Wâldsjongers yn ‘e dop op CSG Liudger Burgum

Prijswinnaars Jelliena, Jelly, Eline en Bente nemen de winnaarscheque van de gemeente in ontvangst | Foto: Gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

De afgelopen weken veranderden leerlingen van enkele scholen uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in heuse Wâldsjongers tijdens het project ‘Wâldsjonger yn it fuortset ûnderwiis’. De opdracht was om een Friese songtekst te bedenken op een bestaande melodie van Wâldsjonger Marcel Smit. Hij heeft de leerlingen hierbij geholpen. Vier leerlingen van CSG Liudger Burgum schreven het winnende lied ‘Alvedoarpentocht’.

Wâldsjonger yn it fuortset ûnderwiis

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een Wâldsjonger, Marcel Smit uit Burgum. Hij schrijft Friestalige liedjes en draagt die voor bij speciale gelegenheden en evenementen in beide gemeenten. Voor het project ‘Wâldsjonger yn it fuortset ûnderwiis’ heeft de Wâldsjonger een gastles gegeven op de deelnemende scholen: het Lauwers College in Buitenpost, OSG Singelland uit Surhuisterveen, CSG Liudger Burgum en OSG Singelland uit Burgum. De leerlingen hebben samen met Marcel Smit en hun docenten van het vak Fries, liedteksten geschreven aan de hand van het thema ‘Ferhaal út de Wâlden’.

Het winnende lied

Er zijn negen liedteksten ingestuurd door de deelnemende scholen. Het lied ‘Alvedoarpentocht’, geschreven door CSG Liudger-leerlingen Jelliena Been, Jelly Andringa, Eline Melenberg en Bente Zuidema, kwam als winnaar uit de bus. Tjeerd Kooistra, docent Fries, heeft de jonge liedschrijvers begeleid. Volgens de jury, bestaande uit Atsje Lettinga (eigenaar Paviljoen MEM en projectleider Wâldsmûk), Marcel Smit (Wâldsjonger en Friese zanger/liedschrijver) en Durkje Verbeek (beleidsadviseur Kultuer en Frysk), is het een origineel verhaal wat goed aansluit bij het thema. Ook past de tekst goed in het rijmschema en bij de muziek.

Het populaire muziektrio de Doelleazen uit Buitenpost zet het winnende lied om naar een housenummer. In juli kunnen de leerlingen van CSG Liudger Burgum genieten van een optreden van de Doelleazen en Marcel Smit bij hen op school.

Als school zijn we natuurlijk hartstikke trots op onze leerlingen. Niet alleen op de winnaars, maar ook op alle andere leerlingen die meededen met dit project!