Landelijke paasviering in Drachten

Sta jij weleens stil bij de tijd? Ben je weleens buitengesloten? En ben jij altijd eerlijk tegen jezelf? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de landelijke paasviering van Verus, CSG Liudger en PRO Drachten op donderdag 6 april jl. in Sportcentrum Drachten. Ruim 1500 leerlingen en medewerkers van CSG Liudger en PRO Drachten vierden hier het licht. De presentie was in handen van actrice en zangeres Sterre Koning. Basis-, vo- en mbo-scholen uit het hele land konden de viering online volgen via de website van Verus.

Over Verus
Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland organiseert jaarlijks een landelijke (online) paasviering. Bjorn Meulendijks projectleider bij Verus: “We zijn ontzettend trots dat we dit jaar zo’n groot evenement voor en door leerlingen hebben neergezet.” Het programma bestond uit muziek en optredens van leerlingen en zangeres Hannah Mae.

PaasTIJD
“Het is goed om af en toe stil te staan en je af te vragen hoe het gaat met mij en anderen”, met deze woorden opende Sterre Koning de paasviering met het thema PaasTIJD. Samen met de leerlingen en medewerkers maakte ze een reis door de tijd. Een reis waarin je van alles tegenkomt: jezelf, anderen, verdriet, angst, liefde en onzekerheid.

Lesprogramma: Dwars door de Nacht
Door heel Nederland doen basis-, vo- en mbo-scholen mee aan het lesprogramma ‘Dwars door de Nacht’ van Verus. Het lesprogramma bestaat uit video’s en werkvormen. In de video’s nemen bekende artiesten de leerlingen een nacht mee naar hun voormalige school en in hun onzekerheden, waaronder zangeres Hannah Mae. In haar video vertelt ze over haar onzekerheden in de pubertijd. Tijdens de paasviering speelde ze het nummer ‘Kerkstraat’, wat gaat over een relatie waarin iemand vreemdgaat. “Liefde kan leuk zijn, maar ook donker. Bijvoorbeeld als het niet wederzijds is. Maar ook die tijd gaat voorbij”, aldus Sterre Koning.


Voor en door leerlingen
Het evenement werd voor en door leerlingen georganiseerd. De schoolband van CSG Liudger Raai zorgde voor de muziek, leerlingen van de Splitting voor een kunstwerk over het thema tijd, een leerling van CSG Liudger Raai las een gedicht voor van Ytsje Hettinga en leerlingen van PRO Drachten hebben laten zien hoe het voelt om er niet bij te horen.

Gert Schooten, directeur CSG Liudger Raai: ”Een hele knappe prestatie die we als CSG Liudger en PRO Drachten in korte tijd hebben neergezet, in goede samenwerking met Verus. Geweldig om zoveel leerlingen van onze scholen Raai, Splitting en PRO Drachten samen te zien en op een aansprekende manier aan het denken te zetten over het donkere en lichte in ons leven. Pasen geeft ons een ander perspectief, een nieuw begin.“

Terugkijken
Kijk de paasviering hier terug of ga voor meer informatie en het lesprogramma ‘Dwars door de Nacht’ naar www.verus.nl