Leerlingen Raai naar stemlokaal

DRACHTEN – Afgelopen dinsdag en woensdag mochten ook de scholieren die nog geen 18 zijn, hun stem uitbrengen tijdens de scholierenverkiezingen van ProDemos op CSG Liudger Raai, school voor havo, atheneum en gymnasium in Drachten. Op deze manier kregen ze toch de kans om hun stem te laten horen, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De uitslag wordt bekendgemaakt op het landelijk journaal.

Geen 18, wel stemmen

Hoewel vele leerlingen van CSG Liudger Raai hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen nog niet uit mogen brengen, biedt ProDemos een alternatief: de scholierenverkiezingen. Op 14 en 15 november veranderde het Atrium van de Raai in een stemlokaal. Na het vertonen van een ID-kaart of schoolpas ontvingen de leerlingen een stembiljet met daarop alle politieke partijen die ook meedoen aan de echte verkiezingen. Op de woensdagmiddag sloot het stembureau, waarna alle stemmen werden geteld.

Kieswijzer

Om te kunnen kiezen, maakten de leerlingen gebruik van een stemwijzer of de Jongeren Kieswijzer. Daarnaast werd hen aangeraden op de websites van de politieke partijen te kijken en de debatten op TV te volgen.

Ook de lessen maatschappijleer staan in het teken van politiek. De leerlingen mochten in groepjes een eigen politieke partij oprichten. Ze bedachten een eigen standpunt, maakten een eigen verkiezingsposter en campagnefilmpje en gingen met elkaar in debat. Als afsluiter brengt havo 5 in januari een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag. Het doel hiervan is politiek ervaren door te leren in de praktijk.

Uitslag

De uitslagen van de scholierenverkiezingen worden bekendgemaakt op stem.scholierenverkiezingen.nl en het landelijk journaal.