Leerlingen naar hart van de Europese Unie met PIEK

Als afsluiting van het project politiek in elke klas (PIEK), in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, brachten vierdejaars leerlingen van CSG Liudger Raai en Splitting op 8 en 9 maart een bezoek aan het hart van de Europese Unie: Brussel. Het doel hiervan was onder andere om de afstand tussen leerlingen op het vmbo, de havo en het vwo onderling te verkleinen en de politiek in de leefwereld van de leerlingen te brengen.

Het project PIEK startte in oktober vorig jaar, waarvoor vierdejaarsleerlingen van het vmbo tot het vwo zich aan konden melden. Dat hebben 14 leerlingen gedaan. Op school kregen deze leerlingen debattrainingen van het Debat Instituut, als aftrap van het project.

Buiten school stonden er diverse excursies op het programma, zoals een bezoek aan het gemeentehuis; het provinciehuis; het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Tweede Kamer. Ter afsluiting brachten de leerlingen een bezoek aan Brussel.

Bezoek aan Europees Parlement

Op woensdagochtend 8.00 uur vertrok een bus met leerlingen en docenten naar Brussel. Daarbij werden sneeuw en regen getrotseerd om vervolgens omstreeks 13.00 uur bij het Europees Parlement te arriveren. Hier werd uitleg gegeven over het functioneren van het parlement en leerden de leerlingen over de taken en bevoegdheden van de Europarlementariërs. Na afloop was er ruimte om de stad te verkennen.

De volgende dag ging het in het Parlamentarium over de geschiedenis van Europa en het huidige politieke klimaat in de EU; de leerlingen maakten een virtuele rondreis door Europa.

‘Als ik terugblik op de afgelopen dagen en kijk naar de hechte groep die deze leerlingen gevormd hebben, de nieuwsgierige houding die ze aannemen en welke vragen ze stellen, dan maakt mij dit heel blij en enthousiast’, aldus Eva de Langen, docent filosofie en decaan op CSG Liudger.

De hoop is om dit project volgend jaar nogmaals te draaien met een grotere groep leerlingen. Daarbij zoeken de Raai en de Splitting de samenwerking weer op, want politiek hoort thuis in elke klas.