Doe- en beleefevent Techniek Tastbaar bij CSG Liudger Splitting

Het Techniek Expertise Centrum en Techniek Tastbaar organiseerden op vrijdag 31 maart Techniek Tastbaar: hét doe- en beleefevent voor jongeren van 10-16 jaar. Ruim 40 bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Drachten lieten de jongeren aan de hand van doe-activiteiten en demonstraties kennismaken met de wereld van techniek. Er was veel te zien en beleven: van 3D-printen, programmeren, bouwen, ontwerpen tot lassen. Het evenement vond plaats bij CSG Liudger Splitting.

Techniek Tastbaar
De jongeren kwamen met de klas of hun ouder(s)/verzorger(s) naar het evenement. “Techniek is een ontzettend breed en mooi vakgebied, waar de jongeren over het algemeen nog veel te weinig mee in aanraking komen. Omdat het zo breed is, praten we over techniek in 7 werelden. Dat maakt het overzichtelijk voor de jongeren, tastbaar. De bedrijven laten dan ook niet primair hun bedrijf zien, maar de wereld waarin ze actief zijn”, aldus Petra Lambert, projectleider Techniek Tastbaar.

Dat er behoefte is aan jongeren die kiezen voor techniek is wel duidelijk. “De jeugd heeft de toekomst in de techniek en daarom is het belangrijk dat ze hier enthousiast voor worden. Door onze deelname aan Techniek Tastbaar hopen we dat jongeren een beter beeld krijgen van ons vakgebied en de opleidings- en carrièremogelijkheden”, aldus Lisa Kruizen, HR-medewerker bij Sparck Technologies. Dit bedrijf – gevestigd in Drachten – is gespecialiseerd in automatische verpakkingsmachines voor webshops. “Van verpakkingen voor Walmart tot Bol.com en Blokker; we zijn internationaal operationeel.” Bij de stand gingen jongeren de uitdaging aan om zo snel mogelijk een verpakking op maat te maken.

Belevingswereld van jongeren
De aanwezige bedrijven en onderwijsinstellingen sluiten met hun activiteiten aan bij de belevingswereld van jongeren. De stand van productiebedrijf JacFriesland BV uit Drachten was erg populair. “Ik heb hier geleerd hoe een lasermachine werkt en om een autootje van metaal te vouwen”, vertelt een enthousiaste groep 6-leerling die het evenement bezocht. Met deze activiteit werd vooral om technisch inzicht gevraagd: hoe pak ik dit aan?

Techniek Tastbaar is een initiatief van het Techniek Expertise Centrum (TEC) en Techniek Tastbaar. TEC is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden in de regio Zuidoost-Friesland.

Meer informatie over Techniek Tastbaar staat op www.techniektastbaar.nl