Jongeren hebben het tegenwoordig steeds lastiger in de maatschappij. De helft van de jongeren geeft aan last te hebben van prestatiedruk. Op CSG Liudger Burgum wordt veel tijd en aandacht besteed aan coaching en begeleiding van alle leerlingen. De leerlingen starten in klas 1 dagelijks met hun eigen coach, zodat er goed zicht is op elk kind. Regelmatig vinden er driehoeksgesprekken plaats tussen coach, ouders en leerlingen om te kijken hoe het gaat. Daarnaast kunnen leerlingen verschillende vormen van ondersteuning krijgen, zoals gesprekken met de schoolpsychologisch medewerker, een leren leren-training, faalangstreductietraining, of een sociale weerbaarheidstraining: GO STRONG!
Toch was er in het hele ondersteuningsaanbod iets dat ontbrak. “Er is op school een groot en divers aanbod om leerlingen te ondersteunen die het lastig hebben,” aldus Pascal van Apeldoorn, docent LO op CSG Liudger Burgum. “Dat is top, maar ik merkte dat een groep jongens behoefte had aan een andere vorm van ondersteuning. Het gaat om jongens die moeite hebben met hun zelfvertrouwen, met het reguleren van hun emoties of om jongens die gepest zijn. Met deze jongens is het lastiger om een face-to-face gesprek te voeren. Zij zijn er veel meer bij gebaat om in beweging blijven. En beweging, dat is de specialiteit van Van Apeldoorn, die naast zijn baan in het onderwijs ook professioneel kickbokser is.
Bij ‘Boy Strong’ worden gesprekken vlot afgewisseld met bewegen, spellen en kickboks technieken. Binnen deze onderdelen werken jongens aan hun sociale en fysieke weerbaarheid. Maar waarom kickboksen? Van Apeldoorn legt het uit: “Het gaat niet om het gevecht, bij kickboksen komen juist verschillende aspecten naar voren die de jongeren in hun leven kunnen gebruiken: kracht, discipline, lichaamshouding, doorzettingsvermogen en mindset. De leerlingen ontdekken waar hun kracht ligt, en ze leren wat hun grenzen zijn en hoe zij kunnen doorzetten. Gedurende de trainingen worden situaties besproken, waarin helpende gedachten en acties worden gedeeld. Hier leren leerlingen hoe zij de geleerde vaardigheden in de praktijk kunnen toepassen.”
Aan het einde van een lessenreeks ontvangen de leerlingen het ‘Boy Strong’-certificaat. En de leerlingen? Die zijn ontzettend enthousiast!
Bron: Actief Media