Experience Days Drachten groot succes

Scholieren interesseren voor een toekomst in de techniek én in uniform, dat was het doel van de Experience Days Drachten. Afgelopen woensdag en donderdag vond de eerste editie plaats op het parkeerterrein van CSG Liudger te Drachten. Met ruim 40 doe-activiteiten maakten ruim 3000 jongeren en andere belangstellenden kennis met de technische uniform- en veiligheidsberoepen.

De aftrap werd gegeven door Jan Rijpstra, burgemeester van Smallingerland, die met een legervoertuig het terrein betrad. Daarna was het aan de jongeren om allerlei stands van de Marine, Luchtmacht, Landmacht, Marechaussee, Politie, Brandweer Fryslân, Kooi Camerabewaking en Kijlstra Ambulancezorg te bezoeken. Ze kregen een uniek inkijkje in het werk dat komt kijken bij beroepen in deze sectoren.

Naast het volgen van voorlichtingen werd het publiek verrast met demonstraties en waren er zo’n 40 doe-activiteiten, waaronder een terrein waarin je, verplaatsend van object naar object, ongezien naar het eindpunt moest zien te komen. Verder konden de jongeren deelnemen aan een mobstacle hindernisbaan, was de cellenbus van de politie van binnen te bekijken en kon men het evenement van boven bekijken in een hoogwerker van de brandweer.

Op de woensdag was het terrein tussen 15.00 uur en 19.00 uur geopend voor publiek. Op de overige dagdelen bezochten voorexamen- en examenleerlingen van middelbare scholen uit Drachten en omgeving het evenement. Mieke van den Dolder, Relatiebeheerder Techniek Expertise Centrum: ,,Ik ben enorm trots op wat we deze eerste editie hebben neergezet. Ik hoop dat we veel jongeren enthousiast hebben gemaakt voor een opleiding of baan in één van de richtingen.”

De Experience Days is een initiatief van het Techniek Expertise Centrum, in samenwerking met het Ministerie van Defensie, de Politie, Brandweer Fryslân, Kooi Camerabewaking, Kijlstra Ambulancezorg en de Gemeente Smallingerland. TEC is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden uit de regio Zuidoost-Friesland.