CSG Liudger Raai kleurt paars met optreden van Rowan Veltman

Afgelopen vrijdag 9 december kleurden de scholen van CSG Liudger in Drachten, Waskemeer en Burgum paars tijdens Paarse Vrijdag. Hiervoor hebben leerlingen en docenten verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een optreden van een BN’er en/of een Paarse Markt.

Elk jaar vindt Paarse Vrijdag op de tweede vrijdag van december plaats, met als doel om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. De (coach)lessen van deze week stonden op CSG Liudger Raai Drachten dan ook in het teken van diversiteit en LHBTQIA+, oftewel: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel.

 

Optredens

Het hoogtepunt van deze week waren de optredens van Rowan Veltman (oud-leerling van CSG Liudger). Veltman deed in september van dit jaar mee aan Hollands Got Talent. Met een Friese vertaling van het nummer Everything I Wanted van Billie Eilish, wist hij zich in één optreden te plaatsen voor de halve finale van deze talentenjacht op RTL4.

Tijdens Paarse Vrijdag bracht deze bekende Fries (en BN’er) verschillende liedjes naar CSG Liudger Raai Drachten én CSG Liudger Burgum. In Drachten was Veltman de mystery guest, waar hij om 9.00 uur de spetterende opening verzorgde. Van ‘Titanium’ tot aan zijn auditienummer bij Hollands Got Talent, alles kwam voorbij.

Aan het eind van zijn optreden sloot Veltman af met de woorden ‘Leef en laten leven.’ Een duidelijk statement, waarmee hij om acceptatie van alle seksuele- en genderdiversiteit vraagt.

 

Paarse Markt

In de pauzes werd in het atrium van de Raai een Paarse Markt gehouden. Hier verkochten leerlingen paarse haarspray, paarse nagellak en zelfgebakken cakejes. Ook stond er een kraam waar leerlingen meer informatie over LHBTQIA+ konden ontvangen.

 

Het gesprek aangaan

De andere locaties van CSG Liudger besteedden aandacht aan Paarse Vrijdag door paarse armbandjes uit te delen, met posters en het hijsen van de regenboogvlag. In de lessen en/of in de dagopening was Paarse Vrijdag op alle scholen van CSG Liudger het onderwerp van gesprek.

“Het is goed om met elkaar in gesprek te zijn op dagen als deze, ook als je het niet met elkaar eens bent. Met deze dag willen we kenbaar maken dat iedereen erbij hoort en mag zijn wie diegene wil zijn”, aldus Kirsten Ballast, Docent geschiedenis en mentor op CSG Liudger Raai.

 

Opening door Gert Schooten, Locatiedirecteur CSG Liudger Raai
Rowan Veltman