Scholierenverkiezing in Burgum

Op 9, 10, 11 en 14 maart organiseert CSG Liudger Burgum samen met de gemeente Tytsjerksteradiel een scholierenverkiezing. Met dit initiatief willen ze leerlingen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met de lokale, regionale en landelijke politiek. De uitslag wordt maandag 14 maart om 14.00 uur bekendgemaakt door Jeroen Gebben, burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Een goede voorbereiding
Op maandag 28 februari zijn acht gemeenteraadsleden op bezoek geweest bij CSG Liudger Burgum. Ze hebben met leerlingen van klas 4 gesproken over de verkiezingen en hun speerpunten. Ook is er afgelopen weken tijdens de coachuren van alle leerjaren uitgebreid stilgestaan, bij het belang en de werkwijze van de gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingen
Alle leerlingen van CSG Liudger Burgum en de HAVOtop mogen hun stem uitbrengen. Klas 4 organiseert de verkiezingsdagen en zorgt voor de promotie. De leerlingen richten het stemlokaal in, delen de stembiljetten uit en nemen ze in ontvangst. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft officiële stemhokjes geregeld, die de school mag gebruiken.

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat organiseert de landelijke scholierenverkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hadden. De uitslagen van alle scholierenverkiezingen in Nederland, worden dinsdag 15 maart gepubliceerd op www.scholierenverkiezingen.nl