Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân!

Foto van Noore met de prijs (2e van links) (naast haar staan v.l.n.r. klasgenoten en vriendinnen Sara, Elisa, Bente en Jobel)

DRACHTEN – De regiofinale van de voorleeswedstrijd voor brugklassers, Read2Me!, is gewonnen door Noore Schuurman van CSG Liudger Raai te Drachten. De regiofinale vond afgelopen woensdag plaats in dbieb Leeuwarden, welke is gevestigd in de Blokhuispoort. 

Elfde editie

Fers hield voor de elfde keer de provinciale finale van Read2Me!. Elf leerlingen uit de brugklas van het voortgezet onderwijs lazen voor uit hun favoriete boek. Ongeveer 80 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Een deskundige jury – bestaande uit Marieke Andela, specialist leesbevordering bij Stichting Lezen, Fokke Jagersma, projectcoördinator bij de Afûk en Grietje Deinum, adviseur communicatie educatie basisonderwijs bij Keunstwurk – stond voor de pittige taak om de beste voorlezer van Fryslân te kiezen.

,,Mooi hoe één stem zoveel rust en sfeer kan brengen”

De jury was goed te spreken over Noore Schuurman van CSG Liudger Raai uit Drachten: ,,Na een heldere intro dat ze voorlas als het meisje Noore, kwam daarna de voorlezer Noore naar boven. Ze nam iedereen mee in de diepte van het avontuur van Gozert, geschreven door Pieter Koolwijk. Mooi hoe één stem zoveel rust en sfeer kan brengen.”

Van CSG Liudger Raai deed ook Bente Bruinsma mee. Hoewel zij het ook goed deed, was het Noore die er met de winst vandoor ging.

Finale

Noore mag op 1 juni 2024 de eer van Fryslân vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Utrecht. Ze neemt het daarbij op tegen de andere provinciale voorleeskampioenen. Er wordt gestreden om de titel ‘Brugklas Voorleeskampioen 2024’. Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen, dat zich richt op kennismaking met de wereld van boeken en de literatuur. Het doel van deze wedstrijd is om het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs te bevorderen.

Leesoffensief

Ook CSG Liudger Raai vindt het bevorderen van lezen in het voortgezet onderwijs erg belangrijk. Om het lezen te bevorderen, heeft de school een leesoffensief opgericht. ,,Met deze deelname aan Read2me! willen we onze leerlingen het plezier in het (voor)lezen laten ontdekken en ze laten ervaren dat (voor)lezen leuk en waardevol is. Dit doen we ook met onze eigen leesclub en door aandacht te besteden aan de Boekenweek en de Poëzieweek”, vertelt Hester Verboon, docent CSG Liudger Raai.

Foto v.l.n.r.: Sara, Noore, Jobel en Elisa

 

Publicatiedatum: 22 april 2024