Ontdek onze scholen

Wij hebben vijf scholen: één in Burgum, drie in Drachten (PRO Drachten, Splitting en Raai) en één in Waskemeer. Ben je benieuwd wat onze scholen te bieden hebben? Klik dan hieronder op de school van jouw voorkeur!      

 • Kies je school

 • ONS ONDERWIJS

Waar wil je naar school?

Burgum

VMBO

CSG Liudger Burgum biedt drie richtingen aan binnen het vmbo. De basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, de gemengde leerweg en de theoretische leerweg.    


Heb je een advies voor de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo, dan kun je bij ons de complete onderbouw, leerjaar 1 en 2, volgen. Een groot deel van de lessen is praktisch ingericht. Zo krijg je meer techniek en sport en kun je vaak actief of creatief aan de slag. In leerjaar 2 oriënteer je je op de profielen die je kunt kiezen in leerjaar 3. Voor de leerjaren 3 en 4 kun je onder meer terecht op CSG Liudger Splitting in Drachten en op vervolgscholen in Dokkum, Buitenpost en Leeuwarden. 

Wil je een theoretisch georiënteerde opleiding doen, dan kun je kiezen voor de theoretische opleiding van het vmbo. De leerweg duurt vier jaar. Je kunt bij ons de volledige leerweg volgen. Daarna kun je doorstromen naar de havo of een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. 

De gemengde leerweg is een mooie mix tussen theorie en praktijk. De gemengde leerweg start in leerjaar 3. Het verschil met de theoretische leerweg is dat je naast de theorievakken een profielvak kiest. Op die manier kun je je alvast voorbereiden op bepaalde mbo-opleidingen. Je kunt bij ons kiezen uit twee profielen: 

 • Dienstverlening en producten
 • Zorg en welzijn

 
Na deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4 of de havo.  

Burgum

Havo (taalryk) en Havotop

Havo met of zonder extra aandacht voor talen

Je kunt in Burgum kiezen voor de normale havo-opleiding of havo-taalryk.        

Wat is havo-taalryk? 
Bij havo-taalryk is er extra aandacht voor talen. Je krijgt de volledige onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) meertalig aangeboden. Je krijgt lessen in het Nederlands, Engels en Fries. Daarnaast heb je net als de reguliere havoleerlingen Spaans en vanaf het tweede leerjaar Duits.
Zo bouw je een duidelijke voorsprong bij de talen en specifiek bij Engels op. Deze voorsprong is handig op het hbo, waar Engels steeds meer de voertaal wordt. Ook bij een toekomstige baan komt deze voorsprong goed van pas. Aan het eind van de onderbouw kun je in klas 3 een Cambridge-certificaat behalen. 

Wat bieden we jou?

 • Je doet ervaring op in het buitenland
 • Je doet internationale contacten op tijdens projecten, gastlessen en excursies
 • Je ontvangt een Frisia certificaat
 • Je kunt een erkend Cambridge certificaat behalen
 • Havo-Taalryk sluit goed aan op de profielen in de bovenbouw
 • Je taalontwikkeling wordt vergroot door het leren van meerdere talen
 • Je wordt goed voorbereid op de overstap naar de bovenbouw 
Taalryk wordt aangeboden op vijf scholen in Friesland. Meer informatie over Taalryk staat op www.taalryk.nl.


Havotop
Vanaf leerjaar 4 krijg je samen met leerlingen van OSG Singelland les op de Havotop. De Havotop bevindt zich in een ander gebouw aan de overkant. Kijk ook op www.havotop.nl.  

Burgum

Vwo Taalryk

Haal meer uit je vwo!

Bij CSG Liudger in Burgum kun je de eerste drie jaar van het vwo volgen. Alle vwo-leerlingen krijgen taalryk-onderwijs aanboden.

Wat is taalryk?

Vwo-taalryk is een normale vwo-opleiding met extra aandacht voor talen. Je krijgt de volledige onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) meertalig aangeboden. Je volgt lessen in het Nederlands, Engels en Fries. Ook krijg je Spaans en vanaf leerjaar 2 Duits. Zo bouw je een duidelijke voorsprong bij de talen en specifiek bij Engels op. Deze voorsprong heb je nodig op de universiteit, waar Engels steeds meer de voertaal wordt. Ook bij een toekomstige baan komt deze voorsprong goed van pas. Aan het eind van de onderbouw kun je in klas 3 een Cambridge certificaat behalen. 

Wat bieden we jou?

 • Je doet ervaring op in het buitenland (Liverpool)
 • Je doet internationale contacten op tijdens projecten, gastlessen en excursies
 • Je ontvangt een Frisia certificaat
 • Je kunt een erkend Cambridge certificaat behalen
 • Vwo-meertalig sluit goed aan op de profielen in de bovenbouw
 • Je taalontwikkeling wordt vergroot door het leren van meerdere talen
 • Je wordt goed voorbereid op de overstap naar de bovenbouw van alle vwo-scholen uit de regio

Taalryk wordt aangeboden op vijf scholen in Friesland. Meer informatie over Taalryk staat op www.taalryk.nl.

Bovenbouw
In leerjaar 3 kun je o.a. overstappen naar de bovenbouw op CSG Liudger Raai in Drachten. In klas 4 kies je een profiel. Om tot een goede keuze te komen, krijg je in klas 3 een programma aangeboden gericht op je profielkeuze. Dit programma bestaat o.a. uit proeflessen, gastlessen en loopbaangesprekken.

Burgum

Sportklas

Zit jij in groep 8 of in klas 1 van het voortgezet onderwijs en vind je het leuk om naast school extra te sporten en kennis te maken met nieuwe activiteiten? Dan is de sportklas van CSG Liudger Burgum iets voor jou!

Wat is de sportklas?
In de sportklas staat het kennismaken met (nieuwe) sporten centraal. Hierbij kun je denken aan omnikin, floorball, archery attack, survivallen of keatsen. De lessen worden verzorgd door de docenten lichamelijke opvoeding van CSG Liudger Burgum en sportinstructeurs uit de regio.

De activiteiten zijn iedere vrijdag van 14.30 – 16.00 uur in Sportcomplex Wetterstins of afhankelijk van de activiteit op een andere locatie. De lessen zijn gratis. Wel vragen we je om een t-shirt van de sportklas aan te schaffen en eventueel een sportjasje. De kosten voor een t-shirt bedragen € 7,50 en een jasje €15,-. De sportklas start eind maart met een introductieles en eindigt eind juni met een leuke afsluitende activiteit. Na afloop ontvang als bewijs van je deelname een certificaat.

Aanmelden
Binnenkort kun je je hier aanmelden voor de sportklas. 

Burgum

Plusklas

Zit je in groep 8 en ben je toe aan wat extra uitdaging, dan kun je in aanmerking komen voor de Plusklas van CSG Liudger Burgum. In de Plusklas krijg je les in onderwerpen die buiten de lesstof van de basisschool vallen. Tussen de kerstvakantie en de meivakantie kom je elke dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur bij ons op school en verdiep je je twaalf weken lang in onderwerpen als:

 • Spaans
 • Leren/leren in combinatie met filosofie en spel
 • Website bouwen met HTML
 • Multimediadesign
 • Archeologie en astronomie
 • Techniek

Wil je meer informatie over de plusklas? Neem dan gerust contact op via burgum@csgliudger.nl 

Burgum

Slimme handen klas

Zit jij in groep 8 en ben jij een echte doener? Dan is de Slimme Handen Klas misschien wel iets voor jou! Als je in deze klas zit, ben je iedere week een dagdeel welkom in het technieklokaal van CSG Liudger Burgum. Je maakt aan de hand van opdrachten kennis met wetenschap en techniek en leert o.a. werken met een 3D printer, tandwielen en elektronica.

Interesse in de Slimme Handen Klas? Neem contact op via burgum@csgliudger.nl.

De Slimme Handen Klas is een samenwerkingsproject met PCBO Tytsjerksteradiel.

Raai

HAVO

Genoeg te kiezen!

De havo duurt vijf jaar en bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Bij CSG Liudger Raai in Drachten (havo, atheneum en gymnasium) kun je kiezen uit drie havo-opleidingen:  

 • Havo
 • Havo-technasium
 • Havo-tweetalig onderwijs-technasium
 
Mavo/havo
Weet je nog niet of je naar de mavo of havo kunt, dan is de mavo-/havo-klas wellicht iets voor jou! CSG Liudger Splitting (vmbo/mavo) in Drachten biedt deze klas aan in de onderbouw. Je krijgt vakken op zowel mavo als havo niveau en maakt kennis met de lesmethodes van CSG Liudger Splitting en Raai. Na leerjaar 1 kijk je samen met je coach en ouder(s)/verzorger(s) welke leerweg bij jou past. 


Havo-tweetalig onderwijs
Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. De voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

Technasium
Bij het technasium werk je in groepjes aan realistische vraagstukken uit het bedrijfsleven of van (overheids)instellingen. Je leert samenwerken en wordt uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen. In leerjaar 1 krijg je ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). 

Klassen
We vinden het belangrijk dat je lessen kan volgen op het niveau dat bij jou past. Daarom sluiten we aan bij het advies van de basisschool. Dat kan een havo- of een havo/vwo-advies zijn. We kijken samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de groepsleerkracht in welke type brugklas je het best tot je recht kan komen: havo of havo/vwo.

Profielkeuze
In klas 3 volg je een uitgebreid profielkeuze programma. Je gaat op oriëntatie bij bedrijven en volgt een speciaal lesprogramma over de beroepen die aansluiten op de profielen.     

Raai

Gymnasium

Les in Grieks en Latijn!

Het gymnasium, is net als het atheneum, een opleiding die je voorbereidt op een studie aan de universiteit. Bij CSG Liudger Raai kun je kiezen uit:

 • Gymnasium
 • Gymnasium-tweetalig onderwijs


Oriëntatieprogramma

In leerjaar 1 van het vwo krijg je een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen, zodat je een goede keuze kunt maken tussen atheneum en gymnasium. 

Gymnasium
Kies je vanaf leerjaar 2 voor het gymnasium, dan krijg je naast de gewone schoolvakken les in Grieks en Latijn. Verder verdiep je je in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. Tijdens de opleiding ga je o.a. op excursie naar Xanten (Duitsland) en Rome (Italië).
Als je het gymnasium wilt volgen is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar de oorsprong van dingen en interesse hebt in de geschiedenis van de antieke culturen en dat je van talen houdt. 

Gymnasium – tweetalig onderwijs
Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. de voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

Raai

Atheneum

Het atheneum duurt zes jaar. Bij CSG Liudger Raai bieden we de volledige opleiding aan. Je kunt kiezen uit drie atheneumopleidingen:  

 • Atheneum
 • Atheneum-technasium
 • Atheneum-tweetalig onderwijs-technasium

Atheneum – tweetalig onderwijs
Wil je meteen vanaf de start meer uitdaging, dan kies je voor ons tweetalig onderwijs. Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. De voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

In de brugklas kun je je ook oriënteren op het gymnasium en het technasium. 

Technasium
Bij het technasium werk je in groepjes aan realistische vraagstukken uit het bedrijfsleven of van (overheids)instellingen. Je leert samenwerken en wordt uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen. In leerjaar 1 krijg je ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). 

Gymnasium
In leerjaar 1 krijg je ook een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen, zodat je een goede keuze kunt maken tussen atheneum en gymnasium. Kies je vanaf leerjaar 2 voor het gymnasium, dan krijg je naast de gewone schoolvakken les in Grieks en Latijn. Verder verdiep je je in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. 

In maart van je eerste schooljaar maak je dan je definitieve keuze. Kortom, er is altijd iets wat bij jouw past. Wij helpen jou om het beste uit jezelf te halen.  

Klassen 
We vinden het belangrijk dat je lessen kan volgen op het niveau dat bij jou past. Daarom sluiten we aan bij het advies van de basisschool. Dat kan een vwo-advies of een havo/vwo-advies zijn. We kijken samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de groepsleerkracht in welke type brugklas je het best tot je recht kan komen:
havo/vwo of vwo.  

Raai

Talentonderwijs

Leerlingen die meer kunnen, worden op CSG Liudger Raai extra uitgedaagd door middel van het aanbieden van ‘talentonderwijs’. De leerlingen worden voorgedragen door de mentor of een docent. Vervolgens kijken een aantal gespecialiseerde docenten of de leerling in aanmerking komt voor talentonderwijs. Deze docenten zijn geschoold in het herkennen van (hoog)begaafdheid en het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen. De leerling stelt eigen doelen vast en bepaalt welke vakken of projecten in plaats van het reguliere onderwijs wordt gevolgd. 

Raai

Plusklas

Voor havo- en vwo-leerlingen!

Voor leerlingen uit groep 8 die wat meer uitdaging aankunnen, biedt CSG Liudger Raai een Plusklas. In de Plusklas krijg je les in onderwerpen die buiten de lesstof van de basisschool vallen. In een lesprogramma van meerdere dagdelen kom je bij ons op school en verdiep je je in vakken als: 

• Onderzoeken en Ontwerpen (O&O)
• Scheikunde
• Filosofie
• Kunst

Aanmelden
Voor schooljaar 2023/2024 zijn de inschrijvingen ondertussen gesloten. Meer informatie over de inschrijvingen en het programma ‘van schooljaar 2024/2025 is later te vinden via deze pagina.

Neem voor meer informatie over de Plusklas van CSG Liudger Raai contact op met Martijn Hoogeboom, e-mail: mhoogeboom@csgliudger.nl

PRO Drachten

Pro-vmbo

Gemengde onderbouwklas praktijkonderwijs/vmbo

CSG Liudger Splitting in Drachten en PRO Drachten bieden samen de gemengde onderbouwklas praktijkonderwijs/vmbo. De gemengde onderbouwklas is bedoeld voor leerlingen die zich op de grens van het praktijkonderwijs en vmbo bevinden. In deze klas krijg je de kans om je in 2 of 3 jaar voor te bereiden op de bovenbouw van het vmbo, met als uiteindelijke doel het behalen van een vmbo-diploma. Als je in aanmerking komt voor de gemengde onderbouwklas, word je ingeschreven bij het praktijkonderwijs en heb je een toelaatbaarheidsverklaring nodig.   

De Ring

Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs werkt! Dat ene zinnetje zegt precies wat we in het praktijkonderwijs doen: jou leren werken en naar een plek op de arbeidsmarkt begeleiden. Dit doen we door middel van praktijklessen, theorielessen en stages. Je volgt bij ons op school één van de onderstaande leerroutes:

Volg jij de schakelroute en kun je eventueel doorstromen naar het mbo, dan volg je vanaf het 4e leerjaar een voorbereidend traject op school.

Volg jij de uitdagende route, dan krijg je de mogelijkheid via stage een praktijkverklaring te behalen bij een erkend leerbedrijf. 

Binnen de veilige route wordt er extra aandacht en hulp besteed aan verschillende onderdelen die voor jou nodig zijn. Samen met jou zoeken we naar een geschikte en beschermde vorm van arbeid. 

Splitting

Vmbo basis

Vmbo basisberoepsgerichte leerweg

Ben je praktisch ingesteld en werk je het liefst met je handen? Dan is de basisberoepsgerichte leerweg (bb) van het vmbo iets voor jou. Je zit samen met de leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg in één klas; dit noemen we bk-klassen. Wel krijg je de lesstof op je eigen niveau aangeboden. Aan het einde van leerjaar 2 wordt bepaald of je richting basis of richting kader gaat. Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2.    

Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Om dit te ontdekken bieden we naast het normale lesprogramma het accentprogramma aan. Afhankelijk van je opleiding krijg je twee of vier uren per week accentlessen aangeboden. Je kunt kiezen uit de accenten:

 • Sport
 • Welzijn
 • Ondernemen
 • Techniek
 • Groen
 • Creatief

Aan het eind van leerjaar 2 kies je een praktisch profielvak. Je gaat je dan verdiepen in een specifiek vakgebied. De profielen sluiten goed aan op het mbo. Je kunt kiezen uit de profielen:

 • Zorg en welzijn
 • Dienstverlening en producten
 • Bouwen, wonen en interieur
 • Mobiliteit en Transport
 • Produceren, installeren en energie
 • Groen
 • Economie en ondernemen 

Splitting

VMBO / MAVO

De theoretische leerweg en gemengde leerweg van het vmbo, heten bij CSG Liudger Splitting Mavo. Als je je niet alleen theoretisch, maar ook alvast praktisch wilt voorbereiden op het mbo, dan is de mavo een goede keuze. In de eerste twee leerjaren krijg je algemeen vormende vakken en kun je je via de accenten voorbereiden op het kiezen van een profiel.  

Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Om dit te ontdekken bieden we naast het normale lesprogramma het accentprogramma aan. Je kunt kiezen uit de accenten: 

 • Welzijn
 • Sport
 • Groen
 • Ondernemen
 • Techniek
 • Creatief

Vanaf leerjaar 3 krijg je naast de verplichte vakken als Nederlands en Engels, de theoretische vakken uit het gekozen profiel. Je kunt kiezen uit de profielen:

 • Economie
 • Dienstverlening en producten
 • Zorg, Welzijn en Sport
 • Techniek
 • Landbouw  


Naast een theoretisch profiel volg je een praktisch profiel. Je gaat je verdiepen in een specifiek vakgebied. De profielen sluiten goed aan op het mbo. Je kunt kiezen uit de profielen:

 • Zorg en welzijn
 • Dienstverlening en producten
 • Economie en ondernemen 
 • Groen

Bij de mavo krijg je in klas 1 en 2 het praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T). T&T heeft raakvlakken met het vak Onderzoeken en Ontwerpen (Technasium havo/vwo). In klas 3 kun je ervoor kiezen om het praktijkgerichte programma T&T te volgen.

Bij T&T ga je samen met je klasgenoten werken aan echte opdrachten van bedrijven, die je met behulp van technologie gaat oplossen. Door het uitvoeren van deze praktijkopdrachten kom je in contact met externe opdrachtgevers vanuit verschillende werkvelden, zoals ICT, ondernemerschap, sport en medisch, logistiek, industrie, voeding en leefomgeving en kunst en cultuur. De opdrachten zijn heel verschillend: je ontwerpt bijvoorbeeld een zwembad, je werkt aan een project over duurzaamheid of je ontwerpt hulpmiddelen voor ouderen. Technologie kan over alles gaan, want technologie is overal!

FIRST LEGO League
In klas 1 neem je deel aan het project FIRST LEGO League, een superleuk project waarbij je leert samenwerken, presenteren, programmeren en nog veel meer! 

Splitting

MAVO / HAVO

Twijfel je tussen mavo en havo?

Weet je nog niet of je naar de mavo of havo kunt, dan is de mavo-/havo-klas wellicht iets voor jou! CSG Liudger Splitting in Drachten (vmbo/mavo) biedt deze klas aan in de onderbouw. Door vakken op zowel mavo als havo niveau te volgen, kun je onderzoeken welke vervolgstap geschikt is voor jou. Daarnaast maak je kennis met de lesmethodes en manier van leren op CSG Liudger Splitting (vmbo/mavo) en Raai (havo, atheneum en gymnasium). Na leerjaar 1 kijk je samen met je coach en ouder(s)/verzorger(s) welke leerweg bij jou past.

Splitting

VMBO Kader

Combinatie van theorie en praktijk

Wil je theorie en praktijk met elkaar combineren? Dan is de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) van het vmbo iets voor jou. Je zit samen met de leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg in één klas; dit noemen we bk-klassen. Wel krijg je de lesstof op je eigen niveau aangeboden. Aan het einde van leerjaar 2 wordt bepaald of je richting basis of richting kader gaat. De leerweg duurt vier jaar. Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4.  

Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Om dit te ontdekken bieden we naast het normale lesprogramma het accentprogramma aan. Afhankelijk van je opleiding krijg je twee of vier uren per week accentlessen aangeboden. Je kunt kiezen uit de accenten: 

 • Creatief
 • Groen
 • Welzijn
 • Sport
 • Ondernemen
 • Techniek  

Aan het eind van leerjaar 2 kies je een praktisch profielvak. Je gaat je dan verdiepen in een specifiek vakgebied. De profielen sluiten goed aan op het mbo. Je kunt kiezen uit de profielen:

 • Zorg en welzijn
 • Dienstverlening en producten
 • Bouwen, wonen en interieur
 • Mobiliteit en Transport
 • Produceren, installeren en energie
 • Groen
 • Economie en ondernemen 

Splitting

Turbotraject

Versneld een mbo-opleiding volgen?

Wil jij na de mavo versneld de mbo-opleiding Middenkader Engineering en Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra volgen? Dan kun je als je resultaten goed genoeg zijn, deelnemen aan het Turbotraject. Je volgt in klas 4 één dagdeel in de week lessen op ROC Friese Poort in Drachten. Door het volgen van dit traject kun je:

– mogelijk versneld een mbo-opleiding volgen. Dit omdat je al modules hebt gevolgd
– één jaar ervaren hoe het leren op een mbo eraan toegaat
– je goed voorbereiden op de overgang naar het mbo

Heb je interesse voor het Turbotraject dan dien je naast de vakken Nederlands en Engels in ieder geval ook wiskunde en natuurkunde in je vakkenpakket te hebben. Het Turbotraject vindt plaats op donderdagmiddag in de periode van oktober tot en met april op ROC Friese Poort in Drachten. Na afronding van het traject ontvang je een certificaat.

Splitting

Mavo 4 naar havo 4

Goed voorbereid naar de havo?

Wil je na de mavo naar de havo? Dan kun je, als je resultaten voldoende zijn, in de bovenbouw van de mavo één van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde op havoniveau volgen. Dit vak volg je bij CSG Liudger Raai (havo, atheneum en gymnasium). Zo maak je alvast kennis met de vakken en werkwijze op de havo. In leerjaar 4 doe je examen. Na het succesvol afronden van het mavo-examen, kun je overstappen naar havo 4. Je wordt aan het eind van het schooljaar uitgenodigd voor een intakegesprek bij CSG Liudger Raai. Bij dit gesprek laat je je diploma zien, met daarop de vermelding dan je één of meer vakken op havoniveau hebt gevolgd. Samen met jou en je ouder(s)/verzorger(s) kijken we dan of de havo de vervolgopleiding is die bij jou past. 

Splitting

Doorlopende Leerlijn

Vmbo-mbo transport & Logistiek

Als je kiest voor het profiel mobiliteit en transport, dan bieden we je de mogelijkheid om een doorstroomtraject te volgen. Door het volgen van dit traject, kun je gemakkelijk doorstromen naar een mbo-opleiding in de richtingTransport & Logistiek van het Friesland College in Heerenveen.

Wat zijn de voordelen voor jou?
– je leert niet twee keer dezelfde dingen op verschillende scholen
– er wordt rekening gehouden met je ontwikkeling en tempo
– het bedrijfsleven is nauw betrokken bij het onderwijs

Splitting

Accenten

Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent!

Bij ons op school vinden we het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Om dit te ontdekken bieden we naast het normale lesprogramma het accentprogramma aan. 

Afhankelijk van je opleiding krijg je 2 of 4 uren per week accentlessen aangeboden. Hierdoor kun je een betere keuze maken voor je examenprofiel in de bovenbouw. En misschien nog wel het belangrijkste: kiezen voor een vervolgopleiding waar je blij van wordt, omdat het de juiste keuze is voor jou. Kom je er gaandeweg het schooljaar achter dat het accent van je keuze niet helemaal bij je past, dan kies je het jaar erop een ander accent*. Binnen de basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en mavo kunt kiezen uit onderstaande accenten*.

*Als er te weinig aanmeldingen zijn voor een bepaald accent, kan dat betekenen dat dit  accent niet wordt aangeboden.    

Bij het accent sport krijg je sporten en activiteiten aangeboden die tijdens de gewone gymlessen niet aan bod komen, zoals klimmen, zwemmen en fitness. Daarnaast ben je ook scheidsrechter, organisator, spelleider en coach.

Kies je voor het accent sport, dan is een aantal dingen belangrijk:

 • je vindt sporten leuk en bent sportief
 • je houdt van bewegen
 • je hebt een brede, sportieve belangstelling
 • Voor het accent sport wordt een bijdrage van € 95,00 per jaar gevraagd voor activiteiten buiten school en het vervoer er naar toe.

Bij het accent creatief krijg je les in beeldende vakken, zoals schilderen, tekenen, handenarbeid en textiel. Ook muziek, dans, toneelspelen, film en fotografie komen aan de orde. Daarnaast worden er projecten aangeboden waarin alle vakken samenwerken. Je leert meer over kunstenaars en muzikanten, soms bezoeken we een museum of volgen een workshop.

Kies je voor het accent creatief, dan is het belangrijk dat:

 • je het leuk vindt om creatief bezig te zijn
 • je jezelf graag wilt ontwikkelen en ontplooien op creatief gebied
 • je bereid bent samen te werken met anderen

Kies je voor het accent welzijn, dan is het belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan. Je leert welke zorg anderen nodig hebben en met welke activiteiten je mensen een leuke dag kunt bezorgen. Ook werkzaamheden in de huishouding komen aan bod, bijvoorbeeld het omgaan met keukenapparatuur en het bereiden van gerechten en hapjes. Daarnaast is persoonlijke verzorging een onderdeel van het accent welzijn. Je kunt daarbij denken aan huid- en haarverzorging. Vind jij het belangrijk en leuk om er zelf netjes en verzorgd uit te zien of houd je je graag bezig met de persoonlijke verzorging van anderen? Dan kun je je daar bij accent welzijn verder in verdiepen.

Kies je voor het accent welzijn, dan is een aantal dingen belangrijk:

 • je gaat graag met mensen om
 • je leert wat een ander nodig heeft
 • je ziet er graag netjes en verzorgd uit

Droom jij ervan om een eigen bedrijf te starten en wil je weten wat daar allemaal voor nodig is? Dan zit je goed bij ondernemen. Maar ook als het je leuk lijkt om in een winkel, bij een reclamebureau of op een kantoor te werken. Je leert bijvoorbeeld de basisvaardigheden van de meest voorkomende computerprogramma’s en jezelf en producten te verkopen.

Kies je voor het accent ondernemen, dan is een aantal dingen belangrijk:

 • je werkt graag digitaal
 • je vindt (creatief) bezig zijn een uitdaging
 • het lijkt je leuk om later in een winkel, op kantoor of bijvoorbeeld bij een bank te werken, of misschien wel een eigen bedrijf te beginnen

Ben jij een dierenvriend, plantengek, natuurliefhebber of keukenprins(es)? Dan is accent Groen iets voor jou! Bij het accent Groen ga je aan de slag met onderwerpen waar jij interesse in hebt of je verder in wilt verdiepen. Van paardrijden tot planten kweken en van koken tot groene ruimtes ontwerpen.

Het accent Groen beschikt over een keuken, grote plantenkas, uitgebreid dierbestand, mooie schooltuin en een unieke bloemenwinkel! Kortom: genoeg voorzieningen voor welk talent of interesse dan ook. 

Techniek is veelzijdig. Bij het accent techniek ontwikkel je technische vaardigheden door veel te doen! Je leert bijvoorbeeld meer over meten, aandrijving, technische constructies en de nieuwste technische ontwikkelingen. Een bouwwerk metselen doe je niet uit de losse pols. Het vraagt om voorbereiding en het juiste gereedschap. We besteden tijdens de accenturen techniek aandacht aan technisch tekenen, houtbewerking, bouwen en de verschillende gereedschappen. Wat is nu eigenlijk ‘duurzame energie’?’ Op het dak van CSG Liudger Splitting liggen zo’n 500 zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ook dat heeft alles te maken met techniek! Met een brede technische interesse zit je bij het accent techniek goed.

Kies je voor het accent techniek, dan is een aantal dingen belangrijk:

 • je bent nieuwsgierig naar techniek
 • je vindt het leuk om met gereedschap te werken
 • je hebt een brede, technische belangstelling

Waskemeer

Vmbo

Kaderberoepsgerichte leerweg en theoretische leerweg

Heb je een advies voor vmbo-kader of voor de theoretische leerweg met extra ondersteuning? Dan zit je goed in Waskemeer! Je krijgt het basisprogramma voor de kader beroepsgerichte leerweg met extra wiskunde en Nederlands en verrijkingsstof voor de theoretische leerweg. De eerste twee jaren zit je in een gecombineerde klas. Je maakt de kaderberoepsgerichte leerweg af op bijvoorbeeld CSG Liudger Splitting in Drachten (onze school voor vmbo, mavo en mavo-havo) of je rondt de theoretische leerweg af in Waskemeer.  

Heb je een advies voor de theoretische leerweg, dan kom je op CSG Liudger Waskemeer in een klas theoretische leerweg/havo. Deze klas is ook geschikt voor leerlingen met het advies voor de havo met extra ondersteuning. Je krijgt het basisprogramma voor de theoretische leerweg en verrijkingsstof voor havo. Ook in het tweede jaar zit je in een combinatieklas.

Je maakt de theoretische leerweg af in Waskemeer of je kiest voor de havo-/vwo-klas en stroomt na het derde jaar door naar de havo of het vwo op bijvoorbeeld CSG Liudger Raai, onze school voor havo, atheneum en gymnasium in Drachten. 

Volg je de theoretische leerweg dan krijg je in de eerste twee leerjaren ook het vak Technologie & Toepassing. Bij dit vak maak je op een creatieve en onderzoekende manier kennis met de wereld van techniek en wetenschap. Wil je later graag iets doen in de richting van wetenschap en techniek? Dan kun je na het tweede jaar Technologie & Toepassing volgen als extra examenvak.

De eerste twee jaren krijg je bij ons les in meerdere talen. De vakken lichamelijke opvoeding (physical education), godsdienst (religious education), Technologie & Toepassing en modules van geschiedenis (history) worden in het Engels gegevenen het vak muziek (musyk) in het Frysk. Zo leer je actief de wereldtaal Engels te gebruiken en dat komt je in de toekomst goed van pas. 

Waskemeer

Vwo

Heb je een havo- of vwo-advies, dan kun je bij ons de eerste drie leerjaren volgen. Na leerjaar 3 kun je een drempelloze overstap maken naar onder meer CSG Liudger Raai, onze school voor havo, atheneum en gymnasium in Drachten. Vwo-leerlingen volgen in leerjaar 3 de lessen in een combinatieklas met havo 3. Je krijgt voor de zeven hoofdvakken het programma dat gelijk is aan het vwo-aanbod op CSG Liudger Raai.

De eerste twee jaren krijg je bij ons les in meerdere talen. De vakken lichamelijke opvoeding (physical education), godsdienst (religious education), Technologie & Toepassing en modules van geschiedenis (history) worden in het Engels gegeven het vak muziek (musyk) in het Frysk. Zo leer je actief de wereldtaal Engels te gebruiken en dat komt je in de toekomst goed van pas. 

Waskemeer

HAVO

Heb je een havo- of vwo-advies dan kun je de hele onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) op CSG Liudger Waskemeer volgen. Je komt in een combinatieklas havo/vwo waar je het basisprogramma voor havo en verrijkingsstof voor vwo krijgt. De bovenbouw van de havo en het vwo kun je o.a. vervolgen op CSG Liudger Raai, onze school voor havo, atheneum en gymnasium in Drachten. 

De eerste twee jaren krijg je bij ons les in meerdere talen. De vakken lichamelijke opvoeding (physical education), godsdienst (religious education), Technologie & Toepassing en modules van geschiedenis (history) worden in het Engels gegeven het vak muziek (musyk) in het Frysk. Zo leer je actief de wereldtaal Engels te gebruiken en dat komt je in de toekomst goed van pas.