Vwo-leerlingen debatteren in het gemeentehuis

Afgelopen donderdag stelden vwo-leerlingen van CSG Liudger Waskemeer – school voor vmbo, havo en vwo – kritische vragen in het gemeentehuis tijdens een les debatteren. Namens de gemeente waren wethouder Gerben But en raadslid Eline Schievink aanwezig om de leerlingen te begeleiden en om op te treden als jurylid.

‘Voorzitter, kan China aan ons uitleggen waarom ze deze keuze maken? Want wij begrijpen het nog steeds niet.’ Tijdens het bezoek aan het gemeentehuis verplaatsten de leerlingen zich in verschillende landen van over de hele wereld. Zo speelde eerstejaars vwo-leerling Fardau Waning een vergadering van de Verenigde Naties na, over het zelfgekozen onderwerp klimaatverandering. ‘Mijn land was de Verenigde Staten. Ik vond het vooral interessant om mij in hun standpunten te verdiepen, erg leerzaam’, vertelt Fardau.

Na afloop blikte jurylid Eline Schievink terug op het debat: ‘Ik ben echt onder de indruk van het niveau. Jullie hebben het ontzettend goed gedaan!’

Helder Denken
Debatteren in het gemeentehuis is een onderdeel dat jaarlijks terugkeert bij het vak ‘Helder Denken’. Dit vak krijgen alle vwo-leerlingen aangeboden., met als doel ze extra uitdaging te bieden.

‘We vinden het in Waskemeer belangrijk om onze leerlingen goed voor te bereiden op de bovenbouw en alles wat daarna komt. Door op zo’n officiële manier een debat te voeren, oefenen de leerlingen allerlei vaardigheden die ze in het klaslokaal veel lastiger kunnen oefenen. Bijvoorbeeld om te spreken in het openbaar. We hopen dat we de leerlingen kennis hebben bijgebracht over hoe het werkt in de politiek’, aldus docenten Rik Berends en Arnout Couperus.