Vier leerlingen van de Raai winnen Technasium Brandweer Award

VLNR: Anke Terpstra (Brandweer Heerenveen), Ilse, Lisette, Maaike en Janna

GRONINGEN – Afgelopen week kwamen acht deelnemende technasium-groepen uit de Noordelijke provincies naar de brandweerkazerne in de stad Groningen voor de finale van de Technasium Brandweer Award 2023. Tweedejaarsleerlingen Ilse, Lisette, Maaike en Janna van CSG Liudger Raai te Drachten wonnen hier de overall prijs en de prijs voor het beste innovatieve idee.

Technasium Brandweer Award

De Technasium Brandweer Award (TBA) is een jaarlijks evenement voor technasiumscholen uit Noord-Nederland en scholen die het vak Technologie & Toepassing aanbieden. De TBA wordt georganiseerd door Stichting Technasium, in samenwerking met de Brandweer van de Noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de Brandweer van Overijssel.

Ieder jaar staat er een ander actueel thema centraal. De opdracht van dit jaar was om een innovatief idee te ontwerpen die de brandweer in de nabije toekomst helpt bij het uitvoeren van haar taken. De leerlingen konden kiezen uit de volgende situaties: een ongeluk waarbij de brandweer moet duiken, een ongeluk waarbij gevaarlijke chemicaliën zijn betrokken of een ongeluk waarbij technische handelingen verricht moeten worden.

Samenwerking met Brandweer Heerenveen

Door aan deze wedstrijd deel te nemen probeert CSG Liudger haar leerlingen bij te brengen wat je kunt doen om het ontstaan van een brand te voorkomen en wat het werk van de brandweer inhoudt. Hiervoor heeft de school een goede samenwerking met Anke Terpstra van de Brandweer in Heerenveen, waar eerder ook de regiofinale plaatsvond. Terpstra ondersteunde de teams gedurende deze wedstrijd vol enthousiasme en motiveerde de leerlingen om hun idee zo goed mogelijk te ontwikkelen en te presenteren. Bovendien vindt de school het belangrijk dat haar leerlingen leren om oplossingen voor realistische problemen te bedenken, zeker wanneer ze hier levens mee kunnen redden. Dit alles omvat de Technasium Brandweer Award.

Levensreddend GPS-systeem

De finale vond afgelopen week plaats in de brandweerkazerne in de stad Groningen, waarbij de winnaars van de drie Noordelijke provincies middels een pitch streden om de eerste plek. De vier leerlingen van CSG Liudger Raai te Drachten pitchten hier hun idee om auto’s te voorzien van een systeem, die er bij het te water raken voor zorgt dat de meldkamer direct een alarmerend GPS-signaal ontvangt met de voertuiggegevens en het aantal inzittenden. Het draait hierbij vooral om sneller alarmeren en het doorgeven van de juiste plaatsbepaling van het te water geraakte voertuig, met de gedachte ‘elke seconde telt’. Het ongeluk van enkele maanden geleden waarbij een meisje en haar begeleidster zijn omgekomen, bracht de leerlingen op het idee.

De vakjury vond dit idee zo vanzelfsprekend, dat ze verbaasd is dat dit systeem nog niet bestaat. Ook docente Petra Kloosterman van CSG Liudger is dolenthousiast: “Het is geweldig om te zien hoe de leerlingen zich vol passie inzetten voor dit levensreddend systeem.”

Meerdere prijzen

Er waren dit jaar meerdere prijzen te verdelen: de prijs voor beste pitch, de prijs voor beste technische product, een overall prijs en de prijs voor het meest innovatieve idee. Deze twee laatst genoemde prijzen gingen naar Lisette, Maaike, Janna en Ilse van CSG Liudger. De jury met brandweerdeskundigen lette bij de beoordeling met name op vernieuwing en of het idee grensverleggend is. Na afloop ontvingen alle deelnemers een herinneringsplaat als blijk van waardering voor hun deelname aan de Award.