Schoolgids CSG Liudger Raai
CSG Liudger Raai is een open christelijke school voor havo, atheneum en gymnasium. Op deze pagina vindt u de digitale schoolgids van CSG Liudger Raai. Overal waar ouders staat kunt u ook ouder(s)/verzorger(s) lezen. Neem voor vragen gerust contact met ons op via raai@csgliudger.nl

Welkom!
Welkom op onze school! Graag informeren we u over ons vernieuwde onderwijsaanbod. Want in een veranderende maatschappij is het belangrijk dat onderwijs meebeweegt en voorbereidt op een succesvolle toekomst. Daarom staan we op Raai regelmatig stil bij de bedoeling van ons onderwijs: wat willen we onze leerlingen leren, hoe en waarom? Op Raai staat de brede ontwikkeling van elk kind centraal, waarbij we aansluiten bij de behoeften en interesses van de leerlingen.
We vinden het belangrijk dat onze leerlingen de tijd krijgen om hun talenten te ontwikkelen en om te onderzoeken wat bij hun past. Of een leerling nu bij ons havo, atheneum of gymnasium doet, technasium of tweetalig onderwijs volgt: wij bieden gedurende het schooljaar activiteiten aan waarbij de persoonlijke keuze van onze leerlingen voorop staat.
Wilt u kennismaken met de Raai? Bekijk dan onderstaand filmpje.
Binnen ons onderwijsaanbod staan coaching, leerdoelgericht werken, keuzevrijheid en vakoverstijgend werken centraal. Elke schooldag begint met een coachmoment. Deze momenten bieden ruimte voor persoonlijke begeleiding, zowel individueel als in groepen of met de gehele klas, afhankelijk van de behoeften van de leerlingen. Ons flexibele rooster biedt ruimte voor keuzevrijheid binnen diverse lessen, inclusief vakondersteuning en sociale vaardigheidstrainingen.
Leerlingen werken met duidelijke leerdoelen die hun eigen ontwikkeling stimuleren. We integreren ook het thema wereldburgerschap, waarbij leerlingen maatschappelijke vraagstukken verkennen. We moedigen betrokkenheid van ouders aan via coachgesprekken over de voortgang en doelen van de leerling.
Onderwijsvisie
Speerpunten binnen onze onderwijsvisie zijn:
- Brede ontwikkeling
- Wereldburgerschap
- Coaching
- Leerdoelgericht werken
- Keuzevrijheid
- Vak- en flexlessen
- Burgerschapsvorming
- Etc.
Onderwijsaanbod
In klas 1 kunnen leerlingen bij ons terecht voor:
- havo
- havo/vwo
- vwo
- havo-tweetalig onderwijs (TTO)
- vwo-tweetalig onderwijs (TTO)
Vanaf klas 2 bieden we de volgende richtingen aan:
- havo
- havo-technasium
- havo-TTO-technasium
- atheneum
- atheneum-technasium
- gymnasium
- gymnasium-TTO
Kijk voor een toelichting op de verschillende leerwegen op www.csgliudger.nl/raai
Tweetalig Onderwijs
Vanaf het eerste leerjaar kunnen havo- en vwo-leerlingen tweetalig onderwijs (TTO) volgen. Bij TTO wordt de eerste drie jaar minimaal de helft van de lessen in het Engels gegeven en wordt er in die lessen gewerkt met Engelse lesmethodes. Leerlingen leren de taal terwijl ze bezig zijn met bijvoorbeeld wiskunde, geschiedenis of aardrijkskunde. Na leerjaar 1 kunnen de leerlingen kiezen uit: de reguliere havo- of vwo-opleiding, TTO-technasium of TTO-gymnasium. Leerlingen die in de onderbouw TTO hebben gevolgd, mogen in de bovenbouw van het vwo het vak Engels+ volgen. Het programma bij Engels+ wordt afgesloten met een internationaal Cambridge examen (CAE/CPE) dat laat zien dat de leerling de Engelse taal op hoog niveau beheerst. Kijk voor meer informatie over TTO op www.csgliudger.nl/tto
Onderzoeken & Ontwerpen / Technasium
Technasium is een uitdagende en ondernemende vorm van onderwijs op havo/vwo-niveau. In de eerste klas krijgen alle leerlingen ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). In leerjaar 2 kunnen de leerlingen kiezen voor het technasium. Het vak bestaat voor een belangrijk deel uit realistische projectopdrachten van echte opdrachtgevers van bèta en technische beroepen op hbo- of wo-niveau. Ook is er ruimte voor individuele verdieping en specialisatie. Binnen het technasium ontwikkelen de leerlingen competenties en vaardigheden, zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, plannen, projectmatig werken en proces- en kennisgericht werken. Leerlingen die examen willen doen in O&O moeten in de bovenbouw kiezen voor het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Kijk voor meer informatie over het technasium op www.csgliudger.nl/technasium
Gymnasium
In leerjaar 1 krijgen alle vwo-leerlingen een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen. Zo kunnen ze een goede keuze maken tussen atheneum of gymnasium. Ook leerlingen in de havo/vwo klas kunnen dit oriëntatieprogramma volgen vanwege de mogelijke ambitie om door te stromen naar het vwo. Leerlingen die vanaf klas 2 kiezen voor het gymnasium, krijgen les in Grieks en Latijn. Ook gaan ze zich verdiepen in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. In het kader van wereldburgerschap gaan de leerlingen op excursie naar Xanten (Duitsland) en Rome (Italië).
Vanuit de profilering wereldburgerschap willen wij leerlingen en medewerkers stimuleren tot kritische en open houdingen, internationale samenwerking, en begrip voor verschillende culturen. De extra onderwijsactiviteiten die we hierop laten aansluiten maken ons onderwijs levendig, toekomstgericht en aansprekend. De activiteiten zijn tevens gericht op de basiswaarden van de moderne samenleving.
Burgerschapsvorming
Bij schoolbrede of vakoverstijgende projecten en buitenschoolse activiteiten (uitwisselingen, projecten en excursies) is er veel aandacht voor burgerschapsvorming. Leerlingen maken kennis en worden uitgedaagd om na te denken over begrippen als geloof en levensbeschouwing, democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met verschillen in de maatschappij.
Internationale activiteiten
CSG Liudger Raai biedt naast de tweetalige opleiding, diverse internationale activiteiten aan. Tijdens deze activiteiten leren de leerlingen andere talen spreken en schrijven. Ook maken ze kennis met andere leefgewoontes aan de hand van uitwisselingen en excursies. Er zijn excursies, uitwisselingen of projectweken naar o.a. Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Italië, Tsjechië en Spanje.
Schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten
We organiseren regelmatig schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten. Denk aan:
• vieringen (Kerst en Pasen)
• schoolfeesten
• sport- en speldagen
• vrijwilligerswerk of maatschappelijke stages
• beroepenstages
• excursies in het binnen- en buitenland
• projecten binnen en buiten de school
• culturele activiteiten
Loopbaanontwikkeling
Om leerlingen kennis te laten maken met vervolgopleidingen en beroepen organiseren onze decanen oriëntatieprogramma’s en -dagen. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld voorlichtingen op het hbo of de universiteit.
Examens
Bij CSG Liudger Raai worden de leerjaren 4, 5 en 6 als doorlopende leerlijnen gezien. Dit betekent dat de programma’s van de diverse vakken meerdere leerjaren beslaan en onderdeel uitmaken van het examenprogramma. Leerlingen maken een school- en centraal examen. De schoolexamens worden bij de havo in leerjaar 4 en 5 afgenomen, bij atheneum en gymnasium in leerjaar 4, 5 en 6. Informatie over de (school-)examens ontvangt u aan de start van elk van deze leerjaren. Neem voor meer informatie over de examens contact op via raai@csgliudger.nl
Fierder Onderwijs
Fierder Onderwijs is een scholengroep voor voortgezet onderwijs in Noord- en Oost-Friesland en het Westerkwartier in Groningen. Onze scholen vormen een oefenplek voor jongeren. Een plek waar ze kunnen leren, ontdekken én bijdragen — aan hun omgeving, de samenleving en de wereld om hen heen.
We hebben 11 scholen in Buitenpost, Burgum, Dokkum, Drachten, Grijpskerk, Kollum, Schiermonnikoog en Waskemeer. Daarmee zijn we stevig verankerd in de regio. Met ruim 5700 leerlingen bieden we elke dag kansrijk en kwalitatief goed onderwijs. Van praktijkonderwijs tot vwo: we zorgen voor een toegankelijk aanbod, dichtbij huis, met passende begeleiding voor iedere leerling.
Fierder Onderwijs is ontstaan uit de fusie van drie christelijke scholengemeenschappen:
- CSG Liudger
- Dockinga College
- Lauwers College
Visie
Onze scholen geloven in talent en in groei. Voor leerlingen én medewerkers. Dat zie je terug in onze kernwaarden: verbinding en groei.
Verbinding staat voor de band met onze leerlingen en hun thuissituatie. Maar deze kernwaarde gaat ook over de manier waarop we samenwerken: in verbinding en met vertrouwen. Tot slot gaat verbinding over de samenwerking tussen scholen, met collega-scholen en met maatschappelijke organisaties in de regio.
Groei staat voor onze overtuiging dat elke leerling en medewerker kan en wil groeien. De scholen van Fierder Onderwijs creëren daarvoor een vertrouwde en uitdagende leeromgeving.
We bouwen aan onderwijs op drie stevige pijlers:
1. Open christelijke identiteit
Onze scholen zijn open christelijk. Iedereen is welkom en mag er zijn, ongeacht de eigen levensbeschouwing. Op onze scholen besteden we veel aandacht aan gesprekken over zingeving en levensbeschouwelijk burgerschapsonderwijs. We bouwen voort op de rijke christelijke traditie en voegen daar andere en eigentijdse bronnen aan toe.
2. Kansrijk onderwijs
Kansrijk onderwijs betekent dat we heel precies kijken naar wat een leerling nodig heeft voor een goede en fijne schooltijd. We helpen jongeren hun talenten te ontdekken en te benutten. Bij ons hoort elke leerling erbij en kan iedereen meedoen. We richten het onderwijs zó in dat het past bij wie de leerling is. Fouten maken mag, sterker nog: we moedigen het aan. Want van proberen leer je.
Het onderwijs op onze scholen is ontwikkelingsgericht. We kijken verder dan cijfers en beoordelingen. Leerlingen krijgen keuzemogelijkheden, begeleiding en ruimte om eigen leerwegen te bewandelen. Elke leerling heeft een eigen coach die de leerling kent en goed contact houdt met thuis.
3. Lerend leiderschap
Een lerende organisatie is gericht op het vergroten en verbinden van leren en leervermogen. We luisteren naar elkaar, geven en ontvangen feedback en blijven nieuwsgierig. In onze scholen is ruimte om fouten te maken en van elkaar te leren. We nemen samen verantwoordelijkheid en waarderen elkaars deskundigheid.
Organisatie
Bestuur
Fierder Onderwijs heeft een tweehoofdig College van Bestuur. Samen met de directeuren geeft het College van Bestuur leiding aan de scholen. De Raad van Toezicht ziet toe op het handelen en de besluiten van het College van Bestuur. Het College van Bestuur en de Raad van Toezicht werken vanuit Drachten.
Fierder Onderwijs Centraal
De scholen worden ondersteund door de afdeling Fierder Onderwijs Centraal. Fierder Onderwijs Centraal bestaat uit de teams: HR, Financiën, Personeels- en salarisadministratie (PSA), Onderwijs en Kwaliteit (O&K), ICT, Marketing & Communicatie (M&C) en Facilitair.
Medezeggenschap
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
Fierder Onderwijs heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) die de gesprekspartner voor het College van Bestuur is. De GMR behandelt met name strategische thema’s en onderwerpen op overkoepelend niveau. Het reglement van de GMR is te vinden op de website van Fierder Onderwijs. Naast de GMR heeft elke school een eigen school-MR.
In de schoolmedezeggenschapsraad (SMR) zitten medewerkers, ouders en leerlingen van de school. De SMR is gesprekspartner voor de directeur van de school. Het regelement van de SMR is beschikbaar op verzoek bij de administratie. Voorwaarde voor lidmaatschap van de SMR is het respecteren van de grondslag en doelstelling van de school. De SMR van CSG Liudger Raai bestaat uit onderstaande medewerkers, leerlingen en ouder(s)/verzorger(s).
Naam | Functie |
A. Rozema (voorzitter) | docent Duits |
R. Sadeghpoor (secretaris) | docent Nederlands |
J. Aukema | docent biologie |
H. Kramer | technisch onderwijsassistent |
Daniël Nab | leerling vwo 6 |
mevr. C. Affourtit | ouder |
mevr. B. Terpstra | ouder |
Klankbordgroep ouders
De Klankbordgroep ouders is het aanspreekpunt voor alle ouders. Ook vervult de klankbordgroep de rol van klankbord voor de directeur. Onder andere via de klankbordgroep worden de ouders nauwer betrokken bij wat er gebeurt op school. Heeft u een vraag die de klankbordgroep ouders of de school niet kan beantwoorden? Neem dan contact op met de Landelijke Ouderraad 0800-5010.
Namen leden toevoegen.
Leerlingenraad
De leerlingenraad kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de schoolleiding, vragen stellen en komen met voorstellen tot verbetering.
Contactgegevens
College van Bestuur: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Fierder Onderwijs Centraal: secretariaat@fierderonderwijs.nl Raad van Toezicht: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Schoolmedezeggenschapsraad: raai@csgliudger.nl
Klankbordgroep ouders: klankbord.raai@csgliudger.nl
Leerlingenraad: leerlingenraad.raai@csgliudger.nl
De kwaliteit van het onderwijs wordt door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek gemeten. Naast gebruik te maken van externe onderzoeken, toetsen wij ook zelf de kwaliteit van het onderwijs. Raai heeft drie kwaliteitszorgmedewerkers die zicht houden op de onderwijskwaliteit. Op www.scholenopdekaart.nl staat meer informatie over de onderwijskwaliteit, zoals de onderwijsresultaten, de tevredenheid van leerlingen en ouders en het onderwijsbeleid.
Onderwijsinspectie
Jaarlijks voert de onderwijsinspectie een risicoanalyse uit en indien nodig nader onderzoek, om vast te stellen of scholen voldoen aan de kwaliteitseisen. Raai is onder basistoezicht geplaatst, wat betekent dat de inspectie het vertrouwen heeft gegeven dat het onderwijs op Raai het gewenste niveau heeft.
Onderwijstijd
CSG Liudger Raai biedt een onderwijsprogramma dat voldoet aan de wettelijke verplichte onderwijstijd. Hierdoor krijgen onze leerlingen voldoende tijd om zich de vereiste kennis, vaardigheden en houding eigen te maken en zich goed voor te bereiden op het examen.
Bij ons op school staan de leerlingen er niet alleen voor, we doen het samen. We vinden het belangrijk iedereen voldoende aandacht krijg. Heeft een leerling ondersteuning nodig? Dan kijken we samen met de leerling en ouders wat nodig is.
Begeleiding in de school
Coachuur
Elke leerling heeft een coach. Samen werken we aan de leerdoelen en toekomstplannen, zowel individueel als in groepsverband. Door deze manier van coaching leren onze leerlingen oplossingsgericht te denken en keuzes te maken die passen bij hun manier van leren en leven. In het rooster zijn momenten vrijgemaakt voor coaching. Dit kan individueel maar ook klassikaal zijn. Daarnaast is er wekelijks tijd beschikbaar voor extra begeleiding.
Decanen
Voor vragen over de profielkeuze of (vervolg)opleiding kunnen leerlingen terecht bij de decaan.
- E. Langen: 0512-305711 of elangen@csgliudger.nl
- B. Grijpstra: 0512-305 700 of bgrijpstra@csgliudger.nl
Ondersteuningscoördinator
Soms heeft een leerling meer ondersteuning nodig dan de coach of leerlingcoördinator kan bieden. Op dat moment komt de ondersteuningscoördinator in beeld om passende ondersteuning vorm te geven, bijvoorbeeld met een persoonlijk begeleider.
- T. van der Veen: 0512-305700 of tveen@csgliudger.nl
Ondersteuningslokaal
Voor leerlingen die het af en toe nodig hebben om buiten de groep te werken biedt het ondersteuningslokaal uitkomst. Via de coach kan toegang aangevraagd worden tot ons ondersteuningslokaal. In het lokaal kunnen leerlingen ongestoord aan hun schooltaken werken. Ook bestaat de mogelijkheid om voortgangs- en begeleidingsgesprekken te voeren.
Schoolondersteuningsprofiel
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van onze school staat welke ondersteuning we als school bieden. Het schoolondersteuningsprofiel kunt u hieronder downloaden of in het volgende tabblad volledig online doorlezen.
Expertisecentrum Fierder Onderwijs
Fierder Onderwijs heeft een eigen expertisecentrum, waarin het hoofd-expertisecentrum, de orthopedagogen, de ambulant begeleider en de psychodiagnostisch medewerker werkzaam zijn. Zij ondersteunen onze school bij ondersteuningsvragen.
Vertrouwenspersoon
Leerlingen die behoefte hebben aan een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, kunnen terecht bij onze vertrouwenspersoon*.
- P. Ardesch: 0512-305700 of pardesch@csgliudger.nl
- G. van den Boogaard 0512-305700 of gboogaard@csgliudger.nl
* Mocht er zich een situatie voordoen waarmee jullie niet bij de interne vertrouwenspersonen terecht kunnen, dan kunt u contact opnemen met een extern vertrouwenspersoon van de GGD Fryslân. Kijk voor meer informatie op de website van de GGD Fryslân
Begeleiding buiten de school
Passend Onderwijs
Passend Onderwijs richt zich voornamelijk op leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van leren, gedrag en fysieke problemen. Het is geen aparte schoolsoort. Als het kan op een ‘gewone’ school voor voortgezet onderwijs dan proberen wij binnen onze mogelijkheden tegemoet te komen aan de extra ondersteuningsbehoefte zodat de leerling gebruik kan maken van het reguliere onderwijs.
Scholen binnen een regio werken samen in een samenwerkingsverband. CSG Liudger Raai is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost–Friesland, ook wel SWV genoemd. Kijk voor meer informatie op de pagina passend onderwijs
Jeugdgezondheidszorg
Het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ), bestaande uit een schoolarts en een schoolverpleegkundige van GGD Fryslân, voert het preventief gezondheidsonderzoek uit. Dit om de groei, ontwikkeling en leefstijl van jongeren te bewaken en bevorderen. Kijk voor de contactgegevens van de GGD Fryslân op www.ggdfryslan.nl
Schoolconsulent
Bij ons op school bestaat de mogelijkheid om de hulp in te schakelen van een schoolconsulent. De schoolconsulent helpt leerlingen en ouders bij problemen die een leerling in het functioneren op school belemmeren. Soms is hulp van andere (jeugd)zorginstellingen nodig. De schoolconsulent beschikt over kennis en connecties met betrekking tot de sociale kaart, hulpverlenings(on)mogelijkheden en aanmeldingsprocedures.
Verwijsindex
Hulpverleners en scholen werken samen aan de ondersteuning van leerlingen in de ‘één kind, één plan aanpak’. Om dit mogelijk te maken, koppelen ondersteuningscoördinatoren in de verwijsindex hun naam aan leerlingen die ondersteuning krijgen op school. Op die manier kunnen betrokken instanties contact met elkaar opnemen en samen een plan opstellen. Ouders en leerlingen worden altijd op de hoogte gebracht als dit gebeurt. CSG Liudger heeft duidelijke richtlijnen opgesteld wanneer een leerling gekoppeld wordt. Meer informatie staat op www.verwijsindexfryslan.nl
In het schoolondersteuningsprofiel (vanaf hier profiel genoemd) kunt u lezen hoe de school leerlingen ondersteunt. Dit profiel is vooral voor ouders en betrokkenen geschreven. Het kan ook voor andere doelen gebruikt worden:
Inzicht
Het profiel vertelt ouders hoe de school basisondersteuning en extra ondersteuning biedt. Ook vertelt het welke kennis en mogelijkheden er op de school zijn.
Afweging
Het profiel helpt de school bij de afweging of de school voor haar leerlingen passend onderwijs kan bieden.
Informatie
Het profiel geeft informatie voor het samenwerkingsverband. Zo wordt duidelijk of alle scholen een dekkend netwerk van passend onderwijs vormen voor alle leerlingen in de regio Zuidoost-Friesland. De school is wettelijk verplicht in dit profiel de taken, verantwoordelijkheden en manier van werken rondom Passend Onderwijs op te schrijven. In de regio is de basisondersteuning vastgesteld. Dit profiel beschrijft hoe de school deze basisondersteuning uitvoert. De basisondersteuning is in bijlage 1 beschreven. Ook wordt beschreven welke extra ondersteuning de school aan hun leerlingen kan geven.
Voor meer informatie over de school kunt u natuurlijk ook de rest van de website van deze school bekijken. Ga vooral ook eens kijken op de open dag om de sfeer te proeven en al uw vragen direct te stellen. U kunt ook eens een afspraak maken voor een gesprek op de school. Op open dagen kunt u uw vragen stellen en de sfeer proeven. Natuurlijk kunt u ook een afspraak met iemand van de school maken.
Het profiel is met zorg en aandacht opgesteld door de schooldirectie van CSG Liudger Raai. Het is maximaal vier jaar geldig. Binnen die vier jaar wordt de inhoud regelmatig opnieuw bekeken en zo nodig aangepast. De ouders, docenten en leerlingen in de Medezeggenschapsraad hebben voordat het profiel is vastgesteld advies gegeven over de inhoud van het profiel. Het schoolondersteuningsprofiel is voor het laatst bijgesteld op: 1 juni 2022.
1. Beschrijving van de niveaus van ondersteuning
1.1. Inleiding
CSG Liudger Raai werkt met 34 andere schoollocaties samen in een samenwerkingsverband; Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Alle scholen mogen zelf bepalen op welke manier zij aan hun leerlingen onderwijs bieden. Binnen dit samenwerkingsverband is afgesproken dat alle schoollocaties voldoen aan de minimale eisen van de onderwijsinspectie. Dit wordt ‘Meedoen’ genoemd.
Daarnaast zijn er schoollocaties die zich op het gebied van de ondersteuning meer hebben gespecialiseerd in bepaalde richtingen van het onderwijs aan hun leerlingen. Dat wordt ‘Meerdoen’ genoemd.
Binnen het samenwerkingsverband is een orthopedagogisch en didactisch centrum (OPDC) voor kortdurende trajecten. Ook zijn er binnen het samenwerkingsverband scholen voor speciaal onderwijs (VSO). Het OPDC en SO bieden een vorm van extra gespecialiseerde ondersteuning op een aparte locatie. Dat wordt ‘Speciale ondersteuning’ genoemd.
Of de leerling binnen de school ondersteund wordt op het gebied van Meedoen of Meerdoen hangt af van:
- Hoeveel en hoe lang de leerling de ondersteuning nodig heeft
- Hoe de ondersteuning geregeld is binnen de school
- Of de school de benodigde expertise heeft
- Hoeveel aanpassingen er in methoden/materialen/faciliteiten voor uw kind nodig zijn
- De mate waarin de leerling een aangepaste omgeving nodig heeft
- Of eventuele andere instanties beschikbaar zijn om mee samen te werken
Als een leerling geplaatst wordt op het VSO of OPDC is altijd een indicatie nodig van het Samenwerkingsverband. Er zijn afspraken gemaakt wanneer hiervoor er een indicatie afgegeven kan worden.
Het is belangrijk dat altijd een analyse wordt gemaakt van de ondersteuning die de leerling nodig heeft en welke soort ondersteuning daarbij past. Ook wordt gekeken of de school deze ondersteuning zelf kan bieden. Deze analyse gebeurt steeds opnieuw, omdat de ondersteuningsbehoefte van de leerling kan veranderen. De analyse wordt in een ondersteuningsperspectiefplan (OPP) opgeschreven.
1.2 Basisondersteuning (MEEDOEN)
‘Kleine veranderingen in het speelveld’
Dit is de hulp die elke leerling kan krijgen, als dat nodig is. Binnen het Samenwerkingsverband Zuidoost- Friesland VO is afgesproken dat het niveau van deze ondersteuning de norm is die de onderwijsinspectie stelt aan de basiskwaliteit van het onderwijs.
De meeste leerlingen kunnen met de basisondersteuning het onderwijsprogramma in hetzelfde tempo volgen als hun klasgenoten. Het niveau van de basisondersteuning staat in het ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband en in bijlage 1 van dit profiel. De basisondersteuning wordt dus niet apart beschreven.
1.3 Extra ondersteuning (MEERDOEN)
‘Aanpassen van de spelregels’
Voor een aantal leerlingen is er meer nodig dan de ondersteuning in de basis, zoals: de structurele aanpassing van de regels van de opleiding. Voorbeelden zijn: aanpassingen in de begeleiding, in het onderwijsprogramma (de vakken), op welke manier toetsen worden afgenomen of in het schoolgebouw. De verwachting is dat door het oprekken van de ‘spelregels’ deze leerlingen het diploma kunnen halen. De hulp en aanpassingen worden voor een langere tijd voor deze individuele leerling ingezet. De school maakt maximale aanpassingen in het onderwijsaanbod, leermiddelen en personele inzet. Hiervoor wordt een plan opgesteld, dat wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) genoemd. Ouders en de leerling denken mee in het opstellen van dit OPP. Zo zijn de ouders en het kind constant en formeel betrokken bij de beslissingen over de aanpassingen in de begeleiding van het onderwijs.
1.4 Speciale ondersteuning
‘Veranderen van speelveld’
Soms kan de school de aanpassingen die een leerling nodig heeft, niet bieden. Dan zijn er binnen het samenwerkingsverband twee andere vormen van onderwijsplekken: het VSO en het OPDC. Als een leerling op het VSO of OPDC wordt geplaatst, wordt dit speciale ondersteuning genoemd. Dit kan een tijdelijke plaatsing op het OPDC zijn. Het kan ook een samenwerkingsvorm tussen VSO en VO met inschrijving in het VSO zijn. Of het gaat om een plaatsing in het VSO. Voor deze vormen van ondersteuning moet het samenwerkingsverband een indicatie afgeven.
1.5 Als het aanbod niet passend blijkt bij de onderwijsbehoeften
‘Grenzen aan de ondersteuning’
Aanpassingen zijn niet genoeg
Soms zijn er verschillende aanpassingen en inspanningen gedaan om de leerling te helpen en komt de leerling na verloop van tijd toch niet tot leren. Dan zal de school samen met de ouder(s) op zoek gaan naar een andere, meer passende school. Dat is de zorgplicht die de school heeft.
Na aanmelding
Wat de school kan bieden aan ‘Meerdoen’ kan verschillen per school. Daarom is een leerling soms beter op zijn of haar plek op een andere school. Dan gaat de school, waar de leerling is aangemeld, met de ouder(s) op zoek naar de beste plek voor de leerling. Dat doet de school nadat goed onderzocht is of zij onderwijs kunnen bieden aan de leerling. De school heeft deze zorgplicht.
Voor vragen over de ondersteuning op de school, de aanmelding en toelating kan er contact opgenomen worden met de contactpersoon voor toelating: de teamleider van leerjaar 1.
2. Extra informatie ‘meedoen’ binnen CSG Liudger Raai
Naast de algemene basisondersteuning zoals beschreven in bijlage 1 van dit document heeft locatie Raai nog de volgende ondersteuningsmogelijkheden die vallen onder “Meedoen” en dus toegankelijk zijn voor alle leerlingen:
Ondersteuning bij het leren
MEEDOEN | Tekstbegrip |
Inhoud (wat is het) | Monitoring en ondersteuning op het gebied van Tekstbegrip, aan de hand van volgsysteem tekstbegrip Diataal (onderdeel DiaTekst), oefenen met Numo (onderdelen Lezen en Woorden). |
Wat is het doel | Het niveau van tekstbegrip bij leerlingen monitoren en als nodig remediërende interventies inzetten. |
Voor wie | Bij alle leerlingen t/m leerjaar 4 wordt jaarlijks toets tekstbegrip afgenomen |
Door wie | Taalcoördinator |
Extra informatie | In klas 1 wordt aan het begin van het schooljaar een toets tekstbegrip (nulmeting) afgenomen. Dit is een onderdeel van de taallessen die alle eerste klassen hebben in periode 1. In klas 1, 2,3 en 4 wordt aan het einde van het cursusjaar een toets tekstbegrip afgenomen (volgmeting). Eventuele remediëring wordt aangeboden in het daaropvolgende leerjaar. |
MEEDOEN | Ondersteuning dyslexie |
Inhoud (wat is het) | Inloopspreekuur bij (een vermoeden van) dyslexie |
Wat is het doel | Leerlingen (en ouders) met een vraag op dit gebied ondersteunen |
Voor wie | Leerlingen met dyslexie of anderszins leerproblemen in het deelgebied taal. |
Door wie | Dyslexiecoach |
Extra informatie | De dyslexiecoach heeft wekelijks een inloopmoment. Afhankelijk van het advies worden er eventueel vervolgafspraken gemaakt. |
MEEDOEN | Dyslexiescreening |
Inhoud (wat is het) | Leerlingen met mogelijke dyslexie in beeld hebben en hen laten onderzoeken op dyslexie door de orthopedagoog. |
Wat is het doel | Leerlingen met dyslexie optimaal begeleiden. |
Voor wie | Alle leerlingen bij wie er een vermoeden is van dyslexie |
Door wie | Dyslexiecoach |
Extra informatie | Vanuit de overdracht van de basisschool of vanuit de informatie uit het leerlingendossier kan er een vermoeden zijn van dyslexie. Leerlingen bij wie dit vermoeden bestaat worden gescreend op dyslexie. Leerlingen uit klas 2 t/m 6 kunnen ook in aanmerking komen voor een screening als er aanwijzingen zijn die duiden op mogelijke dyslexie. |
MEEDOEN | DyslexieSleutels |
Inhoud (wat is het) | Leerlingen met dyslexie begeleiden op sociaal-emotioneel vlak en bij studievaardigheden |
Wat is het doel | Leerlingen met dyslexie optimaal begeleiden |
Voor wie | Alle leerlingen met dyslexie in klas 1 |
Door wie | Dyslexiecoach |
Extra informatie | Alle leerlingen met een dyslexieverklaring in klas 1 worden in de loop van het schooljaar (na afronding van de dyslexiescreening) uitgenodigd deel te nemen. |
MEEDOEN | Remediëring bij (ernstige) rekenproblemen of dyscalculie |
Inhoud (wat is het) | Basisvaardigheden rekenen oefenen of compensatie zoeken als oefenen geen resultaat heeft |
Wat is het doel | Leerlingen met rekenproblemen optimaal begeleiden |
Voor wie | Leerlingen met (ernstige) rekenproblemen of dyscalculie |
Door wie | Rekenspecialist |
Extra informatie | In veel gevallen zullen de leerlingen worden doorverwezen door de orthopedagoog, bijvoorbeeld n.a.v. een dyscalculieonderzoek Deze ondersteuning wordt met ingang van 2022-2023 opgestart |
MEEDOEN | Begeleiding van hoogbegaafde en meer begaafde leerlingen |
Inhoud (wat is het) | Deze leerlingen een passend onderwijsprogramma aanbieden |
Wat is het doel | Dit type leerling blijven uitdagen en hun talenten aanspreken |
Voor wie | Leerlingen voor wie dit type begeleiding passend is |
Door wie | Werkgroep HB (bestaande uit gespecialiseerde docenten) |
Extra informatie | De werkgroep HB zal met ingang van schooljaar 2022-2023 een nieuw programma opzetten/aanbieden |
Ondersteuning bij leergedrag
MEEDOEN | Huiswerk onder toezicht |
Inhoud (wat is het) | Huiswerk Onder Toezicht (HOT) |
Wat is het doel | Leerlingen routine laten opbouwen in het maken/ leren van het huiswerk. Thuis komen sommige leerlingen op bepaalde momenten niet aan het werken voor school toe. Bij HOT is er de gelegenheid om op school te werken onder begeleiding van een docent of onderwijsassistent. |
Voor wie | Vrij toegankelijk voor alle leerlingen |
Door wie | Docenten/ onderwijsassistenten |
Extra informatie | Bij alle leerlingen is in het rooster zichtbaar wanneer en waar H.O.T. te bezoeken is. Zij kunnen zonder zich aan te melden bij H.O.T. terecht. |
MEEDOEN | Ruimte 120 |
Inhoud (wat is het) | Een ruimte (lokaal 120) waar leerlingen in alle rust kunnen werken |
Wat is het doel | Leerlingen een rustige plek bieden waar ze kunnen werken. |
Voor wie | Voor leerlingen die in de reguliere klassensetting niet altijd tot werken komen. |
Door wie | Medewerker opvang leerlingen/ ondersteuningscoördinator. |
Extra informatie | Sommige leerlingen raken in de klassensituatie wel eens overprikkeld of zijn snel afgeleid. Zij kunnen dan in deze voorziening terecht. Er is altijd een medewerker aanwezig die een luisterend oor kan bieden en de leerling kan assisteren bij het oppakken van het schoolwerk. Als een leerling met regelmaat gebruik gaat maken van deze optie dan krijgt hij/zij een pasje dat dat ze aan hun docent kunnen laten zien waardoor ze zonder verdere uitleg kunnen werken in 120. In 120 wordt ook de presentie/absentie bijgehouden. |
MEEDOEN | Ondersteuning bij faalangst/examenvrees/blokkades bij toetsen |
Inhoud (wat is het) | Leerlingen met faalangst middels informatie en oefeningen een reëler beeld geven van hun prestaties en hen hierdoor meer zelfvertrouwen te geven. Tijdens de trainingen/ gesprekken worden nieuwe vaardigheden ontdekt en tevens geoefend, zodat de faalangstige gevoelens afnemen. |
Wat is het doel | Leerlingen handvatten geven om om te kunnen gaan met hun angsten/blokkades |
Voor wie | Leerlingen die te maken hebben met faalangstige gevoelens |
Door wie | Gecertificeerde trainers en/of orthopedagoog |
Extra informatie | Deze ondersteuning kan individueel of in groepsverband worden aangeboden. |
MEEDOEN | Cursus Leren-Leren |
Inhoud (wat is het) | De leerlingen helpen studievaardigheden executieve functies te ontwikkelen |
Wat is het doel | Leerlingen krijgen grip op hun eigen leerproces |
Voor wie | Voor leerlingen voor wie leren soms een lastige opgave is. |
Door wie | Gecertificeerde trainers |
Extra informatie | Leerlingen kunnen hiervoor worden aangemeld door de mentor in samenspraak met ouders/leerling. Het moet helder zijn dat de cursus passend is voor de betreffende leerling. |
Ondersteuning bij het maken van toetsen
MEEDOEN | Verlenging toetstijd/auditieve ondersteuning/ laptopgebruik |
Inhoud (wat is het) | Verlenging toetstijd / auditieve ondersteuning/ laptopgebruik |
Wat is het doel | Het optimaal zichtbaar maken en benutten van de capaciteiten van de leerlingen |
Voor wie | o.a. voor leerlingen met dyslexie, concentratie- of verwerkingsproblematiek, visuele beperking, motorische problematiek. |
Door wie | De mentor doet hiervoor een aanvraag bij het ondersteuningsteam. |
Extra informatie | Indien de problematiek reeds (extern) is beschreven (diagnose) dan hoeft de ondersteuning niet apart aangevraagd te worden. |
Ondersteuning bij sociaal-emotioneel functioneren
MEEDOEN | Sociaal-psychologische ondersteuning |
Inhoud (wat is het) | Sociaal-psychologische ondersteuning |
Wat is het doel | Leerling ondersteunen bij sociaal en emotioneel welbevinden |
Voor wie | Toegankelijk voor alle leerlingen |
Door wie | Sociaal-psychologisch medewerker |
Extra informatie | Leerlingen kunnen zelf, zonder tussenkomst van mentor/docent/ouders via de mail een afspraak maken met de sociaal-psychologisch medewerker |
MEEDOEN | Training Sociale Weerbaarheid |
Inhoud (wat is het) | Een serie trainingen in groepsverband (meisjes en jongens gescheiden) |
Wat is het doel | Leerlingen sociaal en fysiek weerbaarder maken zodat zij steviger in hun schoenen komen te staan. |
Voor wie | Leerlingen die zich sociaal minder vaardig voelen |
Door wie | Deskundig begeleider binnen de school |
Extra informatie | Aanmelding verloopt via de mentor in overleg met leerling/ouders |
MEEDOEN | “Mag ik meedoen? “ |
Inhoud (wat is het) | Ondersteuning en training in sociale interactie |
Wat is het doel | Leerlingen sociaal weerbaarder maken zodat zij zich minder onzeker voelen. |
Voor wie | Leerlingen uit de onderbouw die zich sociaal minder vaardig voelen. |
Door wie | Deskundig begeleider binnen de school |
Extra informatie | Aanmelding via de mentor in overleg met leerling/ouders |
MEEDOEN | Ruimte 120 |
Inhoud (wat is het) | Ruimte 120, speciaal ingerichte ruimte. |
Wat is het doel | Leerlingen een rustige plek bieden waar ze kunnen werken, tot zichzelf kunnen komen en hun verhaal kunnen doen. |
Voor wie | Voor leerlingen die overprikkeld kunnen raken gedurende de dag. Dit kan tijdens lessen maar ook tijdens pauzes zijn. De ruimte kan ook een rustige plek bieden als de leerling (tijdelijk) emotioneel wat minder weerbaar is. |
Door wie | Medewerker opvang leerlingen/ ondersteuningscoördinator |
Extra informatie | Leerlingen met, bijvoorbeeld, ASS-gerelateerde problematiek raken gedurende de lesdag wel eens overprikkeld. Zij kunnen dan in deze voorziening terecht. Het kan ook zijn dat een leerling door bijzondere omstandigheden een tijdje emotioneel minder weerbaar is. Dit kan door prikkels in de klas komen of gebeurtenissen in, bijvoorbeeld, de thuissituatie. Er is altijd een medewerker aanwezig die een luisterend oor kan bieden en de leerling kan assisteren bij het oppakken van het schoolwerk. De leerling kan ook ontspannende activiteiten doen in deze ruimte. Als een leerling met regelmaat gebruik gaat maken van deze optie dan krijgt hij/zij een pasje dat dat ze aan hun docent kunnen laten zien waardoor ze zonder verdere uitleg kunnen werken in 120. In 120 wordt ook de presentie/absentie bijgehouden. |
Ondersteuning bij fysieke beperkingen
MEEDOEN | Lift, gehandicapten toilet |
Inhoud (wat is het) | Lift, gehandicapten toilet |
Wat is het doel | Het ondersteunen bij (tijdelijke) lichamelijke beperkingen met als doel de mobiliteit van de leerling binnen de school te vergroten |
Voor wie | Alle leerlingen die dit nodig hebben |
Door wie | |
Extra informatie | Leerlingen die hier gebruik van maken krijgen een sleutel. |
(School)loopbaanondersteuning
MEEDOEN | Decanaat |
Inhoud (wat is het) | Ondersteuning bij profielkeuze en keuze vervolgopleiding |
Wat is het doel | Leerlingen helpen bij de keuze voor een bij hen passend vakkenpakket en/of studiekeuze. |
Voor wie | Alle leerlingen |
Door wie | Decanen en mentoren |
Extra informatie | In de derde klas is er ruim aandacht voor de profielkeuze. In de bovenbouw worden er verschillende activiteiten georganiseerd met als doel leerlingen te helpen om een goede keuze te maken voor vervolgstudie. |
3. Meerdoen binnen CSG Liudger Raai en het Samenwerkingsverband
Ons schoolondersteuningsprofiel
In dit deel legt de school uit op welke manier hulp wordt geboden, welke specialisten er binnen de school zijn en hoe bijzondere arrangementen zijn vormgegeven.
3.1 Visie op Meerdoen (de extra ondersteuning) van CSG Liudger Raai
CSG Liudger Raai staat voor samen werken aan uitdagend, ondernemend en betekenisvol onderwijs. We vinden het essentieel dat de leerling zich binnen een veilige omgeving als individu in samenhang met zijn omgeving kan ontwikkelen. We geloven sterk in de driehoek school, ouders en leerling; we hebben elkaar nodig zodat de leerling zich kan ontwikkelen richting zijn mogelijkheden. We hebben oog en respect voor de verschillen tussen mensen en de keuzes die ze maken.
Bij de meeste leerlingen gaat de ontwikkeling volgens verwachting maar soms is er ondersteuning nodig. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden van de leerling en de ondersteuningsvoorzieningen van de school. Daarbij kan samengewerkt worden met externe partijen. Het doel is om in samenspraak met leerling en ouders tot een haalbare passende ondersteuning te komen.
3.2 Beschikbare rollen binnen de school
Binnen het schoolteam zijn er verschillende mensen die met hun expertise hulp kunnen bieden aan de leerling. Deze zijn hieronder weergegeven.
Ja | Nee | Toelichting | |
Ondersteuningscoördinator | x | Op de locatie Raai zijn twee ondersteuningscoördinatoren aanwezig: één voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. | |
Orthopedagoog | x | ||
Sociaal psychologisch medewerker | x | ||
Dyslexiespecialist | x | ||
Schoolmaatschappelijk werker | x | Beperkt beschikbaar via Carins | |
Meer-hoogbegaafdheidspecialist | x | ||
NT2 specialist | x | Via het samenwerkingsverband en intern in opleiding | |
Logopedist | x | ||
Anders: | |||
Consulent Passend Onderwijs | x | Via het samenwerkingsverband | |
Life coach | x | Via het samenwerkingsverband | |
Steunpunt Onderwijs Noord | x | Via het samenwerkingsverband (NB gemaximeerd aantal uren) |
3.3 Voorzieningen
De onderstaande lijst toont de voorzieningen die beschikbaar zijn voor groepen leerlingen, die hier behoefte aan hebben. Deze voorzieningen zijn vaak (in)gericht op groepen leerlingen die op dezelfde manier geholpen worden.
In paragraaf 3.4 staat precies wat de voorziening is en voor wie de voorziening is ingericht. Deze is alleen beschreven als deze voorziening op de school aanwezig is en binnen Meerdoen valt. Alle andere voorzieningen zijn beschreven op de website van het samenwerkingsverband. Valt de voorziening binnen de school onder meer ondersteuning in de basis (Meedoen) dan is deze beschreven op de website en in schoolgids van de school.
Voorziening | Op schoollocatie | Binnen het samenwerkingsverband |
8+ Opstapklas | x | |
Interne time-out | x | |
Check in- Check out | x | |
Ruimte 120 (opvanglokaal) | x | |
TOM Klas | x | |
OOM Klas | x | |
Medium voorziening Kentalis | x | |
OPDC | x | |
Anders: Plusklas* | x |
* De Plusklas is een laagdrempelige mogelijkheid voor leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs om kennis te maken met het VO. Deze optie staat vanwege afspraken met de basisscholen niet voor alle leerlingen open. Informatie kunt u hierover opvragen bij de basisschool van uw kind of bij de teamleider klas 1 van CSG Liudger Raai.
3.4 Aanpassingen in het gebouw
Ook met de inrichting van het gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met leerlingen die mede door de aanpassingen aan het gebouw een kans hebben hun diploma te halen. In paragraaf 2.4 staat precies welke extra aanpassingen (Meerdoen) aan het gebouw de school heeft gedaan.
Ja | Nee | |
Rolstoeltoegankelijk | x | |
Rolstoelvriendelijke praktijklokalen | x | |
Rolstoelvriendelijke leslokalen | x | |
Extra schoonmaak in verband met allergieën | x | |
Visuele ondersteuning in de school | x | |
Time-out ruimte | x | |
Prikkelarme inrichting lokalen | x | |
Prikkelarme werkplekken in de klas | x | |
Individuele pauzeruimte | x | |
Pauzelokaal met toezicht | x | |
Ruimte met individuele werkplekken | x | |
Ruimte voor één op één begeleiding | x | |
Therapieruimte | x |
3.5 Hoe rekken we de regels op?
Ondersteuningsarrangementen (Meerdoen)
Een aantal leerlingen heeft meer nodig dan de ondersteuning in de basis, zoals: “de regels van de opleiding moeten structureel aangepast worden”. Voorbeelden zijn: aanpassingen in de begeleiding, in het onderwijsprogramma (de vakken), op welke manier toetsen worden afgenomen of in het schoolgebouw. De verwachting is dat door het oprekken van de ‘spelregels’ deze leerlingen het diploma kunnen halen. De hulp en aanpassingen worden voor een langere tijd voor deze individuele leerling ingezet. De school maakt maximale aanpassingen in het onderwijsaanbod, leermiddelen en personele inzet. Als dit gebeurt, noemen we dit MEERDOEN. Dit is extra ondersteuning op schoolniveau. Hiervoor wordt een plan opgesteld, dat wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) genoemd. Ouders en de leerling denken mee in het opstellen van dit OPP. Zo zijn de ouders en het kind constant en formeel betrokken bij de beslissingen welke aanpassingen in de begeleiding van het onderwijs worden gedaan. Deze trajecten zijn dus eigenlijk altijd maatwerk.
De voorzieningen binnen de school:
Ondersteuning bij leren
MEERDOEN | Ondersteuning bij ernstige taalproblemen/leesproblemen |
Inhoud (wat is het) | Gestructureerde/planmatige ondersteuning bij ernstige taalproblemen/leesproblemen |
Wat is het doel | Leerlingen krijgen ondersteuning op maat, met als doel hen te begeleiden naar een diploma |
Voor wie | Leerlingen met dyslexie, NT2 leerlingen, leerlingen met een taalachterstand |
Door wie | Remedial Teacher |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken. |
Ondersteuning bij leergedrag
MEERDOEN | Ondersteuning bij motivatieproblemen |
Inhoud (wat is het) | Regelmatig contact om tot de juiste wijze van begeleiding te komen |
Wat is het doel | Leerlingen krijgen ondersteuning op maat om hen te begeleiden naar een diploma |
Voor wie | Leerlingen die het lastig voor elkaar krijgen om zich te zetten tot de schoolse taken. |
Door wie | Persoonlijk begeleider, mentor, orthopedagoog |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
MEERDOEN | Ondersteuning bij planning en organisatie |
Inhoud (wat is het) | Regelmatig contact om tot de juiste wijze van begeleiding te bieden |
Wat is het doel | De leerling ondersteunen bij planning en organisatie zodat dit kan leiden tot het behalen van een diploma |
Voor wie | Leerlingen die moeite hebben met planning en organiseren |
Door wie | Persoonlijk begeleider |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
Ondersteuning bij sociaal emotioneel functioneren
MEERDOEN | Persoonlijk begeleider |
Inhoud (wat is het) | Een persoonlijk begeleider naast de reguliere mentor |
Wat is het doel | De leerling met een hulpvraag op sociaal en /of emotioneel gebied ondersteunen. |
Voor wie | Leerlingen die aangemeld zijn bij het ondersteuningsteam en voor wie dit een passend ondersteuningstraject is.
Voor leerlingen met een diagnose (bijv ASS) of advies van externen waarin benoemd dat dit type ondersteuning helpend is. |
Door wie | Docenten die zich in de begeleiding van dit type leerlingen hebben gespecialiseerd of hier ervaring en affiniteit mee hebben. |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
MEERDOEN | Ruimte 120 |
Inhoud (wat is het) | Ruimte 120, speciaal ingerichte ruimte |
Wat is het doel | Leerlingen een rustige plek bieden waar ze kunnen werken, tot zichzelf kunnen komen en hun verhaal kunnen doen. |
Voor wie | Voor leerlingen die deze ondersteuning nodig hebben. |
Door wie | Medewerker opvang leerlingen/ ondersteuningscoördinator |
Extra informatie | Leerlingen met, bijvoorbeeld, ASS-gerelateerde problematiek raken gedurende de lesdag wel eens overprikkeld. Zij kunnen dan in deze voorziening terecht. Er is altijd een medewerker aanwezig die een luisterend oor kan bieden en de leerling kan assisteren bij het oppakken van het schoolwerk. Leerlingen krijgen een pasje dat dat ze aan hun docent kunnen laten zien waardoor ze zonder verdere uitleg kunnen werken in 120. In 120 wordt ook de presentie/absentie bijgehouden. Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
Ondersteuning bij fysieke en/of somatische beperkingen
MEERDOEN | Steunpunt Onderwijs Noord – Refit |
Inhoud (wat is het) | Steunpunt Onderwijs Noord biedt ondersteuning bij het onderwijs aan zieke leerlingen, leerlingen met een lichamelijke beperking en zeer moeilijk lerende kinderen binnen de reguliere VO-scholen. Deze ondersteuning is aanvullend op de expertise en begeleiding die door het consultatieteam van het samenwerkingsverband en binnen de scholen wordt gegeven. |
Wat is het doel | Zieke leerlingen, leerlingen met een beperking en zeer moeilijk lerende kinderen binnen het regulier VO leiden naar een diploma. |
Voor wie | Voor scholen door middel van voorlichting en ondersteuning met betrekking tot de begeleiding van leerlingen met ondersteuningsvragen op het gebied van fysieke- en/ of somatische beperkingen waarvoor binnen het consultatieteam van het samenwerkingsverband geen expertise beschikbaar is Voor kinderen met onverklaarbare somatische klachten. Dit aanbod kan op individuele of in bepaalde gevallen via een groepsgewijze aanpak vorm krijgen. |
Door wie | Steunpunt Onderwijs Noord |
Extra informatie | De dienstverlening is door het samenwerkingsverband (met een gemaximeerd aantal uren) centraal ingekocht bij het Steunpunt. Om gebruik te kunnen maken van deze dienstverlening kan een school contact opnemen met het kantoor van het samenwerkingsverband. |
MEERDOEN | |
Inhoud (wat is het) | Ondersteuning door externe partij OZL (ondersteuning zieke leerlingen) |
Wat is het doel | Leerlingen die langdurig ziek en hun ouders ondersteunen binnen het reguliere VO. |
Voor wie | Langdurig zieke leerlingen en de ouders/verzorgers |
Door wie | Organisatie OZL (via de ondersteuningscoördinator) |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
Ondersteuning door aanpassingen in de organisatie
MEERDOEN | |
Inhoud (wat is het) | Individuele aanpassingen in het lesrooster |
Wat is het doel | Leerlingen in staat te stellen (passend) onderwijs te volgen |
Voor wie | Leerlingen voor wie het reguliere rooster (tijdelijk) niet haalbaar is. |
Door wie | persoonlijk begeleider/ mentor/ ondersteuningscoördinator |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken |
MEERDOEN | |
Inhoud (wat is het) | Individuele aanpassingen in het onderwijsaanbod |
Wat is het doel | Leerlingen in staat te stellen (passend) onderwijs te volgen |
Voor wie | Leerlingen voor wie het volledige vakkenpakket (tijdelijk) niet haalbaar is. |
Door wie | Persoonlijk begeleider/ mentor/ ondersteuningscoördinator |
Extra informatie | Bij deze leerlingen wordt er een persoonlijk Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP) opgesteld dat met regelmaat wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld wordt. Ouders/verzorgers en eventuele externe hulpverleners worden hierbij betrokken. |
Totaal overzicht voorzieningen SWV Zuidoost-Friesland
Specifieke voorziening | Entree CSG Liudger Splitting |
Inhoud (wat is het) | Het aanbieden van leerstof volgens het PTA aan l.l. van 15 jaar en ouder, die niet goed kunnen functioneren op onze school (bb, bk en soms mavo) |
Wat is het doel | De kans krijgen om op reguliere wijze hun diploma (startkwalificatie) te halen en naar het mbo (niveau 1, soms niveau 2) kunnen |
Voor wie | Voor elke leerling van de Splitting, die het niet in staat is om via de reguliere wijze het vo-diploma te halen |
Door wie | Docenten van de Splitting |
Extra informatie | 2 dagen in de week volgt de leerling de lessen Nederlands, rekenen en burgerschapskunde. Engels is facultatief. De overige 3 dagen lopen zij elders stage. Dit moeten zij zelf regelen, maar wordt gemonitord door de Entree-docenten |
Specifieke voorziening | 008 CSG Liudger Splitting |
Inhoud (wat is het) | Leerlingen kunnen in 008 aan hun schoolwerk werken of ze zijn er uitgestuurd |
Wat is het doel | Leerlingen kunnen hun werk beter maken, doordat ze op een rustige plek zitten. Leerlingen die eruit gestuurd zijn kunnen via het herstelprotocol aan terugkeer in de klas werken |
Voor wie | Voor leerlingen die gebaat zijn bij een rustige werkplek of een Time Out nodig hebben. Leerlingen die even niet welkom zijn in de klas. |
Door wie | Door de pedagogische onderwijsassistent |
Extra informatie | De leerlingcoördinator beslist wie hier gebruik van mogen maken. |
Specifieke voorziening | OLC CSG Liudger Splitting |
Inhoud (wat is het) | Leerlingen kunnen in het Open Leer Centrum (OLC) aan hun schoolwerk werken |
Wat is het doel | Leerlingen kunnen hun werk beter maken, doordat ze op een rustige plek zitten |
Voor wie | Voor leerlingen die gebaat zijn bij een rustige werkplek |
Door wie | Door pedagogische begeleider |
Extra informatie | De coach en het OT beslist wie hier gebruik van mogen maken. Docenten maken er gebruik van, omdat een uitgestuurde leerling hier terecht kan. |
Specifieke voorziening | Leerwerktraject Aeres Buitenpost |
Inhoud (wat is het) | Leerwerktraject (LWT) Binnen het LWT wordt gewerkt met een aangepast programma; 2 dagen stage en 3 dagen les binnen de locatie met theoretische opdrachten gerelateerd aan stage en/of praktijklessen. Er wordt examen gedaan in Nederlands en het praktijkdeel. Diploma is BBL-niveau. Er wordt opgeleid naar een MDO 2 setting. |
Wat is het doel | Leerlingen behalen via een meer praktische route een BBL diploma. Doordat de leerling sterk gemotiveerd is voor stage, praktijkvakken en praktisch gerichte opdrachten is de leerling in staat op positieve wijze deel te nemen aan het onderwijsproces. Er wordt een BBL diploma behaald. |
Voor wie | Leerlingen die praktisch ingesteld zijn en zeer gemotiveerd zijn om via een meer praktische route in staat zijn een BBL diploma te behalen. |
Door wie | Kernteam LWT |
Extra informatie | Per leerling wordt per situatie beoordeeld of de leerling in aanmerking komt voor een LWT traject. Er wordt een OPP opgesteld. Binnen de school is dit traject voor een beperkt aantal leerlingen beschikbaar. Bovenstaande personen indiceren en prioriteren. |
Specifieke voorziening | 8+Opstapklas Aeres Buitenpost |
Inhoud (wat is het) | De 8+Opstpklas biedt basisschoolleerlingen de mogelijkheid na groep 7 over te stappen naar een specifieke groep binnen Aeres Buitenpost. Binnen deze groep wordt een afwisseling tussen praktijk- en theoriegerichte vakken aangeboden. Leerlingen met een meer praktischer inslag, worden binnen deze groep een meer passend aanbod gedaan dan in de reguliere groep 8 van de toelverende school. De motivatie en concentratie voor theoretische vakken wordt gestimuleerd door aan het werk te gaan binnen een meer praktische en uitdagende setting. De schoolvorderingen op gebied van rekenen, spelling, technisch lezen en begrijpend lezen worden via individuele leerlijnen aangeboden in een kleine groepssetting van maximaal 15 leerlingen met een vast docententeam. |
Wat is het doel | Leerlingen motiveren door een meer passend aanbod te bieden dan in de reguliere groep 8 op de basisschool geboden kan worden. Door een uitdagende en afwisselend aanbod worden de praktische vaardigheden aangesproken en de motivatie om het werken aan de theoretische basisvaardigheden versterkt. Het instroomniveau wordt, door het aanbieden van een individuele leerlijn behaald, waardoor instroom in klas 1 VMBO mogelijk is. |
Voor wie | Leerlingen groep 7 waarbij de motivatie ontbreekt om de reguliere groep 8 te doorlopen of de basisschool ontgroeid zijn. Groep 8 leerlingen die nog niet aan het instroomniveau kunnen voldoen, maar wel de potentie hebben om een VMBO diploma te kunnen behalen. Leerlingen die praktisch ingesteld zijn, gemotiveerd zijn voor groene praktijkvakken, waarbij didactische groei zichtbaar is en gemotiveerd zijn voor de 8+Opstapklas. |
Door wie | Vaste docent theoretische vakken + vakdocenten praktijk |
Extra informatie | Per leerling wordt per situatie beoordeeld of de leerling in aanmerking komt voor de 8+Opstapklas. Er wordt een OPP opgesteld. Binnen de school is dit traject voor een beperkt aantal leerlingen beschikbaar. Bovenstaande personen indiceren en prioriteren. |
Specifieke voorziening | Gomarus College |
Inhoud (wat is het) | Ondersteuningslokaal ‘Lokaal 16’ |
Wat is het doel | Een plek waar leerlingen tot rust kunnen komen, prikkelarm kunnen werken en ondersteuning kunnen krijgen van een leerlingbegeleider. |
Voor wie | Leerlingen die dit nodig hebben, aanmelding loopt via de ondersteuningscoordinator |
Door wie | Onderwijsassistent |
Extra informatie | Open: elke dag het 1e t het 5e lesuur |
Specifieke voorziening | Mediumvoorziening TOS Singelland VHS |
Inhoud (wat is het) | Het bedienen van leerlingen op maat (zoals georganiseerd in onze Onderwijs Op Maat klassen en Traject op Maat groep) wordt in onze visie met betrekking tot passend onderwijs tot uiting gebracht. Bovendien verdient ieder kind optimale ontwikkelingsmogelijkheden. Met aandacht voor verschillen, maar ook respect en openheid in en om de school. Daarin nemen de TOS leerlingen een natuurlijke plek in binnen onze school. De groei naar een mediumvoorziening van Kentalis waarbij de VHS een passend aanbod wil vormgeven voor leerlingen die voorheen wellicht aangewezen waren op een speciale school is daarvoor een passend antwoord |
Wat is het doel | Een medium voorziening is een onderwijssetting op een school voor regulier onderwijs waar meerdere leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis en de docenten structurele begeleiding krijgen van, ondersteund worden door experts vanuit Kentalis en waar uitwisseling plaatsvindt van expertise tussen regulier en speciaal onderwijs. |
Voor wie | De TOS groep is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen met een TOS indicatie, die gepaard gaat met een arrangement (ligt/medium). Maar de voorziening is ook bedoeld voor leerlingen die weliswaar geen TOS indicatie hebben, maar wel kenmerken bezitten waardoor de taalverwerving problemen oplevert. |
Door wie | Gezamenlijke voorziening die gerund wordt logopedist van de VHS (Margriet Otter en een consulent van Kentalis) |
Extra informatie | Dhr. A. Visser |
Specifieke voorziening | OOM KT en OOM BK Singelland VHS |
Inhoud (wat is het) | Een OOM-klas bestaat uit ongeveer 18 leerlingen. Rondom elke klas is een klein team docenten gevormd met een deskundige mentor, die meerdere vakken geeft (en ongeveer 8-12 uur aan de klas gekoppeld is). Het docententeam heeft ervaring met leerlingen met leerproblemen. Het onderwijs wordt gegeven volgens het principe van de ‘effectieve’ instructie. |
Er wordt een consistente structuur geboden in en buiten de les; lesuitval komt niet voor. De omgang met de leerling en het aanbod is zodanig dat de leerling succeservaringen opdoet. Er is een sterk zorgteam rond de leerlingen gevormd en er is intensief contact met de ouders. De mentoren bezitten een meer dan gemiddeld arsenaal aan interventies en ondersteuningsvaardigheden voor leerlingen met: De mentoren overleggen veelvuldig, ook met de teamleiders, vakleerkrachten en eventuele begeleiders/hulpverleners. De OOM-klassen zitten in een aparte vleugel van het gebouw. | |
Wat is het doel | De leerlingen zitten in een gestructureerde leeromgeving, waar veiligheid, overzicht en aandacht voor het sociale en didactische proces centraal staat om aansluiting te vinden met het bovenbouwprogramma BBL, KBL en TL. De einddoelen van de onderbouw zijn leidend bij deze vraag. Er zijn OOM BBL/KBL klassen, speciaal gericht op de bovenbouw BBL en KBL. Er zijn ook OOM KBL/TL klassen, waarbij het nog onduidelijk is of een keuze voor de (G)TL wordt gemaakt of KBL. |
Voor wie | Een groot deel van de leerlingen in de OOM heeft een LWOO aanwijzing of PRO- beschikking. Ook leerlingen die niet voldoen aan deze criteria, maar wel aangewezen zijn op veel (extra) steun en begeleiding, worden toegelaten tot deze voorziening. |
Door wie | Op de VHS is een team OOM, geleid door een teamleider. Bovendien is er een ondersteuningsteam gekoppeld aan deze voorziening |
Extra informatie | Dhr. A. Visser |
Specifieke voorziening | Taalloket Singelland VHS |
Inhoud (wat is het) | Het taalloket is een ruimte in “huiskamerstijl” voor de nieuwkomers op de VHS en andere locaties van Singelland. Nieuwkomers zijn leerlingen met een anderstalige en culturele achtergrond. Het betreft leerlingen die al dan niet met ouders/verzorgers gevlucht zijn vanuit het Midden- Oosten, Afrika en Azië. Ook zijn het leerlingen die gemigreerd zijn vanuit Oost- Europese landen of Zuid-Amerika. |
Wat is het doel | In het taalloket werken de nieuwkomers in een huiskamer omgeving. Zo kunnen ze onder begeleiding huiswerk maken aan een ronde tafel, er staan vaste computers op een bureau voor het maken werkstukken en presentaties. Op een bank kan in alle rust een boek of tijdschrift gelezen worden. Er kan gebruik gemaakt worden van woordenboeken in eigen taal, de atlas of andere naslagwerken. Er wordt extra uitleg gegeven, SO’s , toetsen, tentamens en examens worden voorbereid. Door succeservaringen op te doen worden de nieuwkomers gestimuleerd en wordt het zelfvertrouwen vergroot. Maar ook is het een ruimte om de dag door te nemen met een kop thee. Natuurlijk kan er met een maatje/buddy/medeleerling samengewerkt worden. Beoogde effect
|
Voor wie | NT2 leerling |
Door wie | Mevr. A. Balt |
Extra informatie |
Specifieke voorziening | Structuurklas 1 en klas 2 KT Singelland VHS |
Inhoud (wat is het) | De structuurklas bestaat uit ongeveer 18 leerlingen. Rondom elke klas is een klein team docenten gevormd met een deskundige mentor, die meerdere vakken geeft (en ongeveer 8-12 uur aan de klas gekoppeld is). Het docententeam heeft ervaring met leerlingen met leerproblemen. Het onderwijs wordt gegeven volgens het principe van de ‘effectieve instructie’. |
Er wordt een consistente structuur geboden in en buiten de les; lesuitval komt niet voor. De omgang met de leerling en het aanbid is zodanig dat de leerling succeservaringen opdoet. Er is een sterk ondersteuningsteam rond de leerlingen gevormd en er is intensief contact met de ouders. De mentoren bezitten een meer dan gemiddeld arsenaal aan interventies en ondersteuningsvaardigheden voor leerlingen met:
De mentoren overleggen veelvuldig, ook met de teamleiders, vakleerkrachten en eventuele begeleiders/hulpverleners. | |
Wat is het doel | De leerlingen zitten in een gestructureerde leeromgeving, waar veiligheid en overzicht en aandacht voor het sociale en didactische proces centraal staat om aansluiting te vinden met het bovembouwprogramma KBL en TL. De einddoelen van de onderbouw zijn leidend bij deze vraag. |
Voor wie | Een groot deel van de leerlingen in de structuurklas heeft een LWOO aanwijzing. Veelal is de onderwijsondersteuning behoefte structureel van aard: hulp bij planningsvaardigheden, ondersteuning bij taakgerichtheid en doorzettingsvermogen en overzichthouden. |
Door wie | Docenten en ondersteuningsteam |
Extra informatie | Dhr. A. Visser |
Specifieke voorziening | Structuurklas Singelland Drachtster Lyceum |
Inhoud (wat is het) | Een HAVO onderbouw klas, met maximaal 24 leerlingen |
Wat is het doel | Meer overzicht en structuur voor leerlingen die daar behoefte aan hebben. |
Voor wie | Maximaal 8 leerlingen van de klas met een diagnose waaruit blijkt dat zij behoefte hebben aan extra structuur. De klas is bedoeld voor leerlingen met internaliserend gedrag. De overige leerlingen zijn leerlingen die geen diagnose hebben maar goed passen bij leerlingen met een structuurbehoefte. |
Door wie | Docenten die affiniteit hebben met de doelgroep. |
Extra informatie | Aanmelden voor de structuurklas kan aangegeven worden op het aanmeldformulier. Leerlingen die op basis van diagnose worden aangemeld worden eerst door het ondersteuningsteam uitgenodigd voor een intakegesprek, om de ondersteuningsbehoefte van de leerling te verhelderen. En vast te stellen of de structuurklas voldoende ondersteuning voor de leerling biedt. Leerlingen met een contra diagnose (bijvoorbeeld externaliserend gedrag) worden niet in de structuurklas geplaatst. Plaatsing op basis van beschikbare plekken |
Bijlage 1: Beschrijving van de basisondersteuning (Meedoen)
Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO
Inleiding
Het samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO heeft het minimale niveau van basisondersteuning gedefinieerd op basis van de normen voor de basiskwaliteit van de onderwijsinspectie met betrekking tot de onderwijskwaliteit (Onderwijsproces en Schoolklimaat). (Onderzoekskader 2021, geldig per 1 augustus 2021)
Kwaliteitsgebied Onderwijsproces
OP1. Aanbod
Het aanbod bereidt de leerlingen voor op vervolgonderwijs en de samenleving.
Het aanbod is dekkend voor examenprogramma’s. |
Onder aanbod verstaan we alle lesinhouden, ook die digitaal zijn of online aangeboden worden. |
Het aanbod van de school is afgestemd op de leerlingenpopulatie en sluit aan bij het (taal)niveau en de onderwijsbehoeften van de leerlingen. |
Het aanbod wordt waar nodig gedurende de schoolloopbaan verdiept en verbreed, zodanig dat leerlingen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doorlopen. |
Het aanbod is doelgericht, samenhangend en herkenbaar. |
De school heeft de leerinhouden evenwichtig en in samenhang over de leerjaren verdeeld. |
Het aanbod draagt bij aan het bijbrengen van respect voor en kennis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en aan het ontwikkelen van de sociale en maatschappelijke competenties die leerlingen in staat stellen deel uit te maken en bij te dragen aan de pluriforme, democratische samenleving. |
Het aanbod omvat mede activiteiten voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Stages kunnen, met name in het vmbo, onderdeel uitmaken van het aanbod. Wanneer een school stages aanbiedt, zorgt ze ervoor dat de inhoud en vormgeving van de stage bijdraagt aan de voorbereiding van de leerling op het vervolgonderwijs en de samenleving |
OP2. Zicht op ontwikkeling en begeleiding
De school volgt de ontwikkeling van de leerlingen en biedt waar nodig passende begeleiding en extra ondersteuning.
De school verzamelt vanaf binnenkomst systematisch informatie over de kennis en vaardigheden van leerlingen op alle voor het onderwijs belangrijke domeinen. |
Het verzamelen van (toets)informatie gebeurt systematisch en zorgvuldig. |
De school vergelijkt de informatie met de verwachte ontwikkeling van de leerling. Dit maakt het mogelijk om het onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van zowel groepen als individuele leerlingen. Het stelt de school in staat zorg te dragen voor de ontwikkeling en begeleiding van de leerling. |
De school waarborgt daarmee voor leerlingen de ononderbroken ontwikkeling en voortgang daarin en heeft daarbij oog voor de bevordering van gelijke kansen. |
De school informeert ouders regelmatig over de ontwikkeling en vorderingen van hun kind. |
Wanneer individuele of groepen leerlingen niet genoeg lijken te profiteren van het onderwijs, analyseert de school waar de ontwikkeling stagneert en wat mogelijke verklaringen hiervoor zijn. Vervolgens bepaalt zij wat er nodig is om op eventuele achterstanden of voorsprongen in de ontwikkeling van leerlingen in te spelen. De school biedt de begeleiding vervolgens gestructureerd aan. |
Waar nodig betrekt de school het samenwerkingsverband, de gemeente en zorginstanties bij de begeleiding van de leerlingen. De leerlingen krijgen daarmee de begeleiding die zij nodig hebben om het onderwijsprogramma beter te kunnen doorlopen. |
De school besteedt op een structurele en herkenbare manier aandacht aan het bestrijden van (taal)achterstanden. |
De school heeft in het schoolondersteuningsprofiel vastgelegd wat zij onder extra ondersteuning verstaat en welke voorzieningen de school kan bieden. |
Voor de leerlingen die deze extra ondersteuning nodig hebben, legt de school in het ontwikkelingsperspectief vast hoe zij het onderwijs afstemt op de behoefte van de leerling en registreert het ontwikkelingsperspectief in BRON. |
De school voert de geplande ondersteuning uit. |
De inhoud en uitvoering van dit plan wordt minimaal eenmaal per schooljaar met de ouders geëvalueerd. |
De school vervult de zorgplicht passend onderwijs. |
Wanneer de school de extra ondersteuning voor een leerling niet kan bieden, zoekt de school in samenwerking met ouders en zo nodig het samenwerkingsverband een passende onderwijsplek. |
OP3. Pedagogisch-didactisch handelen
Het pedagogisch-didactisch handelen van de leraren stelt leerlingen in staat om te leren en zich te ontwikkelen.
De pedagogisch-didactische visie van de school is zichtbaar in het dagelijks handelen van de leraren. |
De leraren plannen en structureren hun handelen met behulp van informatie die zij over leerlingen hebben. |
De leraren maken pedagogische en didactische keuzes en stemmen daarbij het niveau van hun onderwijs af op het beoogde eindniveau van de leerlingen. |
De leerstof omvat kennis, vaardigheden en attitudes en wordt in een logische opbouw aangeboden. |
De leraren creëren een pedagogisch en didactisch passend en stimulerend leerklimaat, waardoor leerlingen actief en betrokken zijn. |
Met geschikte opdrachten en heldere uitleg structureren de leraren het onderwijsaanbod zo dat de leerlingen zich het leerstofaanbod eigen kunnen maken. |
Leraren hebben hoge verwachtingen van leerlingen en geven leerlingen feedback op hun leerproces. |
De leraren stemmen de instructies, begeleiding, opdrachten en onderwijstijd doelgericht af op de onderwijsbehoeften van groepen en individuele leerlingen, inclusief op de sociale en maatschappelijke competenties. |
De afstemming is zowel gericht op (pedagogische) ondersteuning als op uitdaging, afhankelijk van de onderwijsbehoeften van leerlingen |
OP4. Onderwijstijd
De leerlingen krijgen voldoende tijd om zich het aanbod eigen te maken.
De school biedt een programma aan dat voldoet aan de wettelijk verplichte onderwijstijd. |
De school stelt daartoe, met instemming van de medezeggenschapsraad, vast welke activiteiten onder de onderwijstijd vallen. |
De school plant de onderwijsactiviteiten weloverwogen over het schooljaar en deze worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van bevoegde leraren. |
De school verdeelt de tijd zo over de vakken dat leerlingen in staat zijn het verplichte onderwijsprogramma tot zich te nemen. |
De school heeft beleid om ongeoorloofd verzuim en voortijdig schoolverlaten van leerlingen tegen te gaan, zodat ook op leerlingniveau gestreefd wordt de onderwijstijd te behalen. |
De school maakt, zo nodig, volgens de wettelijke voorschriften gebruik van de mogelijkheden om, in het belang van de individuele leerling, af te wijken van de verplichte onderwijstijd en/of van de mogelijkheid om een leerling een deel van de onderwijstijd door te laten brengen op een andere school. |
OP6. Afsluiting
De afsluiting van het onderwijs verloopt zorgvuldig.
De school zorgt ervoor dat alle leerlingen goed worden voorbereid op de afsluiting van het onderwijs. [Een onafhankelijke en deskundige examencommissie borgt de kwaliteit van de toetsing en de examinering.] |
De school heeft een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en een examenreglement, die beide voldoen aan de eisen van de wetgeving. |
Met deze documenten maakt de school tijdig aan leerlingen en ouders duidelijk hoe het schoolexamen en het centraal examen georganiseerd zijn, welke regels daarbij gelden en welke maatregelen de school hanteert bij leerlingen die zich niet aan de regels houden. |
Ook moet duidelijk zijn welke examens leerlingen op welke manier kunnen herkansen, welke stof wanneer wordt geëxamineerd, hoe het examen meeweegt en welke vrijstellingen gelden. |
De examinering verloopt volgens het PTA en het examenreglement. |
Kwaliteitsgebied Veiligheid en Schoolklimaat
VS1. Veiligheid
De school zorgt voor een veilige omgeving voor leerlingen.
De school zorgt voor de sociale, fysieke en psychische veiligheid van de leerlingen op school gedurende de schooldag. |
Een school is veilig als de sociale, fysieke en psychische veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dit blijkt onder andere uit de beleving van de veiligheid en het welbevinden van de leerlingen op school. |
De school monitort dit ten minste jaarlijks met een gestandaardiseerd instrument. |
De school heeft een veiligheidsbeleid beschreven dat bestaat uit een samenhangende set van maatregelen. |
Het beleid is gericht op het voorkomen, afhandelen, registreren en evalueren van incidenten, en de school voert dat beleid ook uit. |
Als de uitkomsten van de monitoring daartoe aanleiding geven, treft de school maatregelen om de situatie te verbeteren. |
De school voorkomt, zoveel als mogelijk, (digitaal)pesten, agressie en geweld in elke vorm en treedt zo nodig snel en adequaat op. |
Dat geldt ook bij uitingen die strijdig zijn met basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zoals discriminatie en onverdraagzaamheid. |
De school heeft een persoon aangesteld die voor ouders en leerlingen het aanspreekpunt is in geval van pesten en die het beleid tegen pesten coördineert. |
De school hanteert de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. |
Daarnaast komt de school de verplichtingen na rond het melden, overleggen en aangifte doen van zedenmisdrijven. |
VS2. Schoolklimaat
De school heeft een schoolklimaat dat bijdraagt aan het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties.
De school bereidt de leerlingen voor op het leven in de maatschappij. |
De school creëert daarvoor een oefenplaats die leerlingen ondersteunt bij het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties. |
In de school doen leerlingen ervaring op met de omgang met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en de pluriforme samenleving. |
Het bestuur ziet erop toe dat de school zorgdraagt voor een schoolklimaat dat in overeenstemming is met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en bijdraagt aan de bevordering daarvan. |
Het personeel van de school is in zijn gedrag een voorbeeld voor de leerlingen: personeelsleden leven de basiswaarden zichtbaar na. |
De school stemt aanpak en aanbod af op de leerlingenpopulatie van de school en de leefwereld van de leerlingen. |
Ook signaleert en corrigeert de school uitingen van leerlingen die met de basiswaarden in strijd zijn. |
Kwaliteitsgebied Onderwijsresultaten OR1. Resultaten
De school behaalt met haar leerlingen leerresultaten die ten minste in overeenstemming zijn met de gestelde norm.
De leerresultaten liggen op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht. |
Dit betekent dat de gemiddelde eindexamenresultaten en de doorstroom in de bovenbouw op of boven de normering liggen die daarvoor geldt. |
Bovendien behalen leerlingen in de onderbouw minimaal het opleidingsniveau dat overeenkomt met hun basisschooladvies en lopen zij gedurende hun schoolloopbaan weinig vertraging op. |
OR2. Sociale en maatschappelijke competenties
De leerlingen behalen sociale en maatschappelijke competenties op het niveau dat ten minste in overeenstemming is met de verwachtingen van het vervolgonderwijs en de maatschappij.
De school heeft een goed beeld van de kenmerken van haar leerlingenpopulatie en heeft ambitieuze verwachtingen over het niveau dat de leerlingen voor de sociale en maatschappelijke competenties kunnen bereiken. |
De school neemt de aansluiting op het vervolgonderwijs en de maatschappij als uitgangspunt voor de competenties voor leerlingen. |
De school onderbouwt welke resultaten ze op dit gebied wil bereiken. |
De school brengt de resultaten op een betrouwbare en inzichtelijke manier in kaart. |
De school spant zich zichtbaar in om ervoor te zorgen dat leerlingen die de school verlaten daaraan voldoen. Daarmee laat de school zien dat zij haar doelstellingen voor deze competenties behaald heeft |
Kwaliteitsgebied sturen, kwaliteitszorg en ambitie
SKA1. Visie, ambities en doelen
De school heeft een gedragen visie op goed onderwijs, heeft daarvoor ambities en doelen en stuurt op het behalen daarvan.
De school heeft, als onderdeel van het stelsel van kwaliteitszorg, een gedragen visie, ambities en doelen gericht op goed onderwijs die ervoor zorgen dat leerlingen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doorlopen. |
De schoolleiding vertaalt haar visie, ambities en doelen in onderwijskundig beleid en stuurt daarop om de beoogde resultaten te behalen. |
De schoolleiding beschrijft op welke manier ze zorgt voor het realiseren, borgen en verbeteren van de onderwijskwaliteit en hoe ze de naleving van de wettelijke eisen realiseert. |
De schoolleiding sluit met haar visie, ambities en doelen aan op die van haar bestuur en op de kenmerken van de leerlingenpopulatie van de school. Dit doet zij onder meer door aan te geven hoe ze rekening houdt met (taal)achterstanden, de wettelijke opdracht tot bevordering van burgerschap en specifieke leerbehoeften om bij te dragen aan gelijke kansen voor alle leerlingen. Resultaten van eerdere evaluaties, interne en externe dialoog zijn zichtbaar in de doelen voor het onderwijskundig beleid. |
De schoolleiding richt de voorwaarden in om de onderwijskundige ambities en doelen te bereiken, waaronder het personeelsbeleid en de organisatie van het onderwijs. Daarbij is de interne verantwoordelijkheidsverdeling duidelijk |
SKA2. Uitvoering en kwaliteitscultuur
De school realiseert de doelen voor goed onderwijs, bevordert een kwaliteitscultuur, zorgt voor randvoorwaarden en stuurt, waar nodig, tussentijds bij.
De school realiseert de doelen voor goed onderwijs, die voortkomen uit haar visie en ambities. |
De schoolleiding zorgt daartoe voor een professionele en veilige leer- en verbetercultuur in de school. Binnen deze kwaliteitscultuur geven schoolleiding en het (bevoegd) onderwijspersoneel samen uitvoering aan het stelsel van kwaliteitszorg, zodat de school als geheel gericht werkt aan het bereiken van de onderwijskundige doelen. Waar nodig stuurt de schoolleiding tussentijds bij. |
De schoolleiding zorgt ervoor dat de deskundigheidsbevordering van het personeel binnen de gestelde doelen gestalte krijgt. Leraren(teams) oefenen daarbij de eigen verantwoordelijkheid bij het inrichten van hun onderwijs uit. |
De schoolleiding toont in haar sturing onderwijskundig leiderschap en zorgt voor een gerichte inzet van middelen om gestelde doelen te realiseren. |
De school geeft uitvoering aan het schoolondersteuningsprofiel. Zij werkt samen met andere scholen, het samenwerkingsverband en andere organisaties, zodat geen leerling tussen wal en schip valt. |
SKA3. Evaluatie, verantwoording en dialoog
De school evalueert en analyseert systematisch of zij de doelen realiseert en verantwoordt zich daarover. Ze stelt, wanneer nodig, het schoolbeleid bij en betrekt interne en externe belanghebbenden in een goed functionerende dialoog.
De schoolleiding evalueert, analyseert en beoordeelt als onderdeel van het stelsel van kwaliteitszorg in hoeverre de doelen en het beleid worden gerealiseerd en informeert het bestuur daarover. |
Zij haalt intern en extern actief informatie op om zicht te krijgen op de uitvoering, de resultaten van het onderwijs voor de leerlingen en mogelijke kansen en bedreigingen voor de verdere ontwikkeling van het onderwijs. Voor een goede overdracht en om zicht te houden op het vervolgsucces van haar leerlingen, onderhoudt de school contact met de scholen/instellingen waar deze naartoe uitstromen |
De schoolleiding organiseert tegenspraak. Daarvoor gaat zij actief een dialoog aan met in ieder geval ouders, personeel, de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad ((G)MR) en, wanneer van toepassing, leerlingen, gemeenten en/of (regionale)werkgevers. |
De school informeert belanghebbenden minimaal jaarlijks op toegankelijke manier over haar doelen en werkwijze, en over de resultaten die zij heeft behaald. |
De schoolleiding analyseert en beoordeelt de uitkomsten van de evaluatie en verwerkt deze wanneer nodig in het (verbeter)beleid, zodat dit bijdraagt aan ontwikkeling en verbetering van het onderwijs. |
Daarnaast gebruikt de school de uitkomsten van de evaluatie om de sturing te verbeteren. Zij maakt daarbij duidelijk welk effect de inbreng van belanghebbenden heeft op het borgen en bijstellen van het schoolbeleid. |
CSG Liudger wil een scholengemeenschap zijn waar mensen tot hun recht komen en zich tegelijkertijd geborgen voelen. We zetten ons in om pesten, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag zoveel mogelijk te voorkomen.
Schoolveiligheidsbeleid
Onze scholengemeenschap beschikt over een schoolveiligheidsbeleid. Hierin staat de visie van de school op sociale en fysieke veiligheid. Onderdeel van het plan zijn een pestprotocol per school, een protocol schorsing en verwijdering en een protocol ongewenst gedrag.
Leerlingenstatuut
In het leerlingenstatuut van CSG Liudger Raai staan de rechten en plichten van leerlingen.
Afspraken binnen de school
In een schoolgebouw gaan dagelijks vele mensen met elkaar om. Het spreekt vanzelf dat er bepaalde regels zijn waar eenieder zich aan moet houden. Dat zijn om te beginnen gewone regels van fatsoen, waaronder: taalgebruik, netheid in lokalen, gangen, de kantine en andere ruimten en het respectvol omgaan met elkaar. De schoolregels van CSG Liudger Raai zijn gericht op vijf speerpunten: respect, rust, vertrouwen, veiligheid en zorgzaamheid. Een uitgebreide toelichting op de schoolregels vindt u in dit document.
Ongewenste omgangsvormen
In het protocol ongewenste omgangsvormen lees je hoe we omgaan met ongewenste omgangsvormen.
Anti-pestcoördinator
Elke vorm van pesten, geweld, discriminatie en intimidatie wordt door ons niet geaccepteerd. We werken daarom actief met de GRIPP-methode. Hierin wordt gewerkt aan positieve groepsvorming en pestpreventie. Mocht er toch gepest worden dan wordt door middel van een no blame methode een interventie gepleegd.
We streven naar een -in alle opzichten- veilige school. Word jij of iemand in jouw omgeving gepest? Dan kun je altijd terecht bij jouw coach of onze anti-pestcoördinator.
- T. van der Veen: 0512-305700
De anti-pestcoördinator coördineert het beleid in het kader van het tegengaan van pesten en vormt het aanspreekpunt voor leerlingen en ouders wanneer ze te maken krijgen met pesten. Meer informatie over ons beleid tegen pesten staat in ons pestprotocol.
Kijk voor een overzicht van alle protocollen op de pagina documenten en downloads.
CSG Liudger heeft vijf scholen. Drie in Drachten (PRO Drachten, Splitting en Raai), één in Burgum en één in Waskemeer. Wilt u meer weten over onze scholen? Bezoek dan de webpagina ontdek onze school.
Identiteit
CSG Liudger is een open christelijke scholengemeenschap. De christelijke identiteit komt tot uiting in dagopeningen, vieringen, maar ook in manier waarop bij ons wordt les gegeven. Kijk op de pagina identiteit voor meer informatie.
Organisatiebeleid
Koersplan
Als CSG Liudger Raai vallen we onder Stichting Fierder Onderwijs. In het Koersplan 2024-2028 staat de koers van Fierder Onderwijs beschreven. Het is een overkoepelend document dat richting geeft aan de scholen. Bekijk het koersplan hier.
Schoolplan
Iedere school maakt daarnaast een schoolplan. In het schoolplan staat de koers van de school voor vier jaar. Het schoolplan van CSG Liudger Raai wordt herschreven en zo spoedig mogelijk gepubliceerd.
Goed onderwijs maken we samen! Hieronder vindt u een overzicht van organisaties waarmee we nauw samenwerken om dit te realiseren.
Fricolore
CSG Liudger is aangesloten bij de onderwijscoöperatie Fricolore. Fricolore is een samenwerkingsverband van scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Friesland en de Noordoostpolder. De samenwerking richt zich met name op het personeelsbeleid en organisatie van de scholen. Meer informatie hierover staat op www.fricolore.nl
FROSK
We vinden het belangrijk om te investeren in de leraren van de toekomst en zijn daarom aangesloten bij FROSK. FROSK is een samenwerkingsverband van lerarenopleidingen en vo-scholen in Friesland, Noordoostpolder en Urk voor het gezamenlijk opleiden van nieuwe leraren en begeleiden van startende leraren in de praktijk. Kijk voor meer informatie op www.frosk.frl
Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland
Om alle leerlingen een passende onderwijsplek te geven, bestaan er regionale samenwerkingsverbanden. CSG Liudger Raai is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Meer informatie hierover staat op www.swvzofriesland.nl
PRO Drachten
Leerlingen die in aanmerking komen voor het Praktijkonderwijs, zijn welkom bij PRO Drachten. PRO Drachten is een samenwerkingsschool van OSG Singelland en CSG Liudger. Kijk voor meer informatie op www.prodrachten.nl
Stichting Technasium
CSG Liudger Raai heeft het predicaat Technasium, gekregen van de landelijke Stichting Technasium. Stichting Technasium bevordert en ontwikkelt onderwijs in de (technische) bètawetenschappen op het vwo en de havo. Om het predicaat te ontvangen moet je als school aan verschillende richtlijnen voldoen. Kijk voor meer informatie op www.technasium.nl
Nuffic
CSG Liudger Raai is een gecertificeerd juniorcollege. Dit betekent dat de opleiding voldoet aan Europese maatstaven voor het aanbieden van Tweetalig Onderwijs. De certificering wordt gegeven door het Nuffic. Dit is een landelijk coördinatiepunt voor tweetalig onderwijs (TTO). Het Nuffic ondersteunt scholen bij de ontwikkeling van tweetalig onderwijs en formuleert, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met het netwerk TTO kwaliteitseisen. Kijk voor meer informatie op www.nuffic.nl
Techniek Expertise Centrum
Het Techniek Expertise Centrum (TEC) is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden in de regio Zuidoost-Friesland. Het TEC organiseert activiteiten gericht op het bevorderen van de beeldvorming van de technieksector, het interesseren en werven van jongeren voor techniek, het ontwikkelen van innovatief en kwalitatief techniekonderwijs en het (door)ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en keuzevakken. Meer informatie staat op www.sterktechniekonderwijs.nl

Herfstvakantie | za 18 oktober t/m zo 26 oktober 2025 |
Kerstvakantie | za 20 december 2025 t/m zo 4 januari 2026 |
Voorjaarsvakantie | za 21 februari t/m zo 1 maart 2026 |
Goede vrijdag* | vr 3 april 2026 |
Tweede Paasdag | ma 6 april 2026 |
Mei vakantie , incl. Koningsdag en Bevrijdingsdag | wo 22 april t/m di 5 mei 2026 |
Hemelvaart | do 14 mei 2026 |
Dag na Hemelvaart | vr 15 mei 2026 |
Tweede Pinksterdag | ma 25 mei 2026 |
Zomervakantie | za 4 juli t/m zo 16 augustus 2026 |
Organisatiedagen
1e maandag na de zomervakantie* | ma 25 augustus 2025 |
Organisatiedagen Raai toevoegen na goedkeur SMR.
* Deze dagen zijn voor het personeel werkdagen en voor leerlingen vrije dagen
Roosters
De roosters worden gemaakt op basis van de geldende lessentabellen. Gedurende het schooljaar kunnen roosterwijzigingen optreden. Roosterwijzigingen worden gecommuniceerd via Somtoday.
Lessen
Lestijden
Onderbouw | Bovenbouw | ||
1 | 8.10-8.55 | 1 | 8.10-8.55 |
2 | 8.55-9.40 | 2 | 8.55-9.40 |
PAUZE | 3 | 9.40-10.25 | |
3 | 10.00-10.45 | PAUZE | |
4 | 10.45-11.30 | 4 | 10.45-11.30 |
PAUZE | 5 | 11.30-12.15 | |
5 | 12.00-12.45 | PAUZE | |
6 | 12.45-13.30 | 6 | 12.45-13.30 |
PAUZE | 7 | 13.30-14.15 | |
7 | 13.45-14.30 | PAUZE | |
8 | 14.30-15.15 | 8 | 14.30-15.15 |
9 | 15.15-16.00 | 9 | 15.15-16.00 |
Lessentabel
Ben je benieuwd naar onze lessentabel? Download hem dan hier.
Om de begeleiding te bieden die leerlingen nodig hebben, vinden we een goed contact en duidelijke communicatie met de leerling en ouders erg belangrijk.
Voortgang
Voortgangsgesprekken
De coach plant drie keer per jaar een voortgangsgesprek in met de leerling en ouder(s)/verzorger(s). Tijdens dit gesprek bespreken jullie hoe het gaat en wat uw kind nodig heeft om de doelen te behalen.
Somtoday
Wij maken gebruik van Somtoday. Somtoday is het portaal voor leerlingen en ouders om het rooster, cijfers, huiswerk, berichten en studieplanning in te zien. We bewaren gegevens van iedere leerling, waaronder informatie van de basisschool, testresultaten, verslagen, oudergesprekken en rapportvergaderingen.
Somtoday is toegankelijk voor docenten, de decaan en de schoolleiding. Ook maken we gebruik van de digitale cijferverwerking in Somtoday, zodat jij en je ouders altijd inzicht hebben in de behaalde cijfers.
Communicatie
Docentenspreekuur
Twee keer per jaar organiseren wij een docentenspreekuur. Tijdens deze spreekuren kunt u spreken met de vakdocenten over de voortgang bij de vakken.
Oudermiddag of -avond
Gedurende het schooljaar worden ook verschillende ouderinformatiemiddagen of -avonden georganiseerd met een specifiek thema. Bijvoorbeeld de stedenreizen, keuzes voor leerroutes (technasium, gymnasium), profielkeuzes, social mediagebruik, etc.
Nieuwsbrief
Ouders ontvangen een aantal keer per jaar een digitale nieuwsbrief. Hierin staat belangrijke informatie over de school.
Plaatsing
Als school hebben we regelmatig contact met de basisscholen uit onze regio. Samen zorgen we voor een goede overdracht van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Plaatsing vindt altijd in overleg met de basisschool plaats.
Klassen
Leerjaar 1
We hebben in klas 1 drie type klassen. Samen met de groepsleerkracht, leerling en ouders wordt gekeken welke klas passend is. De klassen zijn:
- havo
- havo/vwo
- vwo
Tweede Fase
De leerjaren 4 t/m 6 worden ook wel Tweede Fase genoemd. Leerlingen wordt geleerd om steeds zelfstandiger te studeren en verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leren. Door dit te doen, zijn ze goed voorbereid op een vervolgopleiding aan het hbo of de universiteit.
Instroom havo-4
Leerlingen met een vmbo-tl diploma kunnen vrij doorstromen naar havo-4, binnen een overeenkomstig(e) sector/profiel. Voor een goede doorstroom is het belangrijk om voor 1 april contact op te nemen met de decaan.
Instroom vwo-5
Leerlingen met een havodiploma kunnen vrij doorstromen naar vwo-5, binnen een overeenkomstig profiel. Voor een goede doorstroom is het belangrijk om voor 1 april contact op te nemen met de decaan.
Kennismaken
Voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsdag voor alle eerstejaars leerlingen. Tijdens deze dag maken de leerlingen alvast kennis met hun klasgenoten en de coach en ontvangen ze een welkomstpakket. Ook in de eerste lesweken is er veel aandacht voor het kennismaken. Daar hoort natuurlijk ook een gesprek met de ouder(s) bij. De coach plant dit gesprek in de eerste lesweken in.
Beleid ten aanzien van lesuitval
Wij streven naar zo weinig mogelijk lesuitval. Wanneer een docent niet aanwezig kan zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een cursus, proberen we de lessen door andere collega’s te laten geven. Als dit niet mogelijk is en een les toch moet vervallen dan kijken we naar alternatieven. Denk hierbij aan het verplaatsen van andere lessen, op school werken aan het schoolwerk in de studieruimten of werken aan projecten.
Ziek of afwezig
Schoolverzuim
Elke dag houden wij de aanwezigheid van onze leerlingen bij. Als het niet duidelijk is waarom een leerling afwezig is, nemen we contact op met de ouders. Als een leerling zonder geldige reden afwezig is, moeten we maatregelen nemen. Samen met de ouders doen we er alles aan om dit te voorkomen. Als de genomen maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren, informeren we de leerplichtambtenaar.
Ziek melden of afwezig
Is uw kind ziek of afwezig? Neem dan contact op door te bellen naar (0512) 305799 of door te mailen naar meldkamer.raai@csgliudger.nl. Beter melden kan bij de meldkamer of receptie.
Verlof
Bijzonder verlof
In de Leerplichtwet staat dat jongeren tot 18 jaar de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is een uitzondering op deze regel mogelijk. Voor de eerste veertien dagen van het schooljaar geldt de wettelijke bepaling dat er geen vrij gegeven mag worden. In het protocol Afspraken aanvragen verlof staan de uitzonderingen en bijbehorende regels. Wilt u verlof aanvragen? Download dan het aanvraagformulier. Kijk voor meer informatie over de leerplicht op de site van de Rijksoverheid.
Sportstatus
Heeft uw kind een sportstatus? Dan zorgen wij er samen met u en uw kind voor dat uw kind school en sport goed kan combineren. In overleg met de coach en ouders bieden we extra faciliteiten aan, zoals:
- incidenteel vrijgeven bij (internationale) nationale wedstrijden;
- verplaatsen van proefwerken;
- verplaatsen van opdrachten.
Om in aanmerking te komen voor een sportstatus moet een registratieformulier worden ingevuld. Vervolgens wordt er een afspraak met de leerling, ouders en coach ingepland om de mogelijkheden te bespreken.

Laptop
Wij werken met laptops. De laptop wordt gebruikt ter ondersteuning van het leerproces en als aanvulling op de boeken. Het aanschaffen van een laptop kan tegen een gereduceerd tarief via onze samenwerkingspartner. Alle nieuwe leerlingen krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord om computergebruik mogelijk te maken. Daarnaast krijgen alle leerlingen kosteloos Office365. Kijk voor meer informatie op www.cgliudger.nl/laptop
Schoolboeken
De school bestelt het boekenpakket voor alle leerlingen. In de zomer wordt dit pakket thuisbezorgd. Het gaat om alle voorgeschreven schoolboeken vanuit school.
Extra materialen
Voor sommige vakken zijn aanvullende materialen nodig, zoals een passer, woordenboek of rekenmachine. Deze materialen zijn voor eigen rekening. Deze materialen kunt u bestellen via de webshop van OsingadeJong (www.osingadejong.nl), maar ze zijn ook verkrijgbaar bij andere winkels. We adviseren in elk geval om, voor de start van leerjaar 1, de volgende materialen aan te schaffen:
- 1 passer
- 1 geodriehoek
- potloden: HB, 2H en 2B
- USB-stick (minimaal 4 GB)
- 1 rekenmachine: TI-Multiview
Voor vragen over de schoolboeken en/of extra materialen kan contact opgenomen worden met de afdeling leermiddelen via leermiddelen@fierderonderwijs.nl.
Kluisjes
We raden leerlingen aan om een kluisje te huren, voor het bewaren van waardevolle spullen, boeken en kleding. Het huren van een kluisje is gratis. Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u hier meer informatie over.
Kopieerpas
In het eerste jaar ontvangt iedere leerling een kopieerpas. Met deze pas kan een leerling kopiëren, printen en boeken lenen in de Mediatheek. Bij beschadiging (door eigen toedoen) of verlies wordt een nieuwe pas verstrekt tegen betaling van van € 10,00.
Schoolkosten
Het volgen van onderwijs bij CSG Liudger is zoals de wet voorschrijft kosteloos. Dit betekent dat ouders niet hoeven te betalen voor het reguliere onderwijs en voor de schoolboeken en/of leermiddelen.
Ouders hebben wel te maken met schoolkosten. Dan gaat het om aanschaf van persoonsgebonden materiaal zoals bijvoorbeeld schriften, praktijkkleding, gereedschap etc. Daarnaast vraagt school om een laptop aan te schaffen. Dit is geen verplichting. Met ouders die geen laptop aan kunnen schaffen of vanuit principiële redenen niet aan willen schaffen, worden afspraken gemaakt. Het is mogelijk een eigen laptop mee te nemen, mits deze voldoet aan de daarvoor opgestelde specificaties
Vrijwillige ouderbijdrage
Onder de algemeen vrijwillige ouderbijdrage vallen de kosten voor alle extra activiteiten of programma’s buiten het verplichte lesprogramma om die door school worden georganiseerd of in opdracht van school worden georganiseerd. Dit is een vrijwillige bijdrage. Leerlingen mogen altijd aan deze extra activiteiten of programma’s meedoen. Als school ontvangen wij echter niet voldoende middelen om het aansprekende onderwijs dat wij onze leerlingen willen bieden ook te kunnen betalen. Wij vragen daarom van de ouder(s)/verzorger(s) een vrijwillige bijdrage. Deze bijdrage bestaat uit een algemeen gedeelte en een school-specifiek gedeelte.
Algemeen gedeelte
De algemene vrijwillige ouderbijdrage is voor alle scholen van CSG Liudger € 50,00 per leerling. De bijdrage wordt gebruikt voor betaling van bijvoorbeeld identiteit en sport,- en culturele activiteiten.
Schoolspecifiek gedeelte
Deze kosten worden gesplitst in kosten welke horen bij de gekozen opleiding en kosten voor excursies en/of activiteiten. De opleidingskosten zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en keuzevakken. Het betreft hier bijvoorbeeld de kosten voor werkstukken voor technische vakken die door leerlingen mee naar huis genomen kunnen worden en een vrijwillige bijdrage in de kosten van materialen. Om het onderwijsprogramma te verlevendigen, het groepsverband te verstevigen en om leerlingen extra te motiveren organiseren wij regelmatig excursies. Dit aanbod verschilt per opleiding. Leerlingen zullen nooit om financiële redenen worden uitgesloten van het volgen van onderwijs en van het meedoen aan extra activiteiten en excursies.
Toelichting schoolkosten
Overzicht toevoegen na goedkeuring door de SMR.
Kijk voor meer informatie, de tegemoetkomingen en betaling van de schoolkosten op de pagina schoolkosten. Vragen? Neem gerust contact op met de de financiële administratie: schoolkosten@fierderonderwijs.nl.
Verzekeringen
Ongevallenverzekering
Op basis van de ongevallenverzekering is iedereen die betrokken is bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel en vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op (beperkte) uitkering wanneer een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten voor een deel meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering geen dekking biedt. Materiële schade (zoals een kapotte bril of fiets) valt niet onder de
dekking. Deze verzekering is van kracht tijdens de schooluren en tijdens het van huis naar school en omgekeerd gaan, maar maximaal een uur voor en na schooltijd. De verzekering is eveneens van kracht voor alle activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school plaatsvinden buiten de reguliere schooltijden.
Aansprakelijkheid en schade
Soms wordt er schade toegebracht aan eigendommen van de school of van een medeleerling. Als deze schade opzettelijk of door onvoorzichtigheid wordt aangericht, moet deze betaald worden. Jongeren >14 jaar zijn persoonlijk aansprakelijk als zij schade aan derden toebrengen. Jongeren<14 jaar kunnen zelf niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan derden. Ouders zijn dan aansprakelijk. Het is voor ouders van belang dat zij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hebben afgesloten. De meeste verzekeringen dekken ook de aansprakelijkheid van de inwonende kinderen. Het kan ook voorkomen dat “de school” schade veroorzaakt en dus aansprakelijk is. CSG Liudger heeft een verzekering afgesloten. Het gaat daarbij om verwijtbare schade. De school is niet aansprakelijk voor vermissing of vernieling van eigendommen van leerlingen door medeleerlingen of anderen.
Reisverzekering
Als school hebben wij een doorlopende reisverzekering afgesloten voor buitenlandse schoolreizen. Hierbij worden waar nodig vergoedingen verstrekt (tot een bepaald maximum) bij verlies, diefstal van of schade aan eigendommen.
Wij gaan zorgvuldig om met de privacy van leerlingen. Voor het geven van onderwijs, het begeleiden van leerlingen en de vastlegging daarvan in de administratie van school, worden er gegevens over en van leerlingen vastgelegd. Deze gegevens worden persoonsgegevens genoemd.
Privacyverklaring
Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens wordt beperkt tot alleen die informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs en de begeleiding. Deze gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt.
Wij maken ook gebruik van digitaal lesmateriaal. De leveranciers van dit materiaal ontvangen een beperkt aantal leerlinggegevens. Daarnaast zijn duidelijke afspraken met leveranciers gemaakt over het gebruik van persoonsgegevens om misbruik te voorkomen. Leerlinggegevens worden enkel gedeeld met andere organisaties als ouders daar toestemming voor hebben geven, tenzij uitwisseling verplicht is volgens de wet. In de privacyverklaring en het privacyreglement van CSG Liudger staat onder meer hoe CSG Liudger omgaat met persoonsgegevens en de beveiliging ervan.
Daarnaast delen we persoonsgegevens met andere organisaties binnen de EU. In veel gevallen zijn we wettelijk verplicht om persoonsgegevens met deze organisaties te delen of is er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Voorbeelden zijn het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, de leerplichtambtenaar, de instellingsaccountant, de Inspectie van het Onderwijs, de gemeente en het ministerie van OCW (DUO) of scholen binnen een samenwerkingsverband. In de samenwerkingsovereenkomst staat beschreven hoe de gegevensbescherming is geregeld m.b.t. de leerlingen, ouders en personeelsleden van de andere school.
Functionaris gegevensbescherming
Elke school moet een Functionaris Gegevensbescherming (FG) hebben. CSG Liudger heeft dit binnen de Fricolore-groep opgepakt, samen met de Lumen Group. De FG begeleidt onze school bij de verdere uitwerking van de wet- en regelgeving met betrekking tot beveiliging persoonsgegevens. De FG heeft een onafhankelijke positie en kan de school aanwijzingen geven als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens. Vragen, tips of klachten? Neem contact op met de Lumen Group www.lumengroup.nl of fg@lumengroup.nl
Toestemmingsverklaring AVG
Om persoonsgegevens van leerlingen te gebruiken, moeten we toestemming vragen van ouders en leerlingen (<16 jaar). Wij registreren deze toestemming via het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Iedere ouder van een leerling tot 16 jaar wordt gevraagd om wel dan niet toestemming te geven op de profielpagina van de leerling. Het betreffen vragen gericht op het gebruik van persoonsgegevens anders dan noodzakelijk voor het onderwijs en de begeleiding, zoals het gebruik van foto’s of publicatie van namen. Zonder deze toestemming mogen persoonsgegevens niet gebruikt worden. Door het gebruik van een online registratie kun je de toestemming altijd eenvoudig inzien en aanpassen.
Privacy Officer
Fierder Onderwijs heeft een Privacy Officier in dienst voor alle scholen die vallen onder Fierder Onderwijs. Vragen? Neem gerust contact op via privacy@fierderonderwijs.nl.
Protocollen en documenten
Hieronder vindt u belangrijke documenten en protocollen van CSG Liudger Raai. Staat het document dat je zoek er niet tussen? Kijk dan op de pagina documenten en downloads. Op deze pagina vind je alle documenten en protocollen van CSG Liudger.
- Schoolplan CSG Liudger Raai
- Leerlingstatuut CSG Liudger
- Overgangsnormen CSG Liudger Raai
- Verlofregeling CSG Liudger Raai
- Pestprotocol CSG Liudger Raai
Beleid
Beleid 18+
Volgens de wet is iemand die 18 jaar is meerderjarig en zelf bevoegd tot handelen. Een leerling kan dan allerlei zaken, die voorheen door ouders gedaan werden (zoals rapporten tekenen en vrij vragen), voortaan zelf doen. Naast die rechten zijn er ook de plichten om bijdragen die voorheen door ouders betaald werden, nu zelf te betalen. Wij houden ons aan de wettelijke regel van zelfstandigheid wat betreft rechten en plichten van deze meerderjarige leerlingen. Willen jullie liever verder gaan op de oude voet (waarbij ouders de schoolzaken voor de leerling regelen), dan kan dat ook. Is dat laatste het geval, dan moet u dat aan school laten weten door middel van een standaardbrief, die door de leerling en ouders moet worden ondertekend. Deze brief wordt een maand voordat je leerling 18 jaar wordt verzonden. De verklaring blijft gedurende de rest van de schoolperiode geldig.
Programma van toetsing en examenreglement
In het Programma van Toetsing en Doorstroom (PTD) staat alle informatie over de toetsing in de onderbouw. In het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en het examenreglement worden alle regels en afspraken rondom toetsing voor de bovenbouw geregeld. Denk aan: een overzicht van de leerstof voor het schoolexamen voor elk vak, uitslagregels en aanwijzingen voor het afleggen van (school-)examens. Voor meer informatie over het PTD, PTA en examenreglement kan contact opgenomen worden via raai@csgliudger.nl
Toetsing en bevordering
De schoolresultaten kunnen aanleiding zijn om over te stappen naar een ander onderwijstype. Dat gaat altijd in overleg met de ouders, coach en indien noodzakelijk met de (leerling)coördinator, teamleider of de decaan.
Klachtenregeling
Voorkomen is beter dan genezen, maar de praktijk leert: waar samengewerkt wordt, gaan dingen soms niet naar wens. CSG Liudger vindt het belangrijk dat klachten vroegtijdig kenbaar worden gemaakt. Klachten kunnen gemeld worden bij de coach. Voor de meeste klachten/bezwaren wordt, na goed overleg, een oplossing gevonden. Wanneer dat niet lukt, wordt de teamleider ingeschakeld en in laatste instantie de schooldirecteur. Komen de betrokken partijen er niet uit, dan kan – via het College van Bestuur – een klacht worden ingediend bij de interne klachtencommissie. Ten slotte staat altijd de mogelijkheid open om een klacht bij de externe landelijke klachtencommissie in te dienen. Kijk voor onze klachtenregeling op de pagina documenten en downloads.
Gezonde school
We besteden veel aandacht aan de gezondheid en het welzijn van leerlingen en medewerkers. Dit door het organiseren van activiteiten rondom gezondheid. Ook in de lessen wordt aandacht besteed aan thema’s rondom bijvoorbeeld bewegen en sport, gezonde voeding, alcohol, roken, drugspreventie, mediawijsheid en hygiëne. Daarnaast besteden we aandacht aan een veilige schoolomgeving en voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.
Rookvrij schoolplein en rookvrije zones
Het schoolplein van CSG Liudger Raai is volledig rookvrij.
Verkeersveiligheidslabel Fryslân
CSG Liudger Raai is een gecertificeerd verkeersveilige school. Met het project VerkeersVeiligheidsLabel Fryslân voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, wil het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland (ROF) verbetering en intensivering van verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving realiseren. De uitvoering is in handen van een projectgroep van het ROF. In deze projectgroep zitten medewerkers van onderwijsbegeleidingsdienst Cedin, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en de Provincie Fryslân.
Gebruik mobiele telefoons
Mobiele telefoons worden op Raai niet gebruikt. Deze wordt bewaard in de eigen kluis, of thuis. Ook tijdens pauzes en tussenuren blijft de mobiel in de kluis. Hiermee wordt betere concentratie en focus tijdens de lessen gerealiseerd. Tijdens pauzes en tussenuren is er meer sociale interactie. Soms is een mobiele telefoon functioneel tijdens schoolopdrachten, in dat geval wordt er door de vakdocent een uitzondering op de regel gemaakt. Ook in geval van medische of andere zwaarwegende situaties kan een vrijstelling van de regel ‘thuis of kluis’ verstrekt worden. Deze vrijstelling kan aangevraagd worden bij de leerlingcoördinator.
CSG Liudger Raai Drachten
Leerweg 1
9202 LE Drachten
0512 305 700
E-mail: raai@csgliudger.nl
Website: www.csgliudger.nl/raai
Instagram: www.instagram.com/csg_liudgerraai
Schoolleiding
- Gert Schooten
directeur
gschooten@csgliudger.nl - Martijn Hoogeboom
teamleider havo en vwo leerjaar 1 en 2 mhoogeboom@csgliudger.nl - Vacature
teamleider havo leerjaar 3 t/m 5 - Grietje Soet
teamleider vwo leerjaar 3 t/m 6
gsoet@csgliudger.nl
Centrale administratie Stichting Fierder Onderwijs
Postbus 715 9200 AS Drachten
Telefoon: 0512 305 700
E-mail: info@fierderonderwijs.nl