Onderwijsaanbod

CSG Liudger biedt alle vormen van voortgezet onderwijs aan: van praktijkonderwijs en vmbo tot havo en vwo (gymnasium en atheneum). Er zijn vijf scholen met ieder hun eigen kenmerken en specialiteiten.   

Alles in huis: van praktijkonderwijs tot vwo

Hieronder staan de verschillende opleidingsrichtingen op een rij. Weet je al welke opleidingsrichting bij jou past? Bekijk dan ook de pagina(‘s) van de scholen, daar vind je nog meer informatie.  

Bij PRO Drachten (een samenwerking tussen CSG Liudger en OSG Singelland) bieden we praktijkonderwijs aan. Bij praktijkonderwijs leer je door te werken en te doen en word je voorbereid op een baan of vervolgopleiding. Dit door middel van praktijklessen, theorielessen en stages. Verder kun je maatschappelijk erkende certificaten halen. Hiervoor kun je cursussen volgen. Kijk voor meer informatie over het praktijkonderwijs op de website van PRO Drachten.

Bij CSG Liudger kun je een gemengde onderbouwklas praktijkonderwijs/vmbo (pro/vmbo) volgen. De gemengde onderbouwklas is bedoeld voor leerlingen die zich op de grens van het praktijkonderwijs en vmbo bevinden. In deze klas krijg je de kans om je in 2 of 3 jaar voor te bereiden op de bovenbouw van het vmbo, met als uiteindelijke doel het behalen van een vmbo-diploma.

Je krijgt les in een kleine groep en extra begeleiding van je persoonlijke coach. De vakken Nederlands, Engels, biologie en wiskunde volg je op CSG Liudger Splitting (vmbo) en de praktijklessen en een aantal algemeen vormende vakken (AVO) op PRO Drachten (praktijkonderwijs).

Je kunt alleen in aanmerking komen voor de gemengde onderbouwklas als je over een toelaatbaarheidsverklaring beschikt. Vervolgens word je ingeschreven in het praktijkonderwijs.

Ga voor meer informatie naar de website van PRO Drachten

Binnen het vmbo kun je bij CSG Liudger terecht voor:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (bb)
 • Kaderberoepsgerichte leerweg (bk)
 • Gemengde leerweg (gl)
 • Theoretische leerweg (tl)
 • Mavo*
 • Mavo/havo*


Wil je meer weten over de  verschillende leerwegen van vmbo/mavo en weten welke leerwegen je waar kunt volgen? Bekijk de pagina’s van CSG Liudger Burgum, CSG Liudger Splitting en CSG Liudger Waskemeer

*De gemengde leerweg en theoretische leerweg wordt op CSG Liudger Splitting mavo genoemd. 

De havo is een vijfjarige opleiding en wordt aangeboden op CSG Liudger Burgum (volledig), Raai Drachten (volledig) en Waskemeer (de eerste drie leerjaren).

Veel te kiezen 
Ga je havo doen, dan valt er veel te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor tweetalige havo, havo-technasium of havo/vwo. Op de schoolpagina(‘s) vind je het aanbod per school. 

Profielen
In de eerste drie leerjaren krijg je alle op het lesrooster voorkomende vakken. Aan het einde van leerjaar 3 kies je een profiel. Een profiel is een samenhangend vakkenpakket. Er zijn vier verschillende profielen:

 • cultuur en maatschappij (C&M)
 • economie en maatschappij (E&M)
 • natuur en gezondheid (N&G)
 • natuur en techniek (N&T)


Welk profiel je kiest, is afhankelijk van de vervolgstudie die je wilt gaan doen. De mentor en de decaan begeleiden jou bij het maken van een profielkeuze.

Bekijk de pagina’s van CSG Liudger Burgum, CSG Liudger Raai en/of CSG Liudger Waskemeer voor meer informatie.   

Het vwo leidt op voor een volgstudie op de universiteit en duurt zes jaar. Vwo wordt aangeboden op de CSG Liudger Burgum (de eerste drie leerjaren), CSG Liudger Waskemeer (de eerste drie leerjaren) en CSG Liudger Raai in Drachten (volledig).

Veel te kiezen
Ga je vwo doen, dan valt er veel te kiezen. Onze scholen in Burgum en Waskemeer bieden meertalig onderwijs aan. Bij CSG Liudger Raai kun je kiezen uit vier varianten:

 • atheneum
 • gymnasium
 • tweetalig onderwijs
 • technasium


Wil je meer weten over het aanbod per school en de verschillende varianten? Bekijk de pagina’s van CSG Liudger Burgum, CSG Liudger Raai Drachten en CSG Liudger Waskemeer.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

We helpen je graag! je kunt contact opnemen via onderstaand e-mailadres.