CSG Liudger Burgum kleurt paars met optredens van Rowan Veltman

Afgelopen vrijdag 9 december kleurden de scholen van CSG Liudger in Burgum, Waskemeer en Drachten paars tijdens Paarse Vrijdag. Hiervoor hebben leerlingen en docenten verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een optreden van een BN’er en/of een Paarse Markt.

Elk jaar vindt Paarse Vrijdag op de tweede vrijdag van december plaats, met als doel om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. De (coach)lessen van deze week stonden op CSG Liudger Burgum dan ook in het teken van diversiteit en LHBTQIA+, oftewel: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel.

 

Optredens

Het hoogtepunt van deze week waren de optredens van Rowan Veltman (oud-leerling van CSG Liudger). Veltman deed in september van dit jaar mee aan Hollands Got Talent. Met een Friese vertaling van het nummer Everything I Wanted van Billie Eilish, wist hij zich in één optreden te plaatsen voor de halve finale van deze talentenjacht op RTL4.

Tijdens Paarse Vrijdag bracht deze bekende Fries (en BN’er) verschillende liedjes naar CSG Liudger Burgum én CSG Liudger Raai. In Burgum trad hij tweemaal op; van 12.30 tot 13.00 uur en van 13.15 tot 13.45 uur. Van ‘Titanium’ tot aan zijn auditienummer bij Hollands Got Talent, alles kwam voorbij.

Aan het eind van zijn optreden sloot Veltman af met de woorden ‘Leef en laten leven.’ Een duidelijk statement, waarmee hij om acceptatie van alle seksuele- en genderdiversiteit vraagt.

 

Paarse Markt

In de pauzes werd een Paarse Markt gehouden. Eerst voor klas 2 en 4, daarna voor klas 1 en 3. Hier gingen leerlingen in de weer met paarse haarspray en paarse nagellak. Ook werden er paarse armbandjes en flyers uitgedeeld.

 

Het gesprek aangaan

De andere locaties van CSG Liudger besteedden aandacht aan Paarse Vrijdag door paarse armbandjes uit te delen, met posters en het hijsen van de regenboogvlag. In de lessen en/of in de dagopening was Paarse Vrijdag op alle scholen van CSG Liudger het onderwerp van gesprek.