Klas 3C voor een dag de baas van restaurant Pand 1880 in Haulerwijk

HAULERWIJK – De havo-vwo’ers van klas 3C van CSG Liudger Waskemeer namen gisteren het restaurant Pand 1880 in Haulerwijk voor één dag over. Ze bemanden de keuken, serveerden en zorgden voor het entertainment. De avond trok zestig dinergasten. 

Afsluiting schooljaar

Dit alles maakte deel uit van de afsluiting van het schooljaar voor de achttien havo- en vwo-leerlingen in Waskemeer. Volgend jaar zetten ze hun school elders voort, omdat het in Waskemeer enkel mogelijk is om een vmbo-diploma te behalen. Frans Buwalda, docent Nederlands en Duits, wilde ervoor zorgen dat ze het jaar op een positieve manier af konden sluiten, in plaats van dat ze het jaar uit zouden zitten. Hij bedacht een idee…

Als vaste gast van het restaurant in het centrum van Haulerwijk raakte Buwalda in gesprek met de eigenaresse Ilse van der Velde. Toen ontstond het idee om het restaurant een dag door leerlingen over te laten nemen. ,,De leerlingen vinden het prachtig. Ze vinden het vooral bijzonder wat er allemaal bij de horeca komt kijken”, constateert Buwalda. Zelf werkte hij ook een tijd in de horeca, waar hij met veel plezier op terugkijkt. In een driedaags-programma kregen de leerlingen workshops over gastvrijheid, het bedrijf en taakverdeling. Overal in het restaurant waren mensen nodig; van de keuken en afwas tot aan de ontvangst en het entertainment. De taakverdeling ging vanzelf en onenigheid hierover was er volgens Buwalda niet. „Ongeveer de helft wilde in de keuken en de helft wilde in de bediening.” Voor de afwas was daarentegen maar weinig belangstelling.

Omgedoopt tot Pand3C

Het restaurant, omgedoopt tot ‘Pand3C’, zat vol. Voornamelijk met ouders en de docenten van de leerlingen. Ze kregen onder meer carpaccio, saté, curry en zalm voorgeschoteld. Een aantal leerlingen zorgde voor vermaak met goocheltrucs, pianospel en zang. De avond was een groot succes.

 

Publicatiedatum: 5-7-2023

 

Greep uit de media-aandacht:

Leeuwarder Courant

Friesch Dagblad

Nieuwe Oostellingwerver