Ruim 140 scholieren gaan LEGO-strijd aan bij NHL Stenden

Normaal gesproken is het in het weekend rustig bij NHL Stenden, maar niet op zaterdag 21 januari. Dan vindt de tweede Friese regiofinale plaats van de FIRST® LEGO® League, georganiseerd door NHL Stenden, ROC Friese Poort en CSG Liudger. Ruim 140 scholieren in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar gaan voor twee tickets die recht geven op deelname aan de landelijke finale.

De FIRST® LEGO® League is een wedstrijd die kinderen uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Vier weken na de regiofinale in Drachten komen ruim 140 jonge LEGO-bouwers nu naar NHL Stenden in Leeuwarden.

De regiofinale bestaat uit vier onderdelen:

  • het bedenken en presenteren van een innovatieve oplossing, gekoppeld aan het centrale thema
  • het bouwen van een robot
  • het uitvoeren van missies met de robot in de wedstrijdarena
  • core values

 

Leuk voor deelnemers én bezoekers

De wedstrijdarena vormt het hart van het evenement: hier vinden de missies plaats. Voor bezoekers is het leuk om te kijken, maar zij kunnen ook zelf aan activiteiten meedoen. In de centrale hal worden diverse doe-activiteiten georganiseerd waar ook publiek (met kinderen) aan mee kan doen. Van een Xbox, green screen, ozobots en VR-brillen tot het opwekken van energie met een waterstoffiets van de Gasunie.

 

LEGO Masters Ernesto en Marco

Ook is er een pit area waar alle teams zich presenteren. Daarnaast komen ook bouwmeesters Ernesto Lemke en Marco ten Hoff (bekend van het tv-programma LEGO Masters) langs om een presentatie en tips te geven.

Eén groot LEGO-feest dus, maar er staat ook zeker iets op het spel bij de FIRST® LEGO® League. De jury – bestaande uit studenten en collega’s van NHL Stenden – kiest twee winnaars: zij gaan naar de landelijke finale, op zaterdag 18 maart in Delft. De winnaars daarvan plaatsen zich zelfs voor het wereldkampioenschap eind april in Houston (Amerika).

 

Programma

Locatie: NHL Stenden in Leeuwarden, Rengerslaan 10

  • 10.00 uur                        Opening
  • 10.15 uur                         Start tafelwedstrijden en presentaties
  • Lunchpauze                   Ernesto Lemke en Marco ten Hoff geven een uniek kijkje achter de schermen van hun LEGO Masters-avontuur
  • 16.00 uur                        Einde programma