met de hoofdprijs naar huis en CBS De Boustien uit Zwaagwesteinde werd tweede. Beide teams hebben zich hiermee geplaatst voor de landelijke finale op zaterdag 9 maart in ’s-Hertogenbosch.

FIRST LEGO League
De First LEGO League is een internationale wedstrijd die jongeren in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Ieder jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar is het centrale thema: Masterpiece.

In Friesland wordt de FIRST LEGO League georganiseerd door NHL Stenden, Firda en CSG Liudger. De scholen bundelen hun krachten om meer jongeren te interesseren voor een technische vervolgopleiding. ,,We willen jongeren op een speelse wijze kennis laten maken met wetenschap en techniek,” aldus Mieke van den Dolder, projectleider FIRST LEGO League Drachten.

Regiofinale
De leerlingen hebben zich afgelopen maanden in teamverband voorbereid op de regiofinale. In Friesland vonden er twee regiofinales plaats: één op zaterdag 27 januari bij NHL Stenden in Leeuwarden en de andere op 2 februari bij CSG Liudger Splitting in Drachten.

De regiofinale bestaat uit vier wedstrijdonderdelen: het bedenken en presenteren van een innovatieve oplossing gekoppeld aan het centrale thema, het bouwen van een robot, het uitvoeren van missies met de robot in de wedstrijdarena en core values (21e -eeuwse vaardigheden).

Tussen de wedstrijden door was er van alles te zien en beleven; variërend van racen in een autosimulator en het maken van een ledlampje tot het besturen van robots. Ook konden ze het werk van het LEGiO Museum en Ernesto Lemke, oud-deelnemer van het tv-programma LEGO Masters, bewonderen.

De teams werden door een vakjury op de vier wedstrijdonderdelen beoordeeld. In de jury zaten medewerkers en leerlingen van Firda, Stellingwerf College, NHL Stenden, Van Wijnen, Omrin, Gemeente Smallingerland en BD Kiestra. Meer informatie over de FIRST LEGO League staat op www.firstlegoleague.nl.