CSG Liudger Raai is een school voor havo, atheneum en gymnasium in Drachten. Op onze school voel je je snel thuis. We vinden het belangrijk dat jij de tijd neemt en krijgt om je talenten te ontwikkelen en om te onderzoeken wat bij je past. Of je nu bij ons op de havo, het atheneum of het gymnasium zit, het technasium doet of tweetalig onderwijs volgt; wij bieden gedurende het schooljaar activiteiten aan voor alle leerlingen waarbij jouw keuze voorop staat.                

  • TYPISCH
    RAAI

Op de Raai heb je
genoeg te kiezen!

Bij ons op school kun je kiezen uit tweetalig onderwijs, technasium en gymnasium, maar ook extra vakken volgen, zoals Spaans en filosofie. Jij bepaalt wat bij je past! 

Ontdek de wereld!

Leren doe je van en met elkaar en binnen en buiten de muren van de school. Soms zelfs over de grens! Je ontdekt wat de wereld te bieden heeft. 

School is meer dan leren

School is zoveel meer dan het alleen opdoen van kennis. Je persoonlijke, sociale en culturele vorming vinden we minstens zo belangrijk. 

  • CHECK DIT!

titel

text

Meer Stories
  • Praktische Informatie

  • Vinden je ouders vast handig.

Wil je kennismaken met onze school? Bezoek dan onze voorlichtingsactiviteiten. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en aanmelden op www.csgliudger.nl/voorlichting.

Aanmelden kan via ons digitale aanmeldportaal. Voor het schooljaar 2024-2025 is dit mogelijk in de periode van 18 maart tot 1 april 2024. Kijk voor meer informatie op www.csgliudger.nl/aanmelden

Bij ons op school sta je er niet alleen voor, we doen het samen! We vinden het belangrijk dat jij je weg vindt en voldoende aandacht krijgt. Meer weten? Kijk op de pagina Begeleiding. 

Wat zijn de lestijden en hoe ziet het rooster eruit? Kijk op de pagina Onderwijsplanning. 

Wanneer begint de vakantie? Hoe meld je je ziek of vraag je verlof aan? Je leest het op de pagina Ziekte, verlof en verzuim. 

Wil je meer informatie over de schoolkosten? Kijk dan op de pagina schoolkosten. 

Als school zijn we verplicht om allerlei documenten via de website beschikbaar te stellen. Van onze jaarverslagen, schoolgidsen, statuten, protocollen, reglementen, publicaties tot beleidsnotities en documenten. Ben je op zoek naar een specifiek document? Kijk dan op de pagina documenten en downloads. 

Contactgegevens

Vragen? Neem contact met ons op via onderstaande gegevens. 

0512 305 700

raai@csgliudger.nl

Raai

Gymnasium

Les in Grieks en Latijn!

Het gymnasium, is net als het atheneum, een opleiding die je voorbereidt op een studie aan de universiteit. Bij CSG Liudger Raai kun je kiezen uit:

  • Gymnasium
  • Gymnasium-tweetalig onderwijs


Oriëntatieprogramma

In leerjaar 1 van het vwo krijg je een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen, zodat je een goede keuze kunt maken tussen atheneum en gymnasium. 

Gymnasium
Kies je vanaf leerjaar 2 voor het gymnasium, dan krijg je naast de gewone schoolvakken les in Grieks en Latijn. Verder verdiep je je in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. Tijdens de opleiding ga je o.a. op excursie naar Xanten (Duitsland) en Rome (Italië).
Als je het gymnasium wilt volgen is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar de oorsprong van dingen en interesse hebt in de geschiedenis van de antieke culturen en dat je van talen houdt. 

Gymnasium – tweetalig onderwijs
Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. de voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

Raai

Atheneum

Het atheneum duurt zes jaar. Bij CSG Liudger Raai bieden we de volledige opleiding aan. Je kunt kiezen uit drie atheneumopleidingen:  

  • Atheneum
  • Atheneum-technasium
  • Atheneum-tweetalig onderwijs-technasium

Atheneum – tweetalig onderwijs
Wil je meteen vanaf de start meer uitdaging, dan kies je voor ons tweetalig onderwijs. Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. De voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

In de brugklas kun je je ook oriënteren op het gymnasium en het technasium. 

Technasium
Bij het technasium werk je in groepjes aan realistische vraagstukken uit het bedrijfsleven of van (overheids)instellingen. Je leert samenwerken en wordt uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen. In leerjaar 1 krijg je ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). 

Gymnasium
In leerjaar 1 krijg je ook een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen, zodat je een goede keuze kunt maken tussen atheneum en gymnasium. Kies je vanaf leerjaar 2 voor het gymnasium, dan krijg je naast de gewone schoolvakken les in Grieks en Latijn. Verder verdiep je je in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. 

In maart van je eerste schooljaar maak je dan je definitieve keuze. Kortom, er is altijd iets wat bij jouw past. Wij helpen jou om het beste uit jezelf te halen.  

Klassen 
We vinden het belangrijk dat je lessen kan volgen op het niveau dat bij jou past. Daarom sluiten we aan bij het advies van de basisschool. Dat kan een vwo-advies of een havo/vwo-advies zijn. We kijken samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de groepsleerkracht in welke type brugklas je het best tot je recht kan komen:
havo/vwo of vwo.  

Raai

HAVO

Genoeg te kiezen!

De havo duurt vijf jaar en bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Bij CSG Liudger Raai in Drachten (havo, atheneum en gymnasium) kun je kiezen uit drie havo-opleidingen:  

  • Havo
  • Havo-technasium
  • Havo-tweetalig onderwijs-technasium
 
Mavo/havo
Weet je nog niet of je naar de mavo of havo kunt, dan is de mavo-/havo-klas wellicht iets voor jou! CSG Liudger Splitting (vmbo/mavo) in Drachten biedt deze klas aan in de onderbouw. Je krijgt vakken op zowel mavo als havo niveau en maakt kennis met de lesmethodes van CSG Liudger Splitting en Raai. Na leerjaar 1 kijk je samen met je coach en ouder(s)/verzorger(s) welke leerweg bij jou past. 


Havo-tweetalig onderwijs
Bij tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de eerste drie leerjaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. De voertaal in deze lessen in Engels en er worden Engelse boeken en lesmethodes gebruikt. TTO gaat om meer dan de Engelse taal. Je leert veel over Europa, de Europese Unie en internationaal burgerschap. Je sluit TTO in de onderbouw af met een Anglia-examen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, krijg je een Anglia-certificaat.

Technasium
Bij het technasium werk je in groepjes aan realistische vraagstukken uit het bedrijfsleven of van (overheids)instellingen. Je leert samenwerken en wordt uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen. In leerjaar 1 krijg je ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). 

Klassen
We vinden het belangrijk dat je lessen kan volgen op het niveau dat bij jou past. Daarom sluiten we aan bij het advies van de basisschool. Dat kan een havo- of een havo/vwo-advies zijn. We kijken samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de groepsleerkracht in welke type brugklas je het best tot je recht kan komen: havo of havo/vwo.

Profielkeuze
In klas 3 volg je een uitgebreid profielkeuze programma. Je gaat op oriëntatie bij bedrijven en volgt een speciaal lesprogramma over de beroepen die aansluiten op de profielen.     

Raai

Talentonderwijs

Leerlingen die meer kunnen, worden op CSG Liudger Raai extra uitgedaagd door middel van het aanbieden van ‘talentonderwijs’. De leerlingen worden voorgedragen door de mentor of een docent. Vervolgens kijken een aantal gespecialiseerde docenten of de leerling in aanmerking komt voor talentonderwijs. Deze docenten zijn geschoold in het herkennen van (hoog)begaafdheid en het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen. De leerling stelt eigen doelen vast en bepaalt welke vakken of projecten in plaats van het reguliere onderwijs wordt gevolgd. 

Raai

Plusklas

Voor havo- en vwo-leerlingen!

Voor leerlingen uit groep 8 die wat meer uitdaging aankunnen, biedt CSG Liudger Raai een Plusklas. In de Plusklas krijg je les in onderwerpen die buiten de lesstof van de basisschool vallen. In een lesprogramma van meerdere dagdelen kom je bij ons op school en verdiep je je in vakken als: 

• Onderzoeken en Ontwerpen (O&O)
• Scheikunde
• Filosofie
• Kunst

Aanmelden
Voor schooljaar 2023/2024 zijn de inschrijvingen ondertussen gesloten. Meer informatie over de inschrijvingen en het programma ‘van schooljaar 2024/2025 is later te vinden via deze pagina.

Neem voor meer informatie over de Plusklas van CSG Liudger Raai contact op met Martijn Hoogeboom, e-mail: mhoogeboom@csgliudger.nl

Raai

Profielen bovenbouw

Je staat op het punt om naar de bovenbouw van de havo of het vwo te gaan. Dit wordt ook wel de Tweede Fase genoemd. De Tweede Fase is bedoeld om het onderwijs beter te laten aansluiten bij de eisen die in het hoger onderwijs worden gesteld en aan de veranderende maatschappij. Het betekent voor jou dat je een keuze gaat maken voor één van de vier aangeboden profielen:

• Cultuur en Maatschappij (C&M)
• Economie en Maatschappij (E&M)
• Natuur en Gezondheid (N&G)
• Natuur en Techniek (N&T)

Een profiel bestaat uit verschillende delen:
• Vakken in het gemeenschappelijk deel
• Vakken in het profieldeel, onderverdeeld in verplichte profielvakken en profielkeuzevakken
• Vakken in het keuzedeel (vrije ruimte)

Naast de brede vorming die binnen de vakken wordt aangeboden, komt de nadruk meer te liggen op vaardigheden en inzicht.

Brochure Profielen Bovenbouw
In de brochure Profielen Bovenbouw vind je meer informatie over de profielen. 

Afspraak decaan
Wil je een persoonlijke afspraak met de decaan? Dat kan! Stuur een e-mail naar: 

Eva de Langen (decaan havo): e.langen@csgliudger.nl of Greetje Stouwie (decaan vwo): g.stouwie@csgliudger.nl.