Leerlingen Raai ontdekken internationale wereld

Foto scène uit Little Victorians in Atrium CSG Liudger Raai, leerlingen voeren toneelstuk op
Scène uit Little Victorians in Atrium CSG Liudger Raai

Afgelopen week maakten TTO-leerlingen van klas 1, 2 en 3 van CSG Liudger Raai te Drachten kennis met de internationale wereld. Om inhoud aan deze internationale focus te geven, organiseerde de school van woensdag 25 januari tot en met vrijdag 27 januari de International Days. Het doel hiervan was om leerlingen van de tweetalige opleiding TTO een bredere blik op de wereld te geven.

 

Tweetalig onderwijs

De tweetalige opleiding TTO, bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen, stelt zich als doel om leerlingen met taal en vaardigheden voor te bereiden op een internationale wereld. Dit doet CSG Liudger Raai door de helft van de lessen in het Engels te geven én met een internationale focus en activiteiten. Onderdeel hiervan zijn de International Days. Tijdens deze dagen hadden de TTO-leerlingen geen reguliere lessen, maar lag de focus volledig op internationalisering.

 

Toneelstuk Little Victorians

De gehele week vonden er activiteiten in en rond de school plaats. Van een digitale ontmoeting met Spaanse leerlingen tot het opvoeren van het Engelstalig toneelstuk ‘Little Victorians’ en het opzetten van een Europees museum. Bij het toneelstuk waren ook ouders/verzorgers van de eerstejaars TTO-leerlingen van harte welkom. De voorstellingen vonden ’s avonds van woensdag tot en met vrijdag plaats in het Atrium van de Raai, waarbij iedere avond een andere klas op het toneel stond.

 

Commonwealth Festival

De week werd op vrijdag 27 januari afgesloten met een Commonwealth Festival, waar alle eerstejaars leerlingen van TTO kraampjes van verschillende landen presenteerden. Onder andere met een quiz, poster en een traditioneel hapje uit het gekozen land. ‘Met mijn groepje heb ik een lolly cake gemaakt; een typisch Nieuw-Zeelandse lekkernij. Het leukste van deze week vond ik dat ik meer over de Nieuw-Zeelandse cultuur te weten ben gekomen. En over andere culturen’, aldus Annique, eerstejaars leerling vwo TTO.

 

Ontmoeting met Spanje

Voor de tweedejaars stond een digitale ontmoeting met Spanje op het programma, evenals een escaperoom. Jelleke Wierdsma, docent Engels en coördinator TTO CSG Liudger Raai, blikt enthousiast terug: ‘De digitale ontmoeting met Spanje leverde veel op. Ze leerden daarmee niet alleen om naar de herkomst van Spaanse jongeren te kijken, maar ook naar dat van henzelf. Iets waar ze anders niet zo bij stilstaan.’

Met deze activiteiten hoopt CSG Liudger Raai de interesse in de wereld om hen heen bij de leerlingen aangewakkerd te hebben en hun grenzen te hebben verlegd. ‘Erg leuk om te zien hoe de TTO-leerlingen openstonden voor andere culturen en hoe flexibel ze zich opstelden. De eerste stappen naar de internationale wereld zijn in ieder geval gezet’, constateert Wierdsma.

Meer weten over tweetalig onderwijs op de Raai? Kijk op www.csgliudger.nl/raai

 

Sfeerimpressie Commonweatlh Festival